Nr. 61 Arnstad

Kristian Arnstad er kaptein på Norges G18-landslag, og en av mange unge norske spillere som prøver lykken i utandet for å bli enda bedre spillere. Oslo-gutten dro til Anderlecht som 16-åring, og målet er en A-lagsplass hos det belgiske storlaget, som trenes av Vincent Kompany.

GODT I GANG: Kristian Arnstad gjør det svært god for Anderlechts U21-lag. Foto: RSC Anderlecht
  • Av Viggo Strømme, sportssjef NTG Bærum Fotball

Belgia er nr. 1 på FIFA-rankingen. På UEFA sin klubbkoeffisient ligger landet på en beskjeden 13. plass. Mechelen er det siste belgiske mesterlaget i Europa siden de vant UEFA-cupen i 1988. Dette viser at de beste spillerne ikke spiller i den hjemlige Jupiler Pro League. I 2020 solgte Norge spillere for 264 millioner kroner. Samme år solgte belgisk fotball for 3 milliarder kroner. En av disse var Sander Berge da han gikk fra Genk til Sheffield United for ca. 250 millioner kroner. 

Belgisk fotball er en perfekt arena for norske unge fotballspillere som vil opp, frem og videre i Europa. Spillere som Jesper Daland, Andreas Hanche-Olsen og Kristian Thorstvedt ligger fint i flytsonen i den belgiske toppdivisjonen. 

God fotballkrok? 

Kristian Arnstad, som flyttet til Brussel som 16-åring, er en som prøver fotballykken i Belgia. Han er vokst opp sammen med familien i hus på Vettakollen i tjukkeste Hemingland. Kristian gjorde sine første returløp og finter i grønn Hemingdrakt. Begge foreldrene er akademikere og har betalt for FPN, NTG-U og treningsavgift i Stabæk. Kristian er født i september, var ikke først i puberteten, og er fremdeles under 180 cm. 
  Roar, far, har selv en fortid som fotballspiller for Grei og Skeid. Han forteller at Kristian har bred bevegelseserfaring fra ungdomstiden: 
  – Kristian var aktiv i mange idretter fra ung alder. Han var innom turn, langrenn og alpint. Men mest at alt var han på løkka. Han har spilt fotball fra han var ca. tre år. Da primært med sin bror, venner og far med løkkespill, lek og egentrening stort sett hver dag. Teknisk trening og detaljer har vært prioritert i egentreningen etter hvert. 

Royal Sporting Club Anderlecht

Det gnistrer når Kristian spiller fotball. Han løper mest, tackler så det lukter svidd, sprinter inn i åpne rom og gir alt for at laget sitt skal vinne. Han har ekstrem tilstedeværelse i spillet.
  – Vi har tro på at Kristian en dag skal bli en av lederne for A-laget vårt.
  Det er Jan Verlinden som uttaler seg. Han er koordinator for U21-laget i Anderlecht og tidligere toppspiller i Mechelen. Uttalelsen støttes av treneren til det samme laget. Royal Sporting Club Anderlecht er den mest tradisjonsrike klubben i Belgia med sine 34 hjemlige ligatitler. Målet for begge parter er at Kristian skal etablere seg på A-laget innen et par år. Debuten er allerede unnagjort. Kristian debuterte for Vincent Kompanys lag i EU-hovedstaden allerede forrige sesong, men i år har han spilt mest U21-kamper. Denne arenaen handler vanligvis mest om å klargjøre spillerne til førstelaget. Verlinden forklarer: 
  – Vi vil gjerne legge til at U21-laget fra og med denne sesongen ikke bare er et sted for forberedelse til førstelaget, men at det er en veldig viktig sesong for U21, ettersom lagene som kommer topp fire, vil spille i Belgias nasjonale andre divisjon neste sesong. Så det handler like mye om å være konkurransedyktig som å utvikle spillere for førstelaget.

A-laget og Kompany

18-åringen trener bare med A-laget og følger deres syklus. For tiden er kamparenaen Pro League U21. Dette nivået mestrer Kristian meget godt. I kampen mot Standard Liege i september hjemme på Lotto Park, var han en av banens klart beste spillere. Aktiv og pågående, god med ballen. Finter, skudd og mange ballerobringer. Men alle unge spillere har noe å lære, også Kristian. 
  – Vincent (Kompany) har plukket ut en målsetting for meg: Jeg må hele tiden jobbe med orientering i forkant av mottak (persepsjon), posisjonering og kroppsvinkel i forhold til ballholder. 
  U21-treneren supplerer med at Kristian, i forhold til deres spillestil, må komme seg oftere inn bak og mellom back og stopperen.

Det gjelder å ta tilbakemeldingene, utvikle seg, prestere og levere kvalitet hver uke. Det er fullt mulig i RSCA. Kristian er medlem av en imponerende prestasjonsgruppe. Støtteapparatet teller 15 personer med hovedtrener, assistenttrenere, fysiske trenere, analyseansvarlige, medisinsk apparat og ikke minst kostholdsekspert og mental trener. Spillerne sjekker inn kl. 09.00 om morgenen med påfølgende frokost. Så skiftes det før prepp og fysisk aktivering med det fysikalske apparatet. Deretter god og variert oppvarming før selve hovedøkta på 90-100 minutter. 
  Etter fellestreningen er det individuelle styrkeprogram, behandling, videoanalyse og gjerne en kort samtale før lunsj. Arbeidsdagen er over rundt kl. 15.00. Dagene og ukene kan variere. Det er stort sett forutsigbart, men endringer kan forekomme på kort varsel. 

Med det holistiske konseptet klubben tilbyr unge utenlandske spillere, følger også en vertsfamilie. Kristian bor i Halle, en drøy halvtime syd for Brussel. Anderlecht ligger mellom Brussel sentrum og Halle. Kun ca. 20 minutter i bil hjemmefra. Vertsfamilien byr på godt og variert kosthold, og de er med i klubbens transportprogram. Det betyr at de må kjøre og hente spilleren til trening og kamp hver eneste dag. Eventuelt finne en annen løsning. Tilretteleggingen sørger for at tid og energi kan rettes mot forberedelser, restitusjon og hvile. (Til det å bli bedre).

Toppfotball og skole

SKOLEGANG: Kristian Arnestad fullfører skolegangen ved NTG kombinert med profflivet i Belga. Her gjennomfører han en prøve under NTGs besøk i september. Foto: Viggo Strømme

Unge Arnstad med Nr. 61 på ryggen i A-stallen til Anderlecht er en smart og reflektert ung herre. I kombinasjon med profflivet i Belgia gjør han unna skole ved hjelp av NTG i Bærum. Kristian får full studiekompetanse etter fire år. Han blir fulgt opp tett og er å finne fysisk på skolen i Bærum når han er i Norge i forbindelse med ferier, landskamper eller når han må etter faglige behov. NTG legger til rette gjennom en individuell skriftlig studieavtale. Han kan ha prøver i forbindelse med skoleprogrammet til Anderlecht. Klubben tar skole på alvor og Verlinden forteller at 90% av elevene gjennomfører belgisk «secondary school». Klubben stiller krav i kontrakten om at skolen må fullføres. I skolesamarbeidet er hele åtte skoler med flamsk og fransk språk inkludert. Jan Verlinden, som selv har høyere utdanning, er skeptisk til å samle alle spillerne i samme klasse på samme skole. 
  – Vi ønsker at de skal utvikle seg og leve så mye som mulig nært og rundt familie og venner. 

In youth we trust

Kompany, Tielemans, Lukaku, Doku, Mbemba og mange flere har fått sin fotballutdanning i Anderlecht. Flere av dem har vært i klubben siden de var 8-9 år gamle. 
  – Vi stoler på vårt eget program og ønsker spillerne inn så tidlig som mulig. Gode spillere settes sammen i gode lag som spiller i en kvalitativ god nasjonal serie fra 14-årsalderen. Verlinden er tydelig. 
  – Scouting er viktig for oss. Vi må følge med både lokalt og for eksempel i Skandinavia. Vi henter maksimalt tre, fire spillere etter de har fylt 14 år. Kristian Arnstad er en av dem. 

Kristian har tro på seg selv. 
  – I løpet av et par år spiller jeg på A-laget. Målet er å etablere meg i Anderlecht og gjøre det så godt som mulig her. Jeg trives og føler jeg stadig utvikler meg.

I denne bransjen er troa på seg selv avgjørende. Forholdene ligger svært godt til rette for unge lovende Arnstad. Fotballkvaliteten bekreftet kapteinen på det norske G18-landslaget nylig da han klinket inn et frispark fra 20 meter limt i krysset i en landskamp mot Wales. Så gjenstår det å se om Anderlecht stoler på den norske ungdommen. 
Lykke til!

HUSVARM: I dette huset i halle utenfor Brussel bor Kristian Arnstad hos en vertsfamilie. Foto: Viggo Strømme