-- annonse --
Fagartikler
GJENNOMTENKT FILOSOFI: I et intervju med UEFA.com deler Zinedine Zidane noen tanker fra sin periode som hovedtrener i Real Madrid. Foto: NTB scanpix
Jan Otto Solberg

De feirende sangene runget fortsatt i gatene i Madrid da Zinédine Zidane med sin vanlige eleganse kunngjorde at det nå var «tid for en annen stemme å bli hørt i omkledningsrommet». Hans tilbaketreden la en ny dimensjon til uttrykket om å gi seg på topp. Ingen trener, ikke engang i løpet av Real Madrids fem suksessive titler da konkurransen ble lansert på 1950-tallet, hadde noen gang oppnådd å vinne 3 finaler på rad.

– Hvilke av de tre titlene er du mest stolte av, og hvorfor?
– Alle de tre titlene var fantastiske og spesielle av ulike grunner. Den første skiller seg ut fordi det var min første som trener. Den andre var både symbolsk og intens - i og med at vi møtte Juventus og slo dem i en eksepsjonell andreomgang. Og den tredje toppet mine tre sesonger som trener for Real Madrid.

Trofast mot filosofien

– Din tredje tittel, i 2017/18, var et resultat av noen svært effektive og solide forestillinger mot sterke motstandere. Hva var, etter din mening, nøkkelen til suksessen?
– Jeg har alltid vært trofast mot fotballfilosofien som jeg formidler til spillerne mine, uavhengig av hvem motstanderne våre var.

– Dere var mer utsatt hjemme. Vet du hvorfor? Tror du at bortlagene var litt dristigere i denne sesongens UEFA Champions League?
- Svært ofte klarte vi å oppnå meget gode prestasjoner på bortebane, noe som kan forklare et svakt tap av konsentrasjon under de etterfølgende returoppgjørene. Samtidig hadde jeg aldri inntrykk av at laget fikk panikk. Når du jobber med høykvalitets spillere, vet de hvordan man kan styre de perioder av spillet når man ikke spiller så bra, og evner å få ting tilbake på sporet veldig fort. Min jobb var å holde spillerne rolige!

– Hva synes du om Tottenham, som slo dere og toppet gruppespillet?
– De er et godt, ungt lag. Velbalansert og svært engasjert. Vi klarte ikke å få til vårt spill eller håndtere perioder der vi var kom bakpå mot dem. Men den dårlige prestasjonen bidro til å gjøre oss sterkere, ved å sørge for at vi lærte fra det som et lag.

– Og hva med Juventus - det eneste andre laget som slo dere?
– Det var definitivt et tilfelle der vi tenke at vi allerede hadde «satt slipset på». Det er fotballens skjønnhet, selv på høyeste nivå. Du må huske at et oppgjør aldri er over før det er over, selv om det ser ut til at du har en behagelig reise. Du må sørge for at du unngår tap av konsentrasjon ved å fokusere på spillplanen din.

Stabil spillerstall bygger erfaring

– Var det vanskelig å ta ut et lag og bestemme seg for en taktikk for finalen? Din startellever var den samme som i Cardiff, men laget syntes å være satt opp på en annen måte? I hvilken grad var instruksjonene dine forskjellige fra i fjor?
– Vår spillplan var faktisk annerledes. Vi spilte ikke i en diamantformasjon, som vi gjorde i Cardiff. Jeg ba Isco om å slippe seg mer inn i midtbanen, og vi spilte med to spisser på topp. Vi søkte også å okkupere rom ved å trykke Marcelo opp. Han hadde stor frihet til å gå videre, med Sergio Ramos som sikret ham defensiv støtte på sin side.

– De samme 11 spillerne startet finalen i Cardiff i 2017, og ni av disse spillerne hadde også startet finalen i Milano i 2016. Er stabilitet og stor-match-opplevelse viktige nøkkelfaktorer i dine øynene? Og i så fall i hvilken grad?
– Det er ingen tvil om det. Mesterskapserfaring utgjør alltid en forskjell utover i de store konkurransene, ved at spillerne lettere mestrer å ta et steg tilbake.

– Folk som så på kampene, roste balansen som Casemiro, Modrić og Kroos ga deg midt på banen. Kan du fortelle oss litt mer om deres respektive roller?
– Jeg spurte Kroos og Modrić om å forsvare seg ved å presse opp og prøve å nekte motstanderne plass, mens Casemiro ga oss balanse på tvers av banen ved å gi dekning til de som presset midtbanespillerne. Hans rolle var nøkkelen - både på bakken og i luften.

– Hvordan ville du definere en moderne spiss? Benzema blir ofte kritisert, men hva synes Du om det arbeidet han gjorde for laget?
– Karim var viktig for balansen i laget i betydning av hvordan jeg ønsket at laget skulle angripe. Han bidro sterkt til at vi kunne gjennomføre «possesion-spillet» vårt, ved å gjøre sine lagkamerater gode. Han gjør seg tilgjengelig og er slik jeg ser det en ekte lagspiller.

Ballbesittelse som angrepsvåpen

– Er ballbesittelse viktig?
Når du har ballen, behøver du ikke å vinne den tilbake, så du er da normalt i mindre fare. Du kan også få motstanderne dine til å løpe og trette dem ut. Ved å vite at spillerne mine hadde de nødvendige ferdigheter til  å holde ballen i laget, så følte jeg en forpliktelse til å styrke vår identitet som et besittelsesbasert lag. Ikke besittelse for besittelsens egen skyld, men besittelse for å angripe motstanderne våre. Samtidig er det ingen garanti for seier å ha besittelse!

– I hvilken grad stoler du på analyse - både av motstandere og ditt eget lag? Hvordan kommuniserer du denne analysen til spillerne dine? Hvor mye tid bruker du på å snakke om hva motstanderne dine kan gjøre?
– I Real Madrid brukte staben min og jeg tid på team-nivå-analyse, men vi begrenset det vi tok videre til spillerne. Jeg ønsket primært at laget vårt skulle være fokusert på vårt eget spill. Imidlertid så brukte jeg en del tid på individuell analyse i løpet av uken, som ble benyttet som grunnlag for samtaler jeg hadde med den enkelte spiller før hver kamp.

– Liverpool bidro med litt «friskt blod» til konkurransen. Hva er, etter din mening, styrken i spillestilen deres? Hvilke problemer trodde du at Liverpool ville utgjøre i finalen?
– De er et kontringslag som legger mye arbeid ned i gjennvinningsfasen og er veldig raske til å få ballen frem til de tre foran når de vinner den. De er også et lag som aldri gir opp.

– Ga Du Marcelo og resten av forsvaret noen spesielle instruksjoner før kampen på grunn av Liverpools tre spisser, spesielt Mohamed Salah?
– Ikke i det hele tatt! Vårt spill var alltid det samme, uavhengig av hvem vi stod overfor. Vi fortalte imidlertid våre spillere om de individuelle egenskapene til motspillere, slik at de var klar over bestemte ting som de spillerne gjorde. Jeg ville ikke gjøre for mye av det, da jeg ønsket at spillerne mine først og fremst skulle fokusere på vårt eget spill.

Sidebacker som angrepsvåpen

– I løpet av de siste årene har folk som ser på Real Madrids spill, rost og kommentert Marcelo og Dani Carvajals prestasjoner, og fremhevet deres betydning for laget. Hvor viktig er sidebackene generelt, og hvor viktig var de to spillerne for laget ditt?
De var en svært viktig del av vårt system, da de hadde ferdigheter til å gjøre noe uventet og skape usikkerhet hos våre motstandere. Når ballen gikk ut på vingen, var det alltid mulighet for at noe skjedde. Faktisk klarte vi ofte å bryte motstanderlagene ned ved at det ble startet gode bevegelser og gjennombrudd fra sidene våre.

– I Ronaldo og Sergio Ramos hadde du to ekstraordinære spillere i hver sin ende av banen. Kan du fortelle oss litt mer om hver av dem - om deres lederskapskvaliteter, og om deres betydning for deres lagkamerater, og for deg som trener, både på og utenfor banen?
De er begge spillerne med mye energi og innflytelse i troppen. Sergio Ramos er en naturlig leder og har en stor tilstedeværelse i omkledningsrommet. Cristiano Ronaldo er en leder på banen som inspirerer sine lagkamerater. De utfyller hverandre godt.

– I hvilken grad er jobben til en trener forskjellig i UEFA Champions League? Er utfordringene det samme som i La Liga?
For meg er det ingen forskjell. Jeg har alltid stilt forberedt til alle kamper på samme måte. Under alle omstendigheter, når du er trener for Real Madrid så må du vinne alt - samtidig som du opprettholder en viss spillestandard - dette er filosofien min.

Å beholde roen

– Hva har vært den viktigste lærdom Du har gjort deg gjennom de 3 årene som hovedtrener i Real Madrid?
– Når du jobber med dyktige og erfarne spillere, er det viktigst å holde dem rolige. Det var det jeg trengte da jeg selv var spiller, så det har vært den tilnærmingen jeg har prøvd å ha som trener.

– Noen mennesker spiller golf, mens andre leser. Hvordan håndterer du stresset i livet som trener?
– Jeg holder meg i aktivtet, og jeg liker å lese. Jeg tilbringer også tid med familien min; det er veldig viktig for meg.

• Les hele intevjuet med Zidane og UEFAs rapport fra UEFA Champions League 2017/18 her 

• Se også video av Real Madrid under Zinedine Zidane under. Filmklippet har en varighet på ca 7 minutter (klikk på bildet for å starte). 

 Zidane 2 1200

-- annonse --

Cron Job Starts