-- annonse --
Fagartikler
TOLMODIGHET: Arsenal oppnådde under Arsene Wengers 22 år som manager for klubben 3 seire i Premiere League, 6 andreplasser og 5 tredjeplasser, i tillegg til 7 serie i FA Cupen. I Europa nådde klubben finaler både i Europa League og Champions League. Foto: UEFA.com.
Jan Otto Solberg

Semi-finalister i Europacupene synliggjør ofte verdien av å jobbe etter en samlet klubbfilosofi. For Arsenal var 1-0-nederlaget for Atlético Madrid i semifinalen 3. mai ikke noe vanlig nederlag. Det markerte slutten på en epoke for Arsenals manager Arsène Wenger*. Majoriteten av Wengers 250 UEFA-kamper(!) kom i løpet av hans 22 år med Arsenal. UEFAs tekniske team i finalen i Lyon applauerte franskmannens bidrag til det europeiske spillet med Gunners, der tyske Thomas Schaaf påpekte:  

- Det skal godt gjøres om vi får se en gjentagelse av dette i fremtiden.

Betydningen av tålmodighet 

Tålmodighet er en sjelden vare i fotball i dag, men mer enn en klubb i 2017/18 UEFA Europa League har synliggjort fordelene med å ha langlysene på. Schaaf trakk her frem Atlético Madrid, der Diego Simeone har holdt i tøylene siden 2012.

  – Se på Simeone og måten han velger spillere til sitt lag. Spillere som passer inn i laget og hans filosofi. Spillere som kan utføre det han vil gjøre,  uttalte Schaaf.

Utvelgelse

Ifølge Jerzy Engel, tidlligere polsk topptrener og spiller, synes "utvelgelse" å være et nøkkelord for managere og klubber: 

  – Å bytte spillere er enkelt. Å sette sammen et lag med spillerne du ønsker skal fungere sammen er imidlertid ikke så lett. Det tar tid å utvikle en god presetasjonsgruppe, selv om du vet nøyaktig hvilken spiller som passer perfekt med filosofien din. På Atlético kan vi se meget gode spillere, men ikke nødvendigvis spillere som andre klubber søker i overgangsmarkedet. Men sammen som et lag jobber de veldig, veldig bra. 

  – I mange klubber er ikke valget gjort av treneren eller manageren. Valg gjøres av eiere av klubb og agenter av spillerne. Dette er kan ofte være svært utfordrende for treneren, for noen ganger kan han få gode spillere, men spillerne stemmer ikke overens med ham og hans filosofi av spillet, forklarer Engel. 

Ros til Salzburg for å satse ungt

– Salzburg er dyktige på utvikling av unge spillere og i Marco Rose har de en trener som denne sesongen har tatt steget opp til klubbens seniorlag, etter å ha ledet klubbens juniorer til seier i 2016/17 UEFA Youth League. De har fortsatt fremgangen og hadde i år den beste prestasjon som er gjort i Europa av samtlige østerrikske klubber siden 1996.

  – De ønsker å bygge et ungt lag med sikte på endelig å ta dem opp på et internasjonalt nivå. De har allerede kommet langt, og hatt stor suksess fordi hele konstruksjonen - klubben, treneren og spillerne - synes å gå i samme retning, forklarer Schaaf.

Les også
•  UEFA technical report fra UEFA Europa League 2017/18
• «En triumf for en følelse», fotballtreneren.no, 9.oktober 2018
«Jeg har alltid vært trofast mot min fotballfilosofi», fotballtreneren.no, 14.september 2018
_____________________________________________________________

* Om Wengers periode i Arsenal:

«Wenger har et meget godt rykte når det gjelder å finne nye talenter. Hos Monaco brakte han inn George Weah, som senere ble «FIFA World Player of the Year». I hans tid i Arsenal signerte han spillere som Patrick Vieira, Cesc Fàbregas, Kolo Touré, Robin van Persie og Emmanuel Eboué, som alle ble spillere i verdensklasse.

Under hans ledelse gikk Arsenal ti kamper i Mesterligaen uten å slippe inn mål - før tapet mot Barcelona i 2006-finalen. Dette forsvaret kostet Arsenal mindre enn fem millioner pund å sette sammen.

Wenger netto-forbruk i forhold til andre ledende klubber i Premier League, var i følge Arsenals formann Peter Hill-Wood meget lavt. Han uttalete at «Arsene har i grunnen bare brukt £4–5 millioner netto pr. sesong». Et eksempel på dette er kjøpet av Nicolas Anelka som kom fra Paris Saint-Germain for £ 500.000 og ble solgt til Real Madrid to år senere for £ 22,3 millioner. Disse pengene ble brukt til å kjøpe tre spillere; Thierry Henry, Robert Pires og Sylvain Wiltord, som alle spilte en viktig rolle i mesterskapene Arsenal vant 2001–02 og 2003–04.

I tillegg til å bringe unge og relativt ukjente talenter til klubben, har Wenger også hjulpet noen av de mer erfarne spillerne til en ny karriere. Dennis Bergkamp, som kom til klubben før Wenger, var på høyden av sin karriere under Wengers ledelse. Wenger brakte også sin tidligere elev i Monaco, Thierry Henry, til klubben. Henry skulle komme til å bli tidenes toppscorer i Arsenal, og kaptein i klubben.

Wenger reformerte regimet for trening og diett, ved å fjerne klubbens 'drikke og søppelmat kultur'. Wenger støttet kapteinen Tony Adams, da han stod frem som alkoholiker i 1996. Wengers støtte blir regnet som en viktig faktor i Adams rehabilitering og at han kom tilbake i form, noe som sannsynligvis forlenget karrieren med flere år. Wengers regime med trening og diett bidro sannsynligvis også til å forlenge karrieren til flere av Arsenals solide backrekke; Nigel Winterburn, Lee Dixon og Martin Keown. Wenger planla tidlig å erstatte de, men oppdaget at det ikke var nødvendig.

Wenger hadde også en stor innflytelse på byggingen av klubbens nye stadion, Emirates Stadium, og flyttingen til det nye treningsområdet ved London Colney. Han opplevde gjennom karrieren stor støtte blant Arsenals supporterbase, der tilhengerne viste stor tro på ham som manager og på hans visjoner for fremtiden. Dette kom klart frem i populære fraser som «Arsene knows» og «In Arsene We Trust», som en så på fansens bannere på Emirates Stadium.

I den siste sesongen på Highbury i 2005–06, viste fansen sin takknemlighet ved å velge «Wenger Day» som et av flere temaer som ble brukt på hjemmekampene på denne historiske arenaen den sesongen. «Wenger Day» ble holdt på hans 56. fødselsdag, 22. oktober 2005, i hjemmekampen mot Manchester City.

Davis Dein, Arsenal tidligere viseformann, har beskrevet Wenger som den viktigste manageren i klubbens historie og uttalte: «Arsene's a miracle worker. He's revolutionised the club. He's turned players into world-class players. Since he has been here, we have seen football from another planet».

-- annonse --