Skip to main content
Mange gode krefter bidrar på ulike måter til å gjøre Cupfinaleseminaret til den fantastiske møteplassen som er skapt i løpet av mer enn 30 år. Så også i år, der så vel nasjonale som internasjonale trenerprofiler vil sette sitt preg på seminaret – akkurat slik nye og mindre kjente navn vil gjøre.


• Artikkelen er hentet fra NFTs medlemsblad Fotballtreneren, nr. 4/2019. 

Sånn sett er det egentlig urettferdig å fremheve noen punkter på programmet foran andre, for det er helheten og det store felleskapet som gjør Cupfinaleseminaret så spesielt, så nyttig og opplevelsesrikt.
  Det er en stor bredde, dybde og variasjon i programmet – i tillegg til fredagens åpningsseanse hvor det deles ut trenerpriser og deltakerne får stifte bekjentskap med en rekke av de prosjektene og samarbeidspartnerne NFT har.

Roberto Martinez på etterutdanning

Cupfinaleseminaret starter som vanlig torsdagen (5. desember), med etterutdanning for UEFA PRO-, A-lisens og keeperlisenser. Overordnet tematikk er «Forsvarsspill» og gjennom seminaret blir temaet belyst fra flere ulike innfallsvinkler.
Tradisjonen tro vil Dan Eggen – seksjonsleder for Topptrenerutdannelse i NFF, ramme inn tematikken før en rekke av forbundets eget fagpersonell samt utvalgte topptrenere, vil føre an i fagformidlingen. 

Fredag morgen vil Belgias landslagssjef, Roberto Martinez, være gjest og dele av sine erfaringer. Spanske Martinez leder et Belgia som topper FIFA-rankingen, og som har noen av verdens fremste fotballspillere på laget. Å få en slik kapasitet på besøk er en stor fjær i hatten for Cupfinaleseminaret. 
  Etterutdanningen vil også i år bli rundet av med en seanse om arbeidsrett og kontraktsforhold. Hvor går grensene for hva en fotballtrener kan bestemme/beslutte? Dette skal diskuteres i et panel med NFTs juridiske rådgiver Claude A Lenth og to erfarne fotballtrenere. 

Mer om forsvarsspill og trenerutdanning

Under åpningen av det 31. Cupfinaleseminaret vil NFF presentere sine tanker rundt arbeidet med ny strategiplan (2020-2023) og hvordan de vil løfte satsingen på trenerutdanningen i årene som kommer. 
NFF mener også at tiden er inne for å løfte bevisstheten rundt forsvarsspillets plass i fotballopplæringen. Gjennom tre seanser fredag ettermiddag og praksis lørdag, vil Egil Drillo Olsen, Håkon Grøttland, Øyvind Larsen og Gunnar Halle gi inngående bidrag til filosofi og metodikk. 

Stor bredde i tilbudene

Etter lunsj fredag (6. desember) gis en rekke tilbud gjennom tre omganger á 45 minutter. Her vil deltakerne kunne velge mellom seks ulike tilbud som går parallelt. Disse kan grovt kategoriseres inn i følgende kategorier:

  • Om spillet
  • Om fotballmentalitet
  • Om taktikk (Coaches Corner)
  • Om identifisering og utvikling av unge spillere
  • Om keepertrening
  • Inspirasjon, verdier, underholdning og fag

I et godt samarbeid med Cupfinaleseminarets partnere NFF, NIH og NTF-Sport, er en rekke trenerkapasiteter og spennende miljøer fra inn- og utland på plass for å dele av sin kompetanse.
Her kan det nevnes at Marius Røvde har etablert seg som en respektert keepertrener «over dammen» i USA og Canada, og han vil være den røde tråden gjennom to dager for alle de som ønsker faglig påfyll på keepersiden. 
Fredag ettermiddag vil det også være et engelskspråklig i tre seanser. En rekke trenere i norsk fotball er fra utlandet, og med tanke på språkbarrieren, er NFT opptatt av at det også vil være fagtilbud presentert på engelsk. 

Avslutningen lørdag (7. desember) er i Manglerudhallen hvor blant andre Jan Peder Jallan og Håkon Grøttland vise hvordan de aldersbestemte landslagene jobber med soneforsvar. I tillegg vil de være tre andre praktiske økter under dagen, samt at Carsten Effertz fra Tanner Speed vil demonstrere utvikling av hurtighet hos unge fotballspillere. 

Cupfinaleseminar podkast LIVE – nytt konsept

I fjor var Coaches Corner (taktikk på feltet) et nytt konsept som ble godt tatt imot. Dette året vil NFT lage to LIVE Podkats-sendinger hvor publikum inviteres til å møte flere fotballeksperter som deler av sin kunnskap innenfor felt som læring, metodikk og trenerrollen. 
Mellom disse to podkastene vil Arne Møller, kreativ leder av Speaklab og tidligere fotballproff, fotballtrener og sportssjef, fortelle fotballtrenere hvordan de kan dyrke innovasjon og nytenkning, under overskriften «En bedre story - Om verdier og innovasjon». 

Eget hovedtrener- og sportssjefseminar

Lørdag 7. desember vil i tillegg alle hovedtrenerne og sportssjefene i Eliteserien og OBOS-ligaen møtes til et eget «Toppfotball-seminar» hvor de vil møte en rekke nasjonale og internasjonale trenerkapasiteter og eksperter på tema som har relevans til deres rolle. Dette er et samarbeid mellom Norsk Toppfotball-Sport og Trenerforeningen. Dette er et lukket arrangement for denne gruppen.

Våre samarbeidspartnere

ThonHotels

nike logomtxt

NorskTipping500x500

obos liggende

checkin logo

Giovani logo svart

3v3 Norge SkandiaBanen Sverige

CemoCARE