Skip to main content

– Jeg tror at man i nesten alle lag står seg på å ha en god verdiforankring, innledet Støre.
  Måten han bygger sitt team i partiledelsen har mange likhetstrekk med hvordan en fotballtrener bygger sitt lag.
  Dermed var rammene lagt for en interessant samtale under overskriften «Mitt lederskap» på etterutdanningen for UEFA PRO- og A-lisens trenere under Cupfinaleseminaret i månedsskiftet november/desember.

Det er sammen vi får det til

Jonas Gahr Støre ble utfordret på mål og visjoner, og snakket om viktigheten av å ha større ambisjoner – om å peke ut en retning som er opp og over neste steg. Peke mot stjernene, selv om det ikke bokstavelig talt er dit man skal.
  – Som leder ønsker jeg å få folk til å yte sitt beste og strekke seg lenger enn de normalt vil. Få folk til å være skjerpet, også når de er kjørt, som tilfellet sikkert ofte er for fotballspillere.

– Samtidig må målet være jordnært, og ikke fjernt, fortsatte Arbeiderparti-lederen.
  – Ingen er vi alene, det er ved å være sammen vi får det til. Og da tenker jeg ikke bare på politikken, det gjelder hele samfunnet. Vi er blitt som vi er blitt som nasjon sammen, ikke én og én. Hvis du som individ kobles fra og blir helt alene er det noe av det verste som kan skje med deg. Mitt lag er de jeg jobber sammen med i stortingsgruppa, akkurat som dere jobber med deres fotballag, påpekte han.


Må tåle presset

Som partileder har Jonas Gahr medias søkelys på seg. Akkurat som trenerne i toppfotballen.
  – Det er som å være på en catwalk. Hvis du ikke kan leve med det, kan du ikke være i denne jobben. Samtidig må vi hele tiden jobbe med kommunikasjon og forenkling av budskapet til media, uten at det blir overforenkling. Og det er bra for samfunnet at vi har en fri og uavhengig presse, at makta blir sett i kortene. Det er legitimt av pressen å gå etter oss, på samme måte som det er legitimt å gå etter et lag som har tapt 2-3 på overtid, sa Jonas Gahr Støre.
  Han innrømmet samtidig at dette er et område hvor det alltid er mulig å bli bedre. Noe det er nødvendig å trene på. Det er viktig å øve på å takle media under press.
  – Det farligste er når du begynner å spille en rolle i møtet med media. Det er lov å være forbannet og oppgitt, og at det synes at du er under press.
  – Men noe av det verste man gjør er å tukle med skaperverket. Det kreves en god porsjon ekthet.

Jeg blir til i møtet med deg

Jonas Gahr Støre ble også utfordret på relasjoner og hvordan han bygger og håndterer relasjonene med folk rundt seg, som leder av Norges største politiske parti.
  – Jeg har tenkt en god del på det, innrømmet han.
  – På mange måter er det litt fjernt, men samtidig utrolig viktig. Fra psykologifaget har jeg lært meg at «jeg blir til i møtet med deg».
  – Hvis du skal bygge et lag med tanke på at vi er noe enda større enn summen av laget vi tilhører må vi ha et felles mål, en visjon, og føle at vi er en del av et prosjekt, fortsatte han.
  – Som leder er jeg som en spillende trener for de jeg jobber sammen med, og vi skal spille hverandre gode. Så må vi finne ut hva det betyr. Hva er det med min opptreden som gjør at du blir trygg og presterer bedre? Det andre jeg er opptatt av som leder er at ingen oppgave er for liten, ingen for stor. Oppgavene må løses og alle må bidra. Lederen må også ta ansvar for de små oppgavene, de som ofte utgjør en forskjell.
  Han snakket videre om evnen til å se hvordan andre har det, bak den ytterste fasaden, og om betydningen av sosial kapital – som ikke lar seg definere med tall, men som handler om tillit. 
  – Vi scorer høyest på det i de skandinaviske landene. Selv folk jeg ikke kjenner vil stille opp for meg om noe skjer. 

Ha folk å gå til

I kjølvannet av et tapt valg – akkurat da de hadde lagt det bak seg – fikk Arbeiderpartiet en ny smell i MeeToo-saken for et drøyt år siden. Jonas Gahr Støre la ikke skjul på at det var utfordrende. 
  – Det er viktig at de som blir ledere har folk de kan gå til. Noen som gir trygghet. Jeg har vunnet et valg, jeg har tapt et valg. Akkurat som i fotballen kan jeg ikke fortsette å tape. Da må du ha folk rundt deg som gir deg den nødvendige tryggheten som leder. 
  – Du kan ikke tenke alle tankene selv. Du trenger et sterkt lederteam rundt deg. Du skal ta avgjørelsen som leder, men du kan ikke være der alene, understreket Jonas Gahr Støre.

Han mente også at alle ledere i framskutte posisjoner må stille seg følgende spørsmål:
  – Har jeg helse? Sover jeg? Har jeg familie som kan bære det?
  Svarene her vil være avgjørende for om det er mulig å stå i det. 

JonasLedelseSAMTALE: Arbeiderparti-leder i samtale med Øyvind Iversen fra Norsk Toppfotball-sport under Cupfinaleseminaret. Foto: Ivar Thoresen

 

Våre samarbeidspartnere

 

JOYMO Logo RGB main kopi

synsam logotype 2 orange RGB

NorskTipping500x500

avis rgb pos

ThonHotels

nike logomtxt

Meetlogo meet sort

SkillRaceFirkant

EscapeSport Logo original CMYK