Skip to main content

Annonse: Ny trenger til laget til sønnen/datteren din?

65% fortsetter med fotball

Et stort svensk forskningsprosjekt har sett nærmere hva som har skjedd videre med spillere på aldersbestemte distriktslag i Sverige. Flertallet av guttene spiller fortsatt.

Både jente- og guttelag er fulgt i studiene, og dr. professor Tor Söderström ved Umeå Universitet forteller at man ser litt ulike mønstre blant jenter og gutter.
  – Vi har blant annet sett på betydningen av hvor ofte distriktslagene samles og oppnådde resultater. Der ser vi at det ikke spiller noen rolle for lagene på guttesiden hvor ofte de møtes, mens det er klar forskjell på jentesiden. Forklaringen ligger mest sannsynlig i det faktum vi konstaterte i en oppfølgingsstudie, nemlig at jentene generelt trener mindre enn guttene, sier Söderström til magasinet Idrott & Kunskap.

Toppspillere i toppklubber

I studiet er spillere født i årene 1987-1991 fulgt opp.
  Ikke uventet viser det seg at en høyere andel av spillere fra distriktslagene som senere lyktes med å bli spillere på elitenivå, spilte for en klubb i toppfotballen som 15-åringer.

Flest i bredden

Undersøkelsen viser videre at 65% av guttene som spilte på eliteguttelaget fortsatt spiller fotball som 22-23-åringer, mens det på jentesiden er motsatt. Bare fire av ti jenter spiller fortsatt når de er 22-23 år.
  – Mange innser tidlig at det kommer til å bli veldig vanskelig å leve av idretten sin. Det er trolig forklaringen, mener Söderström og påpeker:
  – De fleste av guttene som fortsatt spiller, spiller i breddefotballen.