Skip to main content

Annonse: Ny trenger til laget til sønnen/datteren din?

Barnefotballseminaret: En klubb for livet

Ettersom årets Barnefotballseminar er avlyst ønsker vi å  gi våre Barnefotballtrenere et faglig innspill som vi tidligere har gjennomført i forbindelse med Cupfinaleseminaret i 2019. 

CFSmgrønnLogoHovedstadsklubben KFUM Oslo ønsker å se «hele mennesket» og være med gjennom alle de forskjellige fasene i livet. Her følger litt hva av Tor Erik Stenberg,  daglig leder i KFUM sa til de som deltok på Barnefotballtrenerseminaret under Cupfinaleseminaret i  2019.
Til slutt i denne artikkelen kan dere klikke dere inn på linken å bli med på en tre timers flott  videoseanse fra dette Barnefotballseminaret.
  – Klubbverdiene i KFUM er å utvikle egne Kåffaledere, ikke bare trenere. Klubben er sjef uansett. Kåffastilen er hvordan vi spiller, men også hvordan vi oppfører oss. Omsorg, tilgivelse og trivsel er sentrale verdier hos oss, sier Stenberg.

– Hva er Kåffastilen?
– Kåffastilen handler om ferdighetsbasert fotball langs bakken. Vi må ha ferdigheter til å spille spillet. Alle må skjønne det og spillerne skal få mulighet til å utfolde seg på forskjellig nivåer.

KFUM Oslo hadde en meget god sesong i fjorårets OBOS-liga. Som nyopprykket denne sesongen spilte klubben seg til en imponerende 4. plass, og kvalifisering til Eliteserien.
– Er det Kåffastilen som har lagt til rette for den gode sesongen?
– Ja. Dette har ført oss til OBOS-ligaen. Det er et prosjekt vi har videreutviklet fra 2016 og har stor tro på. 

Glad i delingskulturen

KåffaStenbergMENNESKER OG FOTBALLSPILLERE: Daglig leder Tor Erik Stenberg i KFUM Oslo snakket om Kåffastilen og klubben som sjef for trenerne som var tilstede under Cupfinaleseminarets barnefotballtrenerseminar. Foto: Håkon Meisingset Solheim/fotball.no

Cupfinaleseminarene gir et godt bilde på hvor villige alle i fotballfamilien er til å dele med hverandre. KFUM ønsker å løfte norsk fotball.
– Hvordan er det for dere å delta på Barnefotballseminaret?
– Det er helt supert. Det er en delingskultur på kompetanse i norsk fotball som er helt fantastisk. Vi ønsker å løfte norsk fotball. Da kan vi ikke bare fokusere på de to spillerne med høyest potensiale. Om de når potensialet sitt vil de naturlig nok spille på et høyere nivå ute i Europa uansett. Vi må utvikle de nest beste også. Hvis vi klarer å utvikle spillere til 2. og 3. divisjon blir nivået høyere og da blir nivået enda høyere på toppen også, sier Stenberg.

Christoffer Dahl som spilte i KFUM i flere perioder er i dag en av Kåffalederne. Han mimrer tilbake til det han husker som sin beste trener.
  – Terje Andersen var en skikkelig god trener. Han ga oss tillit og frihet til å prøve, sier Dahl.

I dag er Dahl selv trener i KFUM. Han har ansvar for G2009 som består av omtrent 70 spillere.
  –  Det viktigste er å skape fotballglede. I gruppen jeg jobber med nå er det ikke slik at vi kan prioritere de beste spillerne. Det er umulig å si hvem som kommer til å bli skikkelig god. Etter at vi begynte å jobbe med årshjul og periodeplan har vi sett en skikkelig forbedring, sier Dahl.

God tid

I KFUM utvikler de mennesker – og fotballspillere. Klubben er opptatt av det sosiale og at alle skal bli sett. Det skal være en rød tråd hele veien.
  – Vi har god tid. Vi har masse tid. Det handler ikke om å vinne, men om å bygge ferdigheter som belgieren sa tidligere, sier Stenberg.

Belgieren han prater om er Kris Van Der Haegen. Han er ansvarlig for trenerutdannelsen i Belgia som har ett av verdens beste landslag for tiden. Belgia startet et stort arbeid med å omstrukturere måten de jobber på tilbake i 2000-2001.
  – Det finnes ingen mirakler. Hemmeligheten er hardt arbeid. Kombinerer du hardt arbeid med systematisk jobbing over tid kommer resultatene. Landslaget, klubbene og forbundet i Belgia har samarbeidet om hvordan vi skal gjøre det, sier Van Der Haegen.
  – Det er viktig med kontinuitet i planene. Vi har noen rammer som er satt opp for hvordan vi jobber med utvikling og nye folk eller trenere som kommer inn har ikke muligheten til å endre det. Fremfor å jobbe med laget jobber vi med hvert individ.

I Belgia spiller de 2 mot 2, 3 mot 3, 5 mot 5 og 8 mot 8 før de går over i vanlig 11 mot 11. Alt som du lærer på et nivå skal du kunne ta med deg over til neste. Frem til spillerne er på U17-lagene skal alle spillere spille minimum 50% av kampen.
  – Nå har vi jobbet over flere år. Vi har fått satt noen klare strukturer på hvordan vi skal jobbe. Spillerne må få tid. De må jo få lov til å øve, sier Stenberg.

Forskjellige veier

Tidligere landslagsspiller Tom Høgli og nåværende landslagsspiller Cecilie Fiskerstrand deltok også på seminaret. Høgli var ikke i noen landslagstropper før på U21-landslaget mens Fiskerstrand har gått hele landslagsskolen. 
  – Jeg har på en måte gått alle trinnene i landslagsskolen og blitt godt forberedt, sier Fiskerstrand.

Begge to sier de har tro på den norske modellen. 
  – Vi kan ikke fokusere for mye på resultat. Vi må heller fokusere på han som slo en pasning han ikke har fått til tidligere. Fotball skal være gøy, og barna må ville komme på trening og spille på løkka. Ungene må ha lyst. Du kan ikke tvinge noen til å bli gode, sier Høgli. 
  – Den indre driven er nok det viktigste for å nå langt. Mange av de beste spillerne i Norge kommer fra små miljøer, så det skal ikke være noen hindring, sier Fiskerstrand.

FiskerstrandHøgliNORSK MODELL: Cecilie Fiskerstrand og Tom Høgli har gått gradene i norsk fotball helt fram til landslaget og avslørte tro på den norske modellen for spillerutvikling. Foto: Håkon Meisingset Solheim/fotball.no