-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
DYRT: Mange steder koster det dyrt å være med i barne- og ungdomsfotballen. Foto: Ivar Thoresen
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Dette har TV 2 ved flere anledninger i satt søkelyset på med bakgrunn i at stadig flere unge fotballspillere slutter fordi det har blitt for dyrt å spille fotball.
   – Dette er vel drøyt, sier alenemor Jeanette Bråten (34) til TV2.no. Hun har to sønner på henholdsvis 6 og 7 år som har begynt å spillefotball på fritiden i Lørenskog IL, og det koster henne 8 000 kroner i året.
   I denne summen ligger 3 000 kr i medlemskontingent, 4 400 kroner er aktivitetsavgift samt en obligatorisk verdikupong på kr 275.

Barn faller utenfor

– Det burde være et lavterskeltilbud når det er en så allmenn sport, legger hun til overfor TV2.no. Tobarnsmoren mener de høye kostnadene kan føre til at barn faller utenfor.
  – Nå har jeg såpass at det går bra, og far bidrar, men det finnes mange alenemødre og -fedre som ikke har det, sier hun og legger til:
  – Jeg vet om foreldre som har yngre barn og som lurer på hva de skal gjøre når barna vil begynne på fotball, for det har de ikke råd til.

Betaler for de eldre

Den største innbetalingen, aktivitetsavgiften på 4 400 kroner, går blant annet til hold av stadion, hvor barna spiller noen kamper, men ikke får trene. Der er det de eldre lagene som blir prioritert.
  – De får trene litt der på vinteren, men da deler stort sett alle smålagene noen baner, forteller Jeanette til TV2.no

Deler frustrasjonen

Styreleder i Lørenskog IF, Martin Steen, sier til TV 2 at han har stor forståelse for Jeanettes frustrasjon.
  – Jeg er veldig glad for at flere tar opp problemstillingen så politikerne forstår at dette er noe vi må løfte høyt opp på dagsorden og prioritere, sier han til TV2.no
  Men Lørenskog IL er vel mer normalen,  men det finnes langt værre eksempler som følger.

Ungdomsfotballen koster 40 000 i året

Temaet har skapt stort engasjement og TV2 har avdekket langt større beløp enn hva som kom frem i artikkelen fra Lørenskog IL. Flere klubber i hovedstaden oppbererer med beløp i ti-tusenkroners klassen.
   Frode Lia fra bladet Josimar forteller til TV2.no at treningsavgiftene i breddefotballen i Oslo-området har skutt i været de siste årene.
  Han forteller at de ikke uvanlig at det koster totalt 40 000 i året med treningsleirer og cuper inkludert og refererer til Stabæk. Her er det ofte snakk om aleneforsørgere med fire eller fem barn. Det sier seg selv at det ikke går rundt, sier Frode Lia til Tv2.no.

Dette koster det å ha en 14-åring i Lyn

Eksempel på utgift for én gutt, født 2002 (14-15 år) i oslo-klubben Lyn:

  • Medlemskontingent: Enkeltmedlem 520 kr. Familie: 1 037 kr.
  • Treningsavgift: 12 000 kr for nivå én og satsingslag. Henholdsvis 6 000 og 4 000 kr for nivå 2 og 3.
  • Deltagelse på turneringer og treningsleirer: Klubben dekker påmelding opp til 12 år. Klubb dekker påmelding til to turneringer for gutter 12+ i året. Utgifter til treningsleirer og øvrige kostnader kommer i tillegg. Turer er her stipulert til 4-5 000 kr pr. tur. To turer utgjør 9-10 000 kr.
  • Utstyr; draktpakke, 399 kr. Sko fra 239 til 349 i klubbpakker. Leggskinn, ca. kr 100. Annet utstyr utenfor klubbpakken koster mer. Totalt ca 1 000 kr. Totalt: ca 23 500 kr i året pr. spiller på nivå én.17 500 kr for nivå to.

Dugnadsarbeid kan bidra til å holde prisen nede.
Kilde: Lyn.no

Kan koste over 20.000

Stabæks daglige leder Jon Tunold understreker at klubben har flere ulike tilbud for spillerne på de alderbestemte lagene.
  – I Stabæk Fotball har vi flere differensierte tilbud, hvor vi streber etter å ivareta både bredde og topp, jenter og gutter, barn, unge og seniorer i alle aldre, sier Stabæk-lederen, før han fortsetter:
  – På «breddesiden» har vi grunnpriser fra ca 1500 kroner til rundt 3000 kroner per år. Utover det kan man velge et bredere og bedre tilbud med blant annet vintertrening på oppvarmet bane. Da strekker prisene seg opp mot 6000 kroner i året. Inkludert i deltageravgiften er utstyr til kamp, mens spillerne selv kjøper treningsutstyr, oppsummerer han til TV2.no
Les mer om denne saken på link TV2.no til slutt i artikkelen

NFF presidenten bekymret

– Det er svært bekymringsfullt at barn og ungdom som vil spille fotball slutter på grunn av økonomi. Fotball er verdens mest populære idrett, og det gir oss store muligheter og stort ansvar for å inkludere barn og ungdom inn i vårt fellesskap, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no
  Fortsatt er fotball en relativ billig idrett sammenlignet med mange andre idretter. Over 370 000 aktive viser at fotball er for «folk flest». Men det finnes eksempler på prisnivå som ikke «bare» vil være ekskluderende for lavinntektsfamilier i fotballen, men også for familier med helt vanlig inntekt.
  – Dette er en utfordring som vi tar på alvor. NFFs rolle blir å forsterke fokuset på at fotball skal være for alle, men det er klubbene selv som må sette prisen på sine tilbud. Stadig flere klubber gir i dag et økt aktivitetstilbud – også i form av akademier utenom lagstilbudet. Økt aktivitetstilbud er positivt. Samtidig medfører det økte kostnader for klubbene og dermed også foreldrene. Det viser kompleksiteten i det sier Svendsen.
  – Svært mange klubber har et bevisst forhold til denne utfordringen og legger seg på et nivå som er økonomisk akseptabelt for de aller fleste. Likevel vil det være familier hvor 1000 kroner i treningskontingent er en tusenlapp for mye, sier fotballpresidenten til fotball.no
Les mer om denne på linken under.

Har det skjedd en positiv utvikling?

Spørsmålet er om det har skjedd noe etter at denne saken ble satt fokus på av TV 2 i 2017, er tiltak iverksatt for å redusere disse vanvittige kostnadene dette gjenstår å få svar på selvsagt noe ikke fotballtreneren.no kan gi her og nå?
Kanskje kan våre lesere gi fotballtreneren.no noen svar på dette.

• Les mer på TV2.no: Alenemoren Jeanette (34) fortviler:
• Les mer på TV2.no: Ungdomsfotballen koster 40 000 i året
• Les mer på TV2.no: Klubbene svarer
• Les mer på fotball.no: – Bekymringsfullt at ungdom slutter fordi det er for dyrt
• Relatert artikkel nettavisen.no: Vanvittig hvis barnefotballen koster så mye

-- annonse --