-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
BEKYMRET: Assisterende toppidrettssjef Marit Breivik er bekymret over utviklingen av idrettsskader hos barn og unge. Foto: NTB scanpix
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Under et seminar om skader på Norges idrettshøgskole var Breivik tydelig overfor idrettspresident Berit Kjøll og Norges Idrettsforbund på at hun mener NIF ikke gjør nok med denne problematikken.
  – Vi ser ganske mange tilfeller av overbelastning, feilbelastning og skadeproblematikk uten at ungene blir ivaretatt. Det er ikke nok kompetanse blant foreldre og trenere til å håndtere helheten, og den blir ikke god nok gjennom den modellen vi har nå, sier Breivik til NRK.

35 000 idrettsskader

Ifølge NRK ble nærmere 35 000 idrettsskader registrert av Norsk Pasientregister i 2018. Folkehelseinstituttet opplyser at barn og unge er overrepresentert i denne statistikken.
  Assisterende toppidrettssjef og tidligere landslagstrener Marit Breivik mener den norske idrettsmodellen ikke er god nok til å ivareta unge utøveres helse og utvikling. Hun ønsker mer kunnskap inn i arbeidet med barn og unge, og pekte under seminaret på NIH blant annet på den evige dragkampen mellom helse og prestasjon hos unge utøvere, og at det ofte får konsekvenser i form av skader på grunn av for liten kunnskap hos trenere og klubber.

Se hele mennesket

Breivik peker både på skolering i form av kursing, og ikke minst at det brukes penger på økt faglig støtte og oppfølging av det frivillige trenerapparatet i norsk idrett.
  – Vi trenger å utdanne trenere til å se helheten og hele mennesket, og kjenne igjen dersom det er plager som gjør at en utøver ikke fungerer optimalt. Det betyr jo igjen en skolering av trenere. Det er et stort ansvar å være trener, både på barne- og ungdomsnivå, og på toppnivå, sier hun.

– Vi må lytte

– Når Marit Breivik, som kjenner idretten så godt, utfordrer oss på dette, er det et alvorlig signal som vi må lytte til, sier idrettspresident Berit Kjøll til NRK.
  Hun har invitert Marit Breivik til et møte for å følge opp saken.
  – Vi må sørge for at klubbene ikke driver rovdrift på jenter og gutter gjennom trening og spilling på mange lag. Vi må sørge for at idretter snakker sammen slik at det blir mulig å kunne spille både fotball og drive med svømming samtidig, uten at treningsbelastningen blir for stor, sier Kjøll videre til NRK. 
  Hun påpeker at foreldretrenerne og frivilligheten er avgjørende i norsk idrett og at det er viktig å bruke ressurser på å styrke kompetansen hos de tusenvis av frivillige i idretts-Norge.

 

BeritKjøllMØTE: Idrettspresident Berit Kjøll tar signalene fra Marit Breivik på alvor, og har invitert den assisterende toppidrettssjefen til et møte om idrettsskader hos barn og unge. Foto: NTB scanpix

-- annonse --