-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
ALLE MED: Brede hangeland er opptatt av at alle må med, det tjener også de beste. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Over 150 fotballedere og -trenere satt lydhøre i salen mens Hangeland fortalte om sine erfaringer som toppspiller og barnefotballtrener. Både i Fulham-garderoben og på treningsfeltet på Hinna, er det å være en god lagspiller et viktig moment. Fotballtreneren.no henter følgende ut fra NFF Rogaland sin omtale av foredraget på sin hjemmeside på fotball.no.

Umulig å se hvem som blir best til slutt

– Uansett nivå mener jeg at trygghet og treningsmiljø er helt avgjørende. Det må være god stemning, slik at folk har lyst til å komme. Det skal være trygt, og vi skal ha et godt miljø. Man kan ikke trene en sjuåring opp til å bli verdens beste, for alle er produkt av et miljø. De som er dårligst på laget, er akkurat like viktige som den som er best. Vi må ta med alle, og det vil også de beste spillerne tjene på. Vi som trenere må se hver enkelt, og det er umulig i barnefotball å forutse hvem som blir best til slutt, sier Brede Hangeland.

Oppfør deg ordentlig

– For meg er det aller viktigst. Oppfør deg ordentlig. Det forventer jeg at de jentene jeg trener, gjør etter beste evne. Og det burde hvert fall vi som trenere og ledere ha i bakhodet hele tiden. Når du er trener har du en enorm påvirkningskraft, du må prøve å være den beste du kan være i møte med alle disse barna, sier Hangeland, og trakk parallellen tilbake sin egen karriere.
– I diskusjonen om hvordan vi skal skape gode, norske fotballspillere, mener jeg egenskapen å være en lagspiller og en ordentlig fyr som bryr seg om laget sitt, er underkommunisert. I stedet snakker vi om å bli bedre teknisk, eller bli raskere og sterkere. Fra min karriere i England mener jeg det har vært konkurransefortrinn for norske spillere at vi er ordentlige folk, for det kan du også komme langt med, sier Hangeland.

Utvikle gode verdier

Derfor er han også opptatt av å bruke sin rolle som trener til å få inn gode verdier i sin spillergruppe.
– Fotball må være, i tillegg til skolen, den viktigste arenaen for å lage gode mennesker. Få inn de rette verdiene. Det trumfer alt annet ved fotballen, sier Hangeland.

-- annonse --