-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
PASNINGSFERDIGHET MED HØY PERSEPSJON: Toni Kroos verdens beste med vellykkede pasninger. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Spørsmålet er, hva skal man prioritere å forbedre på lagets utviklingsvei?
Det er som regel mye en skulle ha tatt tak i, men tiden til disposisjon er som kjent en begrensning.  Hensikten med denne fagartikkelen er å gi noen tips på hva man kan prioritere særlig rettet mot barne- og ungdomsfotballen. Håper den er med på å skape refleksjon og bevisstgjøring for deg som trener, samt føre til en diskusjon innad i trenerteamet. Men det er selvsagt opp til deg/teamet selv hva du skal prioritere, og hva laget ditt skal bli bedre på i 2019.

Prioritering betyr også å avgrense

Norsk fotball er på god vei fremover. Likevel kan man trygt si at det alltid finnes rom for forbedringer på alle nivåer. Det handler som regel om «de små tinga» for at vi skal bedre våre prestasjoner. Det er de små detaljene i bredde- og toppfotballen det dreier seg om. Denne gangen skal vi ta for oss at vi må «se  oss rundt», og generelt kan man vel si at det gjelder også for oss som trenere.
Vi må hele tiden være på jakt etter nye impulser, ideer og bevisstgjøre dem, utveksle og diskutere dem med trenerkolleger, samtidig øker vi kompetansen på utviklingsveien.

Persepsjon = «Vi må se oss rundt»

Her en kort og enkel beskrivelse av utrykkene som er verdt å ta med seg i «verktøykassa» hentet fra den største eksperten på dette feltet både nasjonalt og internasjonalt, professor Geir Jordet ved Norges idrettshøgskole.
 «Persepsjon betyr sanseoppfatning. Og i denne sammenhengen spiller det på hvordan en spiller orienterer seg og oppfatter situasjoner på en fotballbane. Altså hvordan en spiller erververe, tolker, velger ut og organiserer sanseinntrykk.»
(Geir Jordet 2011)
Persepsjon kan i denne sammenheng bety å løfte blikket og ha et høyt antall «vi må se oss rundt» gjennom hele spillaktiviteten, enten med eller uten ball i høy intensitet. Dette vil gi spilleren grunnlaget for å ta de beste handlingsvalgene. All forskning og analyse av verdens beste spillere er at denne egenskapen alltid blir fremhevet og de topper statistikken på det høyeste antall søk i forkant av situasjoner. 

Apofeni

«Apofeni betyr evnen til å forutse hva som kommer til å skje.»
(Jordet 2011)
Det vil si at gode spillere er i forkant av alle spillsituasjoner. Analyser viser at de starter søket allerede 8-10 sekunder før de mottar ballen. 
Analyser viser at de alle beste ligger på cirka 0.6-0.8 søk pr. sekund, det vil si 6 til  8 ganger i de få sekundene før de mottar ballen. Her ble Steven Gerard og Frank Lampard  målt til de beste i England da de var aktive.
Tilføyer at Niklas Bendtner i Rosenborg  fikk fremhevet denne egenskapen av trenerlegenden Bjørn Hansen i adressa.no.
Bjørn satte sågar Bendtner inn som en av de aller beste som noen gang har akslet RBK-trøya gjennom tidene. Ut fra dette er det klart skille mellom de aller beste internasjonale spillere, og de mindre gode.

Geir Jordet har fremhevet den italienske spileren,  Andrea Pirlo som en av sine favoritter og sier følgende om han:
  – Pirlo er i stand til å søke, kikke over skulderen, holde på å orientere seg, mens ballen er på vei, selv om den kommer i høyden, med litt ekstra fart, med litt ekstra skru. Der vil de fleste, på det nivået der også, bli ballwatchere og gå glipp av informasjon om det som skjer rundt seg, uttaler Jordet .

Etter denne definisjonen er det vel ingen tvil om at «å se oss rundt» er noe av det aller viktigste å ta tak i på utviklingsveien, ikke bare i barne- og ungdomsfotballen, men på alle nivåer i norsk fotball. Ut fra spesifisitetsprinsippet må dette prioritereres i alle spillaktiviteter i barne-og ungdomsfotballen.

Før du går videre i artikkelen anbefales  denne videolinken for å se hva som legges i «vi må se oss rundt» – reflektér og tenk hvordan du skal tak i dette og påvirke det i treningsøkterne.

AndreaPirloBEST PÅ PERSEPSJON: Andrea Pirlo har en enorm persepsjon både før og etter han har ballen. Foto: NTB scanpix

Andrea Pirlo persepsjon offensivt
(hvis problem med å åpne prøv Mozzila eller Firefox nettleser)
Kan vi lese ut av dette at de aller beste kan slå ballen videre videre på en berøring fordi de har har gjort et fremragende «søk» i forkant av situasjonen?

Høy søkerfrekvens gir flere vellykkede pasninger

I relasjon til dette skriver Geir Jordet videre (2011) at nyere og praksisnære studier gir gode holdepunkter for at pasningseksperter som Toni Kroos har høyere søkefrekvens enn de andre, og at han er i stand til å gjøre et godt «søk» like før han mottar ballen. Legg merke til i illustrasjonen at de aller fleste (70-80%) er «fremoverpasninger», det vi vel si at de fleste søkene Kroos gjør må være fremoverretta?
Noe å lære her for norske lag som snakker høyt om "fremoverretta fotball" 

Real Madrid-stjernen traff ifølge Opta på hele 129 av 133 pasninger i Tysklands 6-0-seier over Norge i Stuttgart i 2017. Disse tallene gir en treffprosent på nær optimale 97 prosent. Til sammenligning hadde 8 av de norske spillerne 116 vellykkede pasninger, til sammen!

ny Kross velykkede pasningerILLUSTRASJON: "velykkede pasninger" av Tony Kroos kampen Arsenal - Bayern Munchen kun 3 feilpasninger i kampen

Spillere med høy søkefrekvens hadde dobbelt så høy pasningssikkerhet med framover pasninger i kamp enn spillere med lav søkefrekvens, 77% versus 39 %. (Jordet 2011)
Laboratoriestudier de siste 20 årene har kommet fram til at spillere på høyere nivå kikker mer på med- og motspilleres bevegelsesmønstre enn på ballen (Jordet 2011). Spillere på lavere nivå kikker mest på ballen.
Dette kan tyde på at persepsjon og høy søkerfrekvens  gir forutsetning for å gjøre bedre handlingsvalg og utførelse med ball.

I et foredrag som Arsène Wenger holdt i oktober i 2010 snakket han i nærmere ti minutter om verdien av visuell persepsjon:
  – Det er noen spesielle spillere som alltid ser åpninger. De som ser vil skaffe deg seire. Men det er ikke så mange som er i stand til å se, sa Wenger.

Oppsummering 

Det er vel ingen nå som er i tvil om hvor viktig dette temaet  er i denne artikkelen. 
Som trener kan du virkelig ta tak i dette å forbedre persepsjon= "se seg rundt"  i hver eneste treningsaktivitet.
Dere finner  flere artikler som er med og fyller opp «verktøykassa» via lenkene nederst i artikkelen.
Anbefaler dere å dele slike fagartikler med trenerteamet deres. Bruk det gjerne i diskusjonsgrupper, vær med å bidra til at norsk fotball når nye høyder i årene fremover og vi fortsetter nå i 2019.

Anbefalte relaterte artikler:

. Vinnerblikket av Geir Jordet. (Josimar.no) 

. Toni Kross mer pasningsikker enn åtte norske landslagsspillere til sammen. (VG.no 2017)

Valg og handlinger i fotball, Egil Olsen, Stig Mathisen, Kristian Holm Karlsen. (fotballtreneren.no)

 

-- annonse --