-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
SJÅ OSS RUNDT:
"SJÅ OSS RUNDT" Andrea Pirlo ser seg rundt omtrent på alle bilder nå han har ball i beina, blikket rettet opp fra bakken og ikke på ballen. Foto:NTB/Scanpic
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Da er det spesifisitetprinsippet som gjelder, "det du skal bli god på, må du øve mye på"
Spørsmålene er, hva skal man prioritere å forbedre på lagets utviklingsvei?
Det er som regel mye en skulle ha tatt tak i, men tiden til disposisjon er som kjent en begrensning. 
Hensikten med denne fagartikkelen (tidligere utgitt) er å gi noen tips på hva man kan prioritere særlig rettet mot barne- og ungdomsfotballen. Håper den er med å skape refleksjon, bevisstgjøring for deg som trener, samt føre til en diskusjon innad i trenerteamet. Men det er selvsagt opp til deg/teamet selv hva du skal prioritere skal laget ditt skal bli bedre på i 2019.

Prioritering betyr også å avgrense

Norsk fotball er på god vei fremover. Likevel kan man trygt si at det alltid finnes rom for forbedringer på alle nivåer. Det handler som regel om «de små tinga» for at vi skal bedre våre prestasjoner. Det er de små detaljene i bredde- og toppidretten det dreier seg om, så også innen fotballen.
Man trenger ikke finne opp «hjulet» på nytt, etter observasjoner og erfaringer både  internasjonalt har vi mange ting å ta tak i og et eksempel på dette er og som har sammenheng med valgte tema:

Toni Kross mer pasningsikker enn åtte norske landlslagsspillere til sammen. 

Real Madrid-stjernen traff ifølge Opta på hele 129 av 133 pasninger i Tysklands 6-0-seier over Norge i Stuttgart i 2017. Disse tallene gir en treffprosent på nær optimale 97 prosent. Til sammenligning hadde 8 av de norske spillerne 116 vellykkede pasninger, til sammen! 
Dette tilsier at vi må prioritere utviklingen av pasningsferdigheten i barne- og ungdomsfotballen
Les artikkelen VG.no sport til slutt i denne arikkelen.

toni ntb scanpixHØY PERSEPSJON OG PASNINGSIKKER: Toni Kroos en av verdens beste på dette. Foto:ntb scanpix

«Vi må sjå oss rundt»

Generelt kan man vel si at «vi må sjå oss rundt», det gjelder også for oss som trenere.
Vi må hele tiden være på jakt etter nye impulser, ideer og bevisstgjøre dem, utveksle og diskutere dem med trenerkolleger, samtidig øker vi vår kompetanse på utviklingsveien.

Dette er kanskje det område der vi helt klart kan forbedre prestasjonen i alle våre treningsøkter, for eksempel i «Sjef over ballen» som er en obligatorisk aktivitet innen barnefotballen.
Et vanlig spørsmål fra trener i en slik økt er, hvordan kan du holde kontroll på ballen innenfor et avgrenset område,  samt unngå kollisjoner? 
Av erfaring kommer blant annet følgende svar på dette spørsmålet fra barnefotballspillere:
«Vi må sjå oss rundt».
Oppfølgingsspørsmålet fra deg som trener bør komme umiddelbart, hva skal dere se etter da?

Svarene fra spillerne kommer impulsivt - for eksempel, hvor er det plass (rom), hvor kan jeg drible, når må jeg vende osv.  Men svaret er neppe god persepsjon eller god antesipasjon.
Hva disse begrepene betyr, tror jeg er svært viktig for deg som trener å vite, men anbefaler å hold dem inne i ditt eget hode og omsette de til "enkelt spåk" som barna forstår.
Her en kort og enkel beskrivelse av utrykkene som er verdt å ta med seg i «verktøykassa» hentet fra den største eksperten på dette feltet både nasjonalt og internasjonalt, professor Geir Jordet.

Persepsjon = vi må sjå oss rundt

«Persepsjon betyr sanseoppfatning. Og i denne sammenhengen spiller det på hvordan en spiller orienterer seg og oppfatter situasjoner på en fotballbane. Altså hvordan en spiller erververe, tolker, velger ut og organiserer sanseinntrykk. (Geir Jordet 2011)

Persepsjon kan i denne sammenheng bety å løfte blikket å ha et høyt antall
«vi må sjå oss rundt» gjennom hele spillaktiviteten, enten med eller uten ball. Dette vil gi spilleren grunnlaget for å ta de beste handlingsvalgene. All forskning og analyse av verdens beste spillere er at denne egenskapen alltid blir fremhevet og de topper statistikken på det høyeste antall søk i forkant av situasjoner. 
Etter denne definisjonen er det vel ingen tvil om at «å sjå sæ rundt» er noe av det aller viktigste å ta tak i på utviklingsveien, ikke bare i barne- og ungdomsfotballen, men på alle nivåer i norsk fotball.

Antesipasjon

Betyr evnen til å forutse hva som kommer til å skje
(Jordet 2011)
Det vil si at gode spillere er i forkant av alle spillsituasjoner, analyser viser at de starter søket allerede 8-10 sekunder før man mottar ballen.
Analyser viser at de alle beste ligger på cirka 0.6-0.8 søk pr. sekund, det vil si 6 til  8 ganger i de få sekundene før de mottar ballen.

Geir Jordet har fremhevet den italienske spileren,  Andrea Pirlo som en av sine favoritter og sier følgende om han:
Pirlo er i stand til å søke, kikke over skulderen, holde på orientere seg, mens ballen er på vei, selv om den kommer i høyden, med litt ekstra fart, med litt ekstra skru. Der vil de fleste, på det nivået der også, bli ballwatchere og gå glipp av informasjon om det som skjer rundt seg, sier Jordet til nrk.no sport: «Dette gjør han unik»

Andre gode eksempler på kjente spillere med enorm høy frekvens av å se seg rundt var Steven Gerard, Frank Lampard  som var av verdens beste.
Tilføyer at Nicklas Bendtner i Rosenborg har fikk fremhevet denne egenskapen også av trenerlegende Bjørn Hansen. Bjørn har sågar satt Bendtner inn som en av de aller beste som noen gang har akslet RBK-trøya gjennom tidene.
Ut fra dette er det klart skille mellom de aller beste internasjonale spillere, og de mindre gode.

Ut fra spesifisitetsprinsippet må dette føre til at vi prioriterer og legger vekt på «å sjå oss rundt» i alle spillaktiviterer i treningsplanleggingen.

Ny persepsjonILLUSTRASJON: Hurtig handlingsvalg og høy grad av persepsjon, gir «vellykkede pasninger». REIDAR SCHJEI.

Før du går videre i artikkelen anbefaler jeg å klikke denne videolinken for å se hva som legges i «vi må sjå oss rundt» – reflektér og tenk hvordan skal jeg tak i dette og påvirke det i mine treningsøkter.

Andrea Pirlo persepsjon offensivt
(hvis problem med å åpne prøv Mozzila eller Firefox nettleser)

Presisering

Geir Jordet hadde en artikkel om Prestasjonsmentalitet – og Persepsjon  på fotballtrenren.no i 2011. (link nederst i artikkelen).
  Her står det blant annet - hentet fra Four-Four-Two magasin

«Før jeg mottar ballen kikker jeg kjapt for å se hvilke spillere jeg kan gi den til. Vær alltid bevisst hvem som er rundt deg.” (Andres Iniesta, Four-Four-Two Magasin, 2010) “Når du ankommer Barça er det første de lærer deg: Tenk, tenk, tenk, raskt. [Xavi starter å gjøre handlingene, ser rundt seg selv]. Løft hodet opp, beveg deg, se, tenk. Se før du får ballen. Hvis du får pasningen, se om han er åpen. Kontroll, se og send pasning på en berøring. Noen trenger to eller tre, og avhengig av hvor raskt spillet er så er det for seint. Alves, en berøring. Iniesta, en berøring. Messi, en berøring. Pique, en berøring. Busquets, meg, sju eller åtte spillere, med en berøring. Raskt. Faktisk pleide ungdomstreneren vår alltid å si: ‘a mig toc’. En halv berøring.»

Kan vi lese ut av dette at de aller beste kan slå ballen videre videre på en berøring fordi de har har gjort et fremragende "søk" i forkant av situasjonen?

I relasjon til dette skriver Geir Jordet videre (2011) at nyere og praksisnære studier gir gode holdepunkter for at pasningseksperter som Toni Kroos har høyere søkefrekvens enn de andre, og at han er i stand til å gjøre et godt "søk" like før han mottar ballen. Legg merke til i illustrasjonen at de aller fleste (70-80%) er "fremoverpasninger" det vi vel si at de fleste søkene Kroos gjør må være fremoverretta?

Tony Kross bilde 1
Tony Kroos en av verdens sikreste pasningsleggere med 557 - 94 % «vellykkede pasninger» i VM 2016.  Illustrasjoen fra squawka.com fra Arsenal-Bayern M.

I en Premier League studie presterte spillere som søker mer aktivt i de siste ti sekundene før mottak bedre med ball enn spillere som hadde lavere søkefrekvens. Spillere med høy søkefrekvens hadde dobbelt så høy pasningssikkerhet med framover pasninger i kamp enn spillere med lav søkefrekvens, 77 versus 39 %. (Jordet 2011)
Laboratoriestudier de siste 20 årene har kommet fram til at spillere på høyere nivå kikker mer på med- og motspilleres bevegelsesmønstre enn på ballen (Jordet 2011). Spillere på lavere nivå kikker mest på ballen.
Dette kan tyde på at persepsjon og orientering gir forutsetning for å gjøre bedre valg og handlinger med ball.

I et foredrag som Arsene Wenger holdt i oktober i 2010 snakket han i nærmere 10 minutter om verdien av visuell persepsjon: «Det er noen spesielle spillere som alltid ser åpninger. De som ser vil skaffe deg seire. Men det er ikke så mange som er i stand til å se.» 

Oppsummering av dette viktige tema:
«Vi må sjå oss rundt»

Det er vel nå ingen som er i tvil om hvor viktige tema i denne artikkelen. 
Som trener kan du virkelig ta tak i dette å forbedre prestasjonen i hver eneste treningsaktivitet.
Jeg tillater meg derfor å gi dere flere artikler som er med fyller opp «verktøykassa"  nederst i artikkelen.
Anbefaler dere å dele slike fagartikler med trenerteamet deres, del dette med trenerkolleger. Bruk dette gjerne i diskusjonsgrupper, vær med å bidra til at norsk fotball når nye høyder i årene fremover og vi starter nå i 2018.

Lykke til med treningsplanleggingen for et godt nytt fotballår i 2019

Anbefalte relaterte artikler:

. Toni Kross mer pasningsikker enn åtte norske landlslagsspillere til sammen. VG.no sport 2017.

Prestasjonsmentalitet - Persepsjon Publisert i Fotballtreneren 2011
Vinnerblikket av Geir Jordet på josimar.no
Sjef over ballen, fotballtreneren.no
Valg og handlinger i fotball, Egil Olsen, Stig Mathisen, Kristian Holm Karlsen, fotballtreneren.no

 

-- annonse --