-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
DRØMMEBILDER: Gjennom øving, øving og atter øving har Martin Ødegaard omsatt drømmebilder til praksis. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Gjennom hele «trenertrappa» til NFF handler praksisøktene om å finne de «gode bildene», bevisstgjøre spillerne på dem for så å øve og øve til «bildene» sitter i kampsituasjoner. Fotballtreneren.no vil i tiden fremover ta for seg noen fagartikler med avgrenset tema som kan være til supplerende hjelp i treningshverdagen.

De gode, men også de dårlige bildene

Å være ute etter de «gode bildene» i treningsøkta er helt likt på alle nivåer enten du er grasrotrener eller topptrener. Det handler om å finne og «fryse» de «gode bildene», forsterke dem og gjenskape dem så ofte som mulig i kampsituasjoner.
   Men selvsagt skal du fryse de «dårlige bildenene» også, da handler det om å inkludere og bevistgjøre spillerne, stille spørsmål, de scoret på oss, hvorfor ble det slik?, hvordan kunne det skje?, hva kunne vi gjort annerledes for å unngå det?
   Da skjønner de viktigheten av å finne/fryse bilder for hele tiden å bli bedre og bedre. Minner fortsatt om det alle viktigste i fotballen: Spesifisitetsprinsippet – «det du vil bli god på må du øve mye på".

«Drømmebildet» på delferdigheter

Det kan være «bilder» med fokus på delferdigheter til 1A (ballfører) hvor kan man  legge vekt på selve utførelsen i ballkontrollen, vendinger, finter/dribling, persepsjon, «sjå sæ rundt» pasningsferdigheten, kraften og timing i pasningen, mottak/medtak.  
  Ta tak i 1A (ballfører)  sitt handlingsvalg, godt eller dårlig, når han vurderer å komme seg inn i prioriterte/ledige rom, som til slutt kan føre til gjennombrudd og scoringer. Her må en jobbe knallhardt for å påvirke læringen.

• Relatert artikkel: «Sjef over ballen» med 100 000 vis av ballberøringer

«Drømmebilder» av verdens beste

Før vi går videre tar vi et eksempel hvor du kan se gode «bilder» på nettopp dette, spillere i verdensklasse som sikkert er forbilder for mange unge spillere.
Her finner vi mange  «drømmebilder» på det ypperste som kan vises og som er avgresnet til 1A sine ekstreme gode ferdigheter som førsteangriper.
   Videoen avgrenses til 1A sin delferdigheter som går på føring i høy fart med «ballkontroll» (sjef over ballen) finter/driblinger, slik at man kommer seg forbi både en og flere motstandere, inn i ledige rom, og som fører til en pasning som til slutt kan føre til scoring.
   Her ser vi noen av verdens beste 1A-spillere i cirka åtte minutter på nevnte delferdigheter i kamp, se og bevistgjør, lær og overfør «bilder» inn i din læringsarena.
• Klikk på bildet for å se videoen.

SkjemdumpVERDENS BESTE: Se og lær delferdigheter som her vises i videoen av Lorenzo F7 i 8 minutter Bilde: Skjermdump av video.

Hvordan øve på dette?

Da har vi fått mange «drømmebilder» på plass som vi ønsker å videreformidle til vår spillgruppe, og hvordan skal vi klare det? Det beste er selvsagt at spillerne (inkluderes, bevisstgjøres, forankres) får tilgang til disse linkene og selv vurderer og finner hva som er gode «bilder». Deretter selv å ta tak i dem og omsette dem i sin «egentrening». Den andre og beste metoden er selvsagt at du som trener tar «bildene» inn spillsituasjoner i dine egne fellesøkter.
  Det var nok slik Martin Ødegaard gikk frem for å bli så god som han har blitt, og for å bevise at dette er oppnåelig av norske unge spillere har en tatt med en video av Martin og hans ferdigheter som ikke ligger noe tilbake fra den første videoen av «verdens beste».
   Legg spesielt merke til hans orienteringsevne (persepsjon) han har et snitt på 4 dreinger på hodet pr 2 sekund (i følge Heerenveen analyse)

• Se video: Madrista TV1 YouTube  Martin Ødegaard ● Dribbling Skills & Goals 2017/18
Relatert arikkel:  fotballtreneren.no Det handler om å «sjå oss rundt»

Utgangspunkt i landslagsskolen/sportsplan

NFF sin landslagsskole/sportsplan ligger åpent på fotball.no og svært mange trenere er allerede godt i gang å benytte den. Den er en obligatorisk del av UEFA B-kurset som gjennomføres hvert år av NFF og det anbefales på det sterkeste å benytte denne i treningsarenaen.
   I landslagsskolen finner man også mange «drømmebilder» hva man er ute etter gjennom korte videoseanser for hvert valgte tema og som du lett kan overføre og gjenskape på treningsfeltet/læringsareanenen.
  Her tar vi med et eksempel (fra landslagsskolen) på tema og oppgaver hvordan vi kan øve på dette med eget lag. 

Tema: Angrep øve 1A 

Oppgave: Trene laget med tanke på forbedring av 1A (ballfører) med vekt på handlingsvalg/utførelse.

Læringsmomenter: Handlingsvalg
1A førsteangriper – generelle prinsipper for gode handlingsvalg til å utnytte tid og rom
-Før involvering orientering fremover i banen før man får ballen og mens ballen er på vei. Posisjon og kroppsstilling som gjør at man ser både ballen og motstanderens mål.
-Utnytte tid og rom med førsteberøringen, legge til rette for rask andreberøring. Spille på førsteberøringen. Ta av press, skjerme ballen (kroppen imellom ballen og motstanderen)
-Valg og handling etter pasning,  ny aksjon umiddelbart etter pasning, for å gjøre seg spillbar og/eller lage nye rom.

Valg og handling med ball: Utførelse
1) Ledige spillpunkter og rom fremover i banen skal brukes  gjennom føring/ballkontroll, finte drible, vendinger, hurtige fotballbevegelser/retnningsendringer.
Her kan du avgense å ta utgangspunkt i bestemte delferdigheter som «føring, ballkontroll, finter/dribling, persepsjon, hurtige fotballbevegelser, rettningsendringer (se eks. fra videoen) og som skal øves i spillaktivitet med vekt på kvalitet i utførelse samt handlingsvalget til 1A. Du bestemer om du vil «coache» det ene, eller begge lagene samtidig.
Der ferdighetsnivået er lavt kan det være nødvendig å øve det gjennom en delaktivitet før du går i spill, ref. Treningsøkta.no

Eksempel på spillaktivitet:
Her setter du fokus på 1.A første angriper delferdigheter. 
Feedbacken til pauselaget blir her svært viktig.

ØvelseØVING DELFERDIGHETER: 1.A handlingvalg og utførelse av avgrensede delferdigheter. Illustrasjon: landslagsskolen med justert heading.

Lykke til.

• Relaterte artikkel: Fotballspesifikk «fotballhurtighet» og fotballbevegelser i barne- og ungdomsfotballen

-- annonse --