-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
NY TRENER: Mikkel, en av de nye trenerne. Klok fotballspiller på A-laget også.
Øyvind Larsen
Øyvind Larsen
Fagutvikler spiller- og trenerutvikling NFF

952 41 127

Bra for oss. Både å slippe «baby´n», men ikke få «sparken». Helt vekk hadde vært tomrom for oss, åsså.  Vi går over i mer støttefunksjoner: assistenttrenere, lagledere og materialforvaltere. Og ikke minst: ser til at alle blir sett. Nok å gjøre for det: tre lag, trening tre til fire ganger i uka. Når korona´n slipper blir det kamper flere ganger i uka. Og forhåpentligvis noen heidundrende turneringer. Dette skiftet, byttet eller overlevering av årstrinn kan fort bli smertefull for alle. Om ikke klubb er gode i førersetet. Det har vi mange historier på. 

Bra for klubben at vi er med videre. Vi kan klubb og blir er et godt bindeledd. 

Bra for de nye trenerne at vi er med videre også.  Vi «kan» gutta og kan bidra til en fin start. Så får de nye trenerne filtrere info. Finne ut hva som er «blod og hva som er vann». Hva som er følelser og hva som er fakta. 

Mest av alt: bra for gutta å få nye trenere. De er på vei inn i ungdomstida mot voksenlivet. Frigjøringsprosesser har begynt. De tre nye nøytrale trenerne er viktige på flere måter enn bare nye fotballøyne.

Jeg er så heldig å være litt mentor. For trenerne. Lærer nå mest sjøl. Men jeg følger opp:

  • Periode- og ukeplan -> gjennomfæring -> progresjon
  • Hvordan spiller, spillere, gruppa og trenerne

Jeg skryter og forsterker. Klubben har fått tak i flotte trenere. 

  • Gode grunnverdier, har tia og er oppriktig interessert
  • Planlegger og gjennomfører god aktivitet i forhold til tema og læringsmomenter

Vi diskuterer til stadighet hvordan tilbakemeldinger skal gis, vi er enige om:

  • Mindre i plenum
  • Mer løpende tilbakemeldinger under spill
  • Mindre «frys», når det skjer: frys i forkant: hva er løsningen gutter? Men ikke for mye av dette heller: mange er ikke modne for det 
  • Spre tilbakemeldinger, ikke glem den stille
  • Mer individuelle tilbakemeldinger før trening (om forrige økta: husker du …?), i oppvarming, i pauser og etter treninga. 

Her kommer min refleksjon. 

Trenerne som klubben har ansatt har tid. De har i alle fall avsatt tid til det. De kommer alltid tidlig. De får utstyr og «økta» på plass. Det har gutta oppdaga. De kommer tidlig de åsså. Så hjelper gutta til. Og småsnakker. Med trenerne. Som de stadig mer ser opp til. 

Trenerne går seint. De går når den siste går. De snakker med, leiker med, hepper ball med – gutta. De har det artig sammen. Trenerne har naturlig relasjonelle ferdigheter.   

På denne måten blir trenerne en tilrettelegger for motivasjon. Mulig det er bevisst.  Jeg er blitt det bevisst. Mer og mer. Jeg vil kalle dette en utviklingstreners X-faktor. 

Tankene går tilbake til min ungdomstid. Til mine trenere. Hva husker jeg best? 
Jeg husker nettopp tilretteleggeren: Han som lot ballskapet stå åpent, så vi fikk bruke 15 nysmørte Selectballer i feriene.  Han som låste opp gymsalen om kvelden, da det var ledig der. Han som hadde varm saft klar etter treninga. Han som lot oss spille poker etter treninga i garderoben. 
Jeg husker ikke ett døyt av hva han sa til oss av veiledning under trening og kamp. Jeg husker alt det andre.  

Ofte får du ikke i pose og sekk. Måtte jeg velge mellom en fotballfaglig sterk trener, men ikke så god med gutta og en motsatte ferdigheter? 
  Ikke i tvil. Jeg hadde valgt den siste.
  Det fotballfaglige er det lettere å hente inn.   

Go‘ vårsesong 

-- annonse --