-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
HOLDE KJEFT: Foreldre må holde kjeft under kamper når ungene spiller, mener Ståle Solbakken. Foto: IVAR THORESEN
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318


Det kom også frem at i Danmark går man rundt og bøtelegger foreldre med 20 kroner når de kommer med upassende tilrop fra sidelinja.Sammen med Solbakken hadde også friidrettstreneren Gjert Ingebrigtsen sitt foredrag, og det var tydelig at de hadde ulik oppfatning omkring barneidretten.

Enig om holde foreldre unna

Men én ting var de to enig om: Foreldre må unngå å blande seg inn i organisert aktivitet. Fra tidligere er det kjent at Solbakken helt bevist har holdt seg unna å trene sine tre sønner under deres oppvekst i HamKam.
-Det er et problem at foreldre er for engasjerte. De må passe på at de ikke legger et press på barna som gjør at de føler de har hatt en karriere allerede som 17-åringer. Hvis mange føler at det har vært for mange opp- og nedturer for tidlig, slutter de, sier Solbakken til VG.
-Der er vi helt enige. Hvis foreldre ikke klarer å holde kjeft når barnet deres driver med idrett, må de heller holde seg hjemme. Hvis ikke gjør de barna sine en bjørnetjeneste, sier Ingebrigtsen til VG

Ingebrigsten er jo kjent for å ha vært kritisk til den norske modellen for barneidretten, men har i flølge seg selv holdt seg unna sine sønner så lenge de var i organsiert trening som barn.
  – I hovedsak blir det et problem for egne barn hvis du blander deg. Hvis foreldre har tanker rundt egne barns utvikling, må de heller ta konsekvensene av det – ikke plage andre. Jeg har sett mange skremmende eksempler, sier Ingebrigtsen til VG.

Uenige om differensiering

– På et tidspunkt må vi differensiere hvis vi har et mål om å skape vinnere. Hvis ikke må vi i Norge si at vi er fornøyd med modellen vi har – men da kan vi heller ikke klage på at vi ikke vinner. Skal du ha vinnere, kan vi ikke langt på vei overlate det til overivrige foreldre. Vi må ha et system der vi sikrer at de som er ambisiøse og vil noe blir ivaretatt på en god måte – og blir hele mennesker, sier Ingebrigtsen videre til VG før han legger til:
  – Vi får som fortjent. Legger vi opp til bredde, får vi bredde. Da får vi en i hovedsak samfunnsnyttig institusjon som ivaretar alle. Men skal vi få frem toppene og la folk nå drømmene sine, må vi ha noe i tillegg.
  Dette er Solbakken helt uenig i.

Les hele saken i VG.

 

-- annonse --