-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
POPULÆRT: 3v3-turneringer for de minste er blitt svært populært, her fra en turnering på Telenor Arena. Foto: Privat
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

I løpet av året vil Santander 3v3-ligaen bli arrangert på rundt 15 steder i landet, og spilles med tre spillere på hvert lag på småbaner (10x15 meter) med vegger og små mål. Vi var til stede på Birkeland i Aust-Agder for å oppleve konseptet på nært hold lørdag 28. september.

– Fotball handler om glede, samhold og aktivitet. 3v3 fotball bringer løkkefotballen tilbake på banen.
  Det sier Finn Ove Søfting. Han er mannen bak 3v3-konseptet og han har opplevd en formidabel vekst siden han dro konseptet i gang for 9-10 år siden.
  – For meg har treer-fotball i treningssammenheng alltid vært viktig. Opplagte konsekvenser som mer ballkontakt og mange relasjonsbyggende situasjoner gjør spillformen ekstra spennende. Pasningsspill mellom tre spillere på en liten spilleflate krever konsentrasjon, presisjon og mange og kjappe forflytninger over hele banen. Mestrer laget ditt deler av dette spillet allerede i 6-7 årsalderen er det lettere å overføre disse relasjonene både til femmer- og sjuer-fotball senere, sier Søfting.

Viktig NFT samarbeidspartner

Norsk Fotballtrenerforening er samarbeidspartner med 3v3. Foreningen synes det er flott at treerfotball er blitt gjort obligatorisk for 6- og 7-årsklassene.
  – Fotball handler om glede, samhold og aktivitet. 3v3-fotball bringer løkkefotballen tilbake på banen på små baner og med små mål uten målvakt, forteller PR-mann Ronny Geson Gunnarsson.
  På vegne av NFT er han tilfreds med samarbeidet, og den utviklingen 3v3-konseptet nå har.
  – 3v3 appellerer til de yngre spillerne, trenerne og ikke minst de foresatte. Hva vi behøver nå er flere fotballtrenere og klubber som ser mulighetene i konseptet, både det ferdighetsmessige, sosiale og faktisk også som en god inntektskilde, sier han.

Baner å låne

NFF, i samarbeid med sponsor Santander, har kjøpt inn 70 baner som vil bli brukt i forbindelse med turneringene. I landets fotballkretser finnes det et sett av baner på tilhenger, som klubber kan låne for å skape treerfotball-aktivitet. Klubber som er interessert i å kjøpe utstyret vil også kunne få svært fordelaktige priser på dette via bestilling i sin fotballkrets.
  Fotballklubber kan stå som arrangører med støtte fra NFF. I løpet av de neste tre årene håper NFF å være oppe i rundt 50 arrangørsteder over hele landet.
  Bo Folke Gustavson fra Norges Fotballforbund utdyper:
  – Treerfotball ble innført etter fotballtinget i 2014, og har vært en kjempesuksess, spesielt for våre aller yngste spillere. De to siste årene har vi testet ut spillformen som obligatorisk både for 6- og 7-årsklassen i ni fotballkretser, også her med veldig gode tilbakemeldinger. Dette har resultert i at dette nå gjøres nasjonalt dette året.

3v3-turnering i Birkenesparken

Hvert år i slutten av august arrangeres det 3v3-turnering i Birkenesparken. Klubben har avholdt en høst-turnering fra 2012 (8. året på rad og er alene om å tilby konseptet på Sørlandet).
  Gisle Stavland er den som har vært ansvarlig gjennom disse årene.
  – Vårt anliggende er ikke først og fremst økonomi. Å skape fotballglede blant barna og ha en dag i året viet til de yngste, det er med på å styrke klubbens identitet. Dog hadde han håpet på mer deltakelse på årets turnering i fint høstvær i den flotte Birkenesparken.

– Vi hadde håpet på mer drahjelp fra NFF Agder, all den tid treerfotball er gjort obligatorisk og 3v3 Santander er et av NFFs egne konsepter, sier Stavland, som sammen med Birkenes IL har hatt mange gode opplevelser gjennom årene med arrangementet.

Spillemidler til utstyr og sponsorsøknader

Det vil i januar 2020 være anledning til å søke om støtte til utstyr kjøpt inn i 2019.
  Dette vil være knyttet til innkjøp av

 • Minimål for treerfotball (størrelse: 1,2-1,5 meter bredde x 0,75-1,0 meter høyde)
 • Bane treerfotball (vant/nett/ ...) (anbefalt størrelse 10 x 15 meter)
 • Komplett mål 5x2 m

Tips til hvordan klubber kan søke midler hos sponsorer og samarbeidspartnere kan man finne på fotball.no

FAKTA
Spilleregler 3v3-fotball
Banen

 • Banen er ca. 13 m. bred og 21 m. lang.
 • Målene er 155 cm brede og 95 cm høye.

Kampavvikling

 • Kampene startes og avsluttes ved felles start- og sluttsignal for alle kampene samtidig.
 • Fra en kamp blåses av til ny kamp startes er det kun 3 minutters pause. Hvert lag er selv ansvarlig for at være klar ved riktig bane i god tid før kampstart.
 • Stiller to lag i samme farger, benytter sistnevnte lag i kampprogrammet overtrekkvester, hentes i sekretariat.

Spilleregler

 • Kamptiden er 7 minutter.
 • Avspark startes av førstnevnte lag i kampprogrammet.
 • Hvis ballen spilles ut av banen, igangsettes spillet av motstanderlaget ved innspark fra linjen hvor ballen gikk ut.
 • Det spilles ikke med hjørnespark. Uansett hvem som sparker ballen over baklinjen eller ballnettet, er det målspark.
 • Sklitaklinger og hardt spill er ikke lov og medfører frispark.
 • Avstanden til nærmeste motstander ved innspark og frispark er 3 meter.
 • Alle frispark er indirekte.
 • Det kan scores mål fra alle steder på banen.
 • Hands gir frispark.
 • Det spilles ikke med straffespark. Alle forseelser gir frispark.
 • Når det scores mål, skal spillet igangsettes fra midten, og motstanderens spillere skal tilbake på egen banehalvdel minimum 3 meter fra ballen.
 • Det er flyvende innbytte uten stopp i spillet. Dette skal skje fra midtbanen, og den spiller som byttes ut skal forlate banen innen ny spiller kommer inn på banen.
 • Det blåses frispark mot, om en spiller holder seg fast i vantene for å skjerme ballen.
 • Alle lag får spille minimum 5 kamper.
-- annonse --