-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
KRITISK: Landslagstrener Christian Berge er kritisk til tendenser han mener å se i norsk idrett mot en tidligere spesialisering. Foto: NTB scanpix
Jan Otto Solberg
Jan Otto Solberg
Nettmedarbeider

938 58 224

I en samtale med Adresseavisen deler Berge sine betraktninger knyttet til et viktig tema for norske fotballtrenere og norsk idrett.
  – Hadde det ikke vært for oss voksne, ville ungene hatt det vanvittig moro. Det er satt litt på spissen, men jeg synes vi voksne er veldig flinke til å sette barn i rammer veldig tidlig, med trening og hvor resultatorienterte vi er i tidlig alder, sier landslagssjefen. Han er sterk motstander av en trend han synes å se - spesielt i fotballen, hvor barn og unge i stadig yngre alder oppfordres til å velge hvilken idrett de vil satse på.

Den frie leken

– Gutta spiller ofte fotball og håndball eller en annen idrett. Så må de velge. Det er noe jeg synes er «høl i hauet», sier Berge som fremhever at idretten bør være lek i ung alder.
  – Jeg tror at hvis det er preget av lek, så varer det lenger. Så skal vi selvfølgelig lære bort kunnskap til dem, men det finnes mange måter å gjøre det på. Jeg ønsker at ungene utvikler noe eget i stedet for at de blir fortalt hele tiden hva de skal gjøre. La dem heller utvikle noe selv. Det er viktig, sier suksesstreneren.

Mestringsnivå, gruppetilhørighet og likeverd


I tillegg til å være sjef for landslaget er også Berge trener for Elverums G12-lag. Der er det ikke snakk om å spisse laget på noe vis. Alle skal spille like mye under kampene.
  – Vi differensierer gjerne litt på trening for å få nok repetisjoner på dem som henger litt bak, men de 21 spillerne vi har i gruppen deler vi i to lag hvor alle spiller like mye. De må føle tilhørighet og kjenne at de er med. Så kan vi kanskje senere, når det handler om noe mer, spisse mer. Men det blir først om noen år for de gutta der, sier Berge.
  Han mener det er viktig for en trener å treffe på mestringsnivået til hver enkelt spiller. Hvis ikke blir det ikke morsomt å gå på trening. Berge har en filosofi om at hver trening skal være så gøy at spillerne på laget alltid velger å komme i hallen.

• Les hele artikkelen på Adressa.no

Under fjorårets Cupfinaleseminar var FC Københavns trener Ståle Solbakken innom samme tema. Les også artikkelen 'Frykter utbrente tenåringer', på fotballtreneren.no, 13. desember 2017, som ble skrevet i kjølvannet av dette. 

-- annonse --

Cron Job Starts