-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
VIKTIG JOBB: Godt forsvarsspill er starten på de mest effektive angrep, er ett av budskapene i det nye heftet om soneforsvar. Foto: Ivar Thoresen
Øyvind Larsen
Øyvind Larsen
Fagutvikler spiller- og trenerutvikling NFF

952 41 127
 • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2021

Intensjonen er

 • å skape forståelse for at et godt forsvarsspill er starten på de mest effektive angrep. 
 • å skape forståelse for at den strukturelle dimensjonen av fotballspillet gir gode forutsetninger for å lykkes relasjonelt og individuelt. 
 • å skape forståelse for at forsvarsspill er god ferdighetsutvikling individuelt, relasjonelt og strukturelt. 
 • å anskueliggjøre at et godt forsvarsspill skaper et tøffere klima, og dermed et bedre klima for å utvikle angrepsferdigheter. 
 • å forsterke at fotballforståelse utvikles i møte med spillsituasjonen.

Figurer og illustrasjoner

Heftet er illustrert med figurer og animasjoner for å forsterke innholdet. Her er det gjort et utvalg. Utvalget kunne vært større, men verden er uendelig – og fotballen det samme. Ingen spillsituasjoner er like. Det vi vet, er at lignende spillsituasjoner vil dukke opp igjen. Og igjen. Og igjen. 

En treners hverdag er å prioritere. Sagt på en annen måte: Man må velge bort – her også. Bevisst. For å forsterke en læringsprosess hos spiller, spillere og laget. Hos treneren også. Vi lærer jo også – hele tida.  

Stoffet er utviklet sammen med dyktige fagfolk i og utenfor NFF. Særs dyktige fagfolk. Dette har vært avgjørende for at heftet nå er en realitet.
  Tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen og nåværende landslagssjef Ståle Solbakken er blant bidragsyterne. 

Tilpasninger i soneforsvaret 

Mange lag gjør tilpasninger innenfor ramma av soneforsvaret.

 • Er det soneforsvar når backen til stadig presser i midtbaneleddet? 
 • Er det soneforsvar når laget tar ut spillere i det høye presset?
 • Er det soneforsvar når sentral midtbanespiller sikrer for back i forsvarssonen? 
 • Er det soneforsvar når stopper forblir i 16-meteren og backen må klare seg uten sikring? 
 • Er det soneforsvar når laget nedprioriterer sikringsjobben og opprioriterer lagets evne til å dekke rom? 

Heftet handler om et tradisjonelt soneforsvar. Når dette er sagt: 
  Spillet utvikler seg. Citius, altius, fortius – raskere, høyere, sterkere – var Pierre de Coubertins spådom om idrettens utvikling. Sjelden har spådommer truffet så godt. I denne retning har utviklingen innenfor fotballspillet virkelig gått. Spillerne løper mer og hurtigere. Laget forflytter seg hurtigere. Lag snur spillet raskere. Spillerne blir stadig dyktigere på små flater. Dette er fotballens evolusjon. Forsvarsspillet må svare på disse utfordringene. Derfor ser man tilpasninger og endringer. 

Endringer hele tida

I internasjonal fotball ser man at nær sagt alle lag spiller soneforsvar i det bakre leddet. I midtbaneleddet ser man mer tilnærming til markering. Dette ser vi også i Norge. 

Formasjonsvalg påvirker også forutsetningene for å gjennomføre et godt soneforsvar. Det er langt mer utfordrende å skulle dekke banens bredde med tre spillere enn med fire. 

Et viktig pedagogisk prinsipp når man skal lære effektivt forsvarsspill, er å kunne ramma før man gjør tilpasninger. Da har man et utgangspunkt. Omvendt blir det forvirring. I soneforsvar består grunnfjellet: Spillerne forholder seg til spillsituasjonen og sine medspillere.

Ofte hører jeg at forsvarstrening ikke er utviklende. Det er det i høyeste grad. Ofte skyldes slike påstander mangel på kunnskap – om forsvarsspill. 

Håper dette heftet vil bidra til et kunnskapsløft. Heftets forlengede arm er Landslagsskolen. Her finnes øvelsesutvalget – på veien til et godt forsvarsspill.   

Du vil helt sikkert savne noe. Meld inn. Det kommer alltid en ny versjon.
  Lykke til på feltet!

-- annonse --