-- annonse --
Barne- og ungdomsfotball
TILBAKE TIL TINE/NFF FOTBALLSKOLE: Tiller fotball har hatt utenlandske fotballskoler siste årene, nå er de tilbake til Tine fotballskole hvor all inntekten går i egen klubbkasse. Foto: Marius Lundhaug Larsen
Reidar Schjei
KOMMENTAR Av Reidar Schjei

932 57 318

Det koster ofte flere tusen kroner for de foreldre som ser seg råd til å sende dem på disse. Det er selvsagt stor stas å bli trent av trenere fra Real Madrid, Tottenham, Liverpool, Barcelona, Stoke med flere som har kastet seg over norske foreldre med høy kjøpekraft. En ting er at det er kostbart, men hva sitter klubbene igjen med når regnskapet skal gjøres opp?

Et eksempel på hva en slik fotballskole innebærer blir omtalt av NRK Telemark hvor fotballklubben Gulset arrangerer Real Madrid fotballskole.
For å delta på årets fotballskole må hver spiller betale 2 250 kroner for tre dager med til sammen seks treningsøkter. Alle skal ha Real Madrid-drakt bestående av trøye og shorts som de må betale 300 kroner ekstra for. Til sammen koster fotballskolen 2 550 kroner og da er en lunsj innkludert hver dag.

Sitter igjen med 30 000 kroner

Gulset fotballklubb betaler fire trenere fra Real Madrid 180 000 kroner og sitter igjen med 30 000 kroner i klubbkassa.
  – Vi er ikke glade for disse fotballskolene med en høy deltageravgift sier Roger Eilertsen i NFF Telemark.
Det er grusomt å stå og se på at barn fra fattige familier ikke får være med, sier Eilertsen til NRK Telemark.
  –
Vi gjør alt vi kan for at familier som ikke har råd skal slippe å betale kontingenten i klubben. Og vi deler ut 25 gratisplasser til fotballskolen. De plassene går til barn som ellers ikke har mulighet til å delta på grunn av økonomien, sier lederen av barne- og ungdomsutvalget i Gulset fotball, Henrik Landsverk til NRK Telemark.

Vi tar også med at Tottenham FC  besøker Skien denne sommeren og det koster også rundt 2 400 kroner for tre dagers fotballskole. Kontrasten er at tidligere ODD-spiller Anders Rambekk arrangerer på frivillig basis gratis fotballskole i Porsgrunn hver sommer hvor det deltar over 200 barn.

• Les mer om dette hos NRK Telemark

Blir deltakerne ført bak lyset?

Spørsmålet mitt er også: Er det virkelig ansatte akademitrenere fra Real Madrid som ankommer Norge i den korte ferien de har til rådighet? Svaret er når det gjelder Real Madrid sin fotballskole i Skien. I følge leder Henrik Landsverk i Gullset fotball er det en organisajon som heter Real Madrid Foundation som arrangerer fotballskolen, Det er en organisasjon som driver veldedig arbeid rundt om i verden, men kommer trenerne fra akademiet til Real Madrid?

Undergraver dette egen kompetanse?

Et annet spørsmål jeg stiller meg: Er dette med og undergraver for vår egen trenerkompetanse i barnefotballen? Er ikke norske trenere dyktige nok til å gjennomføre egen fotballskole (Tine/NFF) for våre barn selv om de har gjennomført Grasrottrenerkurset evntuelt UEFA B-kurset?
Hvordan ønsker klubbene å følge opp de ulike utenlandske trenerfilosofiene fra en helt annen «fotballverden» sett opp imot klubbens egen filosofi og skoleringsplan som bygger på den norske modellen, treningsøkta og landslagsskolen? 

Anbefaler Tine/NFF sin fotballskole

Etter å hatt ansvaret for 16 Tine/NFF fotballskoler siden 1999 vil jeg selvsagt anbefale denne som et årlig fast tiltak for alle norske klubber hvor inntekten går inn til egen klubbkasse.
Tine fotballskole har i over 20 år arrangert ca. 8 000 fotballskoler for over 1,2 millioner barn i Norge, 250 000 norske trenere har medvirket til dette. 
Den har gitt ca 1 milliard kroner i inntekt fordelt på de respektive klubber. 
En milliard er det Stoke mottar etter nedrykket fra Premier League nå i vår. Nå er de her i Trøndelag i 2018 og arrangerer fotballskole hvor det meste av inntektene går til Stoke sin klubbkasse.

Aller siste nyIllustrajon: Tine/NFF fotballskole

Innspirasjon og kompetanse er viktig

Selvsagt kan det være innspirerende og lærerikt både for spillere og klubbens trenere å få besøk av  slike storklubber, men man trenger ikke ha dem på besøk hvert år.
Et godt eksempel er det når man får presentert FC Barcelona sin filosofi og treningsprinipper gjennom et trenerkurs ved at tidligere akademisjef i klubben selv er hovedinstruktør ved disse kursene. 

Da vil jeg selvsagt anbefale alle norske trenere å bli med på Trenerforeningens årlige trenerturer til England eller andre land.
På høstens tur til England i oktober skal vi besøke akademiene til Arsenal og Tottenham, da er man i alle fall sikker på at man får møte de «virkelige» akademitrenerne til disse klubben og ikke minst hvordan de gjennomfører trening for barn og ungdom.
Link for informasjon og påmelding til NFTs trenertur høsten 2018.

-- annonse --