Fotballforskning
De aller beste øver ofte mindre enn de som aldri når toppen, viser amerikansk studie.
Etter tre og et halvt års arbeid ble artikkelen fra det Geir Jordet selv betegner som sitt største forskningsprosjekt så langt, publisert i forrige uke.
Fotballspillere ser ut til å trene for lite høyintensitets løping og sprinter i løpet av treningsuka. Det er et viktig funn i forskningen Ivan Baptista har gjort i en ny doktorgrad ved UiT Norges arktiske universitet.
Koronasituasjonen og kamper med tomme tribuner har aktualisert spørsmålet: Hjemmebanefordelen – finnes den? Johan Fallby, tidligere idrettspsykologisk rådgiver i FC København og Djurgården, tror hjemmepublikums betydning er overdrevet.
Full kontroll. Overlegenhet. Så sprekker alt. Totalt og fullstendig. Hva skjer egentlig når et lag faller sammen?
Den anerkjente britiske avisen The Times refererer til Geir Jordets forskning i en bredt anlagt artikkel om at mørkhudede spillere bør anerkjennes vel så mye for intelligens og kognitiv kapasitet som for fart og kraft.
Fotballspillere får ofte strekkskader, overtråkk og støtskader som gjør at muskulatur og ledd må rehabiliteres. Dette er lett å forstå. Når laget taper kamp etter kamp og man ikke finner noen konstruktive løsninger ender man opp med, «det sitter i hodet».
Hvorfor ble de beste best? Og hvilken betydning har treneren hatt for idrettslig utvikling hos 18 av Norges mestvinnende idrettsutøvere? Det var kjerneproblemstillinger i et forskningsprosjekt av Runar Gilberg og Gunnar Breivik ved NIH, i samarbeid med Olympiatoppen på slutten av 1990-tallet.
En ny hjernestudie konkluderer med at kvinnelige fotballspillere har større risiko for hodeskader enn menn. En norsk lege og forsker mener det ikke kan konkluderes med at headinger har skylda.
Dagens kompetanse og fokus på kamp- og spilleranalyser i toppfotballen er høyt. Samtidig er det ofte en utfordring 1) å finne tak i de viktigste variablene eller ferdighetene, og 2) å begrense mengde data. I den forbindelse har jeg konkretisert åtte matchvinnerferdigheter.
Verdens beste fotballspillere har i snart en måned har vist hva de kan i fotball-VM, og i en vrimmel av statistikk spør nå svenske forskere: Går det også an å måle ballfølelse?
Side 1 av 3