-- annonse --
Fotballforskning
DAGENS CL SPILLERE:Hvordan blir trenings hverdagen i 2025?
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Her spekulerer han litt rundt hvordan de fremste og mest ressurssterke miljøene i toppfotballen sannsynligvis vil drive fotballtrening i framtiden. Hvordan blir treningshverdagen til de spillerne som skal spille Champions League finale i 2025?
  Fotball er verdens største og mest populære idrett. Svært mange forsøker å bli gode, veldig få når opp. De som klarer det har som oftest trent kolossalt mye. Men det er risikoer knyttet til så mye trening.

CL spillere forminsketILLUSTRASJON: Hvordan blir treningshverdagen for fremtidens CL spillere?

En 10-timers arbeidsdag

Det er ikke utenkelig at framtidens profesjonelle fotballspillere vil tilbringe opptil 10 timer om dagen med trening. La oss si at de står opp klokken 7.15, drar rett til klubbens lokaler, spiser frokost, og er klar for første treningsøkt klokken 8. Den første timen tilbringes med et elektronisk simuleringsspill, der spilleren tar på seg et sett med 3D-briller som viser animasjoner av situasjonsscenarioer fra fotballkamper. Så, klokken 9 går spillerne ut på banen og bruker en time på fysisk/mental oppvarming samt skadeforebyggende øvelser. Dernest en treningsøkt med laget, fra 10 til 11.30. Spillerne står så igjen en halvtime og jobber med rollespesifikke detaljer, enten individuelt eller i mindre grupper.
Les mer om denne "dagen" på linken til slutt i arikkelen på forskning.no

Oppvarming

Hver enkelt spiller vil ha sitt skreddersydde oppvarmingsprogram som forbereder hjerne og muskler på kommende aktivitet, både for å forebygge skader og å sørge for at en er maksimalt skjerpet, til stede og fokusert for å lære. De fysiske delene av dette gjør alle i dag, og mange miljøer har kommet langt med gode skadeforebyggende øvelser og fotballfunksjonell prestasjonsforberedelse. Enkelte trenere integrerer også spesifikke øvelser som utfordrer og «varmer opp» konsentrasjon, tilstedeværelse og kommunikasjon. Selv om mange fotballtrenere vil hevde at en god gammel «firkantøvelse» med kvalitet oppnår alt dette, og mer, vil vi nok se flere varianter i framtiden som enda mer målrettet sikter på å varme opp også mentalt. For eksempel bruker enkelte toppfotballag i dag ulike elektroniske oppvarmingsprogram, som direkte utfordrer en spillers evne til å fokusere på bevegelige objekter i et 3D rom. Dette kan iverksettes før normal oppvarming.
Les mere om oppvarmingen på linken til slutt i artikkelen på forskning.no

Effektiv læring

En fotballspiller som skal ut i en Champions League finale må ha ekstreme individuelle ferdigheter, med og uten ball; han må kunne sette disse effektivt sammen med sine medspilleres ferdigheter; og dette må passe inn med hva laget som helhet forsøker å få til. En trener må i tillegg tilpasse plan, instruksjoner og feedback til hver enkelt spillers optimale læringsstil, foretrukne kommunikasjonsform og trygghet-/ tilknytningsbehov. God trening må derfor treffe på mye, og vil nok alltid bestå av en dose kunnskap/vitenskap og en del erfaring/kunst.

Kanskje et av de viktigste områdene for framtidens trening er effektiv læring. De beste blir best fordi de blir litt bedre hver eneste dag. Hva vet vi om dette?
Les mere om "effektiv læring" på linken til slutt i artikkelen på forskning.no

Belastningsmålinger

Ekstreme treningsmengder og belastninger, fysisk, emosjonelt og kognitivt, krever god kontroll på balansen mellom belastning og hvile. Allerede i dag måles det meste i internasjonal toppfotball. For eksempel finnes det 8-10 større leverandører av såkalte trackingdata, der sofistikerte videosystemer (ofte opp til 16 kamera på samme kamp), GPS eller radiosendere registrerer hver eneste lille posisjonsendring og bevegelse undervegs i trening eller kamp. Fokuset er på løpslengde, hastighet og akselerasjoner, samt på kollektive og individuelle taktiske mønstre. I nær sagt alle engelske Premier League klubber brukes slike analyser i dag ikke bare for hver kamp, men også for hver trening.
Les mere om "belastningsmålinger" på linken til slutt i artikkelen på forskning.no

Elektronisk simulering

3D briller 2ILLUSTRASJON: Fremtidens spillere simulerer trening øving flere timer om dagen i 2025.

Piloter og kirurger har drevet med elektronisk læring og simulering i mange år allerede. Nå kommer idretten og fotballen etter. Mange toppklubber eksperimenterer med ulike former for virtuell virkelighet – altså kunstig sensorisk simulering av faktiske scenarioer, der bildene oppdateres og justeres basert på egne handlinger. Da teknologien på dette området nå er i ferd med å eksplodere, og vi sannsynligvis alle vil eie et par 3D-briller bare i løpet av 2-4 år, så skjer det også en del i fotballen. Det finnes i dag program som kan ta opp video fra en reell fotballkamp, og så bare et par timer etter kampslutt simulere kampen, fra en gitt spillers eget førstepersonsperspektiv. En kan dermed øve på spesifikke situasjonsscenarioer i timevis, uten fysisk belastning og skaderisiko. Om 10 år vil nok en ung spiller som debuterer foran 100 000 mennesker på Barcelonas Camp Nou stadion allerede ha lagt bak seg hundrevis av «kamper» der han har «vært» på denne banen, «sett» publikum, «følt» trykket og «kjent» hvordan det er å ta med seg ballen i full fart oppover langs sidelinjen.
Les mere om "elektronisk simulering" på linken til slutt i artikkelen på forskning.no

Motivasjon og relasjoner

Paradoksalt nok kan det være at ettersom «hard» treningsteknologi blir mer og mer utbredt og ekstremt, så vil «myk» psykologi spille en større rolle. For at en ung spiller skal kunne mobilisere det som kreves for å håndtere de mengder trening som kan oppnås gjennom smart bruk av teknologi er det sannsynligvis en helt nødvendig forutsetning å ha en brennende lidenskap og indre motivasjon for det å spille fotball.

• Her kan du trykke deg inn og les hele artikkelen av Geir Jordet på forskning.no  NIH bloggen.

Relaterte artikler til dagens treningshverdag :

• Yrke: Fotballspiller
Slik er en Viking-spillers arbeidsdag

 

-- annonse --