-- annonse --
Fotballforskning
LØPER MYE OG FORT: Tottenhams Dele Alli er den nye generasjonen fotballspillere, som løper både mye og fort. Foto: DIGITALSPORT
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Forskerne Dan Fransson, Peter Krustrup og Magni Mohr har publisert en artikkel i tidsskriftet Journal of Science and Medicine in Football om pågående forskning om dette ved Göteborgs Universitet. Studien handler om hvordan intensitetsmønsteret er i en kamp.

Varierer mye

– Våre data viser at det etter de mest intensive ett, to og fem minutters periodene kommer en fem minutters periode hvor antallet høyintensive løp avtar markant. Det tyder på at spillerne er slitne. Vi kan også slå fast at forskjellene mellom enkeltspillere og de ulike posisjonene på banen kan være store når det gjelder antall høyintensive løp, både totalt i kampene, men også i de mest intensive periodene, forteller Dan Fransson til Idrott &Kunskap.
  Fransson er doktorand ed Göteborgs Universitet og jobber som Sports scientist for Elfsborg i Allsvenskan.

4,5 km

Studien viser at spillerne som topper statistikken har rundt 4 500 meter med høyintensive løp på over 14 km/t i løpet av en kamp.
  Spillerne med færrest høyintensive løp løper ifølge studien cirka 1 km fortere enn 14 km/t i løpet av en kamp.
  Studien bekrefter også tidligere funn om at sentrale midtbanespillere er de som løper mest og oftest med høy intensitet. fulgt av kantspillere, sidebacker og spisser. Midtstopperne har klart færrest høyintensive løp.

Individualisert trening

Dan Fransson mener dette må innebære at deler av treningen i løpet av uka må individualiseres og tilpasses de ulike matchkravene for de ulike rollene.
  Forskergruppens foreløpige resultater viser at såkalt hurtighetsutholdenhet gir bedre treningseffekt enn middels intensiv og kontinuerlig aerob trening. Hvordan intervallene skal utformes avhenger av posisjon på banen og matchkrav.
  – Vi jobber med ulike tuper av retningsforandringer og høyhastighetsløp. Bevegelsene er alltid fotballspesifikke, og i spill om mulig. Dette er veldig tøff trening som vi maks kan gjennomføre to ganger i uka, i sesongen kanskje bare én gang i uka, sier Fransson om hvordan han anvender funnene i sitt daglige arbeid i Elfsborg.

Tre grunnprinsipper

Fransson forteller at Elfsborg jobber etter tre grunnprinsipper:
  • Intensiteten synker på slutten av kampene. Ambisjonen er å holde kampen ut.
  • Identifisering av de mest intensive periodene i kampen. – Vi bryter dem ned i to minutters perioder, analyserer dem og utformer derettter den fysiske treningen ut fra posisjon og individuell spillestil.
  • Eksplosivitet. Kroppen skal kunne tåle 20-40 sprinter, samt rundt 100 intensive akselerasjoner i løpet av en kamp, avhengig av posisjon.
  – Det er ikke sikkert at maksimalt oksygenopptak sier så mye om det periodiske arbeidet som utføres på fotballbanen. Norske studier har også vist at maks Vo2-verdiene ikke har økt de siste 23 åra i Eliteserien. Samtidig vet man at de høyintensive løpene har økt i samme tidsperiode. I studier har man også kunnet slå fast en sammenheng mellom resultater på YoYo-testen og antallet høyintensive løpemeter i kamper både på elite- og amatørnivå. Det mener jeg er en indikasjon på at det fra testsynspunkt kan være bedre med en periodisk test som er mer fotballspesifikk, sier Dan Fransson til Idrott & Kunskap.

-- annonse --