-- annonse --
Fysisk trening
SENTRAL: Erik Svendsen fra Stjørdal og Norge har en sentral rolle som en av de fysiske trenerne for Watfords A-lag i Premier League. Foto: WATFORD FC
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

• Artikkelen er hentet fra Norsk Fotballtrenerforenings medlemsblad, Fotballtreneren, nr. 4/2016.

– Denne sesongen er rollen min helt og fullt knyttet til Watfords A-lag . Jeg er ansvarlig for alle GPS-målinger i trening og kamp, samt andre oppgaver jeg hadde knyttet til A-laget fra før, i forbindelse med vieoanalyse, fysiske prestasjonstester og individuell rehabilitering av skadde spillere og assistanse i forbindelse med hjemmekamper i Premier League.
  – I tillegg inkluderer jobben min mer individuell oppfølging av A-lagsspillerne i forbindelse med trening, kamp og restitusjon, forteller Erik Svendsen til Fotballtreneren.

Lever drømmen

Unggutten fra Stjørdal lever på mange måter ut drømmen som en del av trenerteamet med ansvaret for den fysiske formen til Watfords Premier League-spillere.
  Da han ble heltidsansatt i april 2015 hadde han allerede vært to år i klubben fra forstadsbyen nord for London. Først ett praksisår som en del av sitt fireårige studie i treningslære og idrettspsykologi ved universitetet i Bournemouth. Deretter ett år på deltid i trenerteamet før han fra april har vært en av fire trenere med ansvar for den fysiske treningen rundt Watfords Premier League- og U21-tropp.
  Han fullførte studiene i Bournemouth i fjor sommer, med en bacheloroppgave om påvirkningen av treningsintensitet i smålagsspill i fotball.
  Nå er han trener på heltid på andre året, og nyter stor respekt for den jobben han gjør.
  – I 2015/16-sesongen hadde jeg også fullt ansvar for all fysisk trening for Watford U21-lag. Det inkluderte daglig planlegging og gjennomføring av lagets treninger, samt individuell oppfølging på skadeforebyggende og prestasjonsforbedrende trening, forteller Svendsen videre.

Analyse og GPS-målinger

Ved bruk av GPS-målinger fra treningene, bruker Erik Svendsen mye tid på å analysere den fysiske formen til Watford-spillerne. Dette er en viktig jobb, blant annet med tanke på styring av belastning for å holde spillerne skadefrie.
  – Det tar mye tid. Jeg bruker par timer per dag bare på å analysere dagens trening, og i tillegg kommer det planlegging av enkeltspilleres opplegg og troppen som helhet, sa Svendsen til 100% Sport fotball i januar.

Fra spiller til supporter til trener

Det var ikke på noen måter gitt at unge Erik Svendsen skulle bli fysisk trener for en engelsk toppklubb i Premier League.
  Han forteller om en høyst middels karriere som fotballspiller hjemme i Stjørdal, fra han var rundt 7, til G19-klassen.
  – Jeg var aldri noe stort talent og skjønte tidlig at det ikke lå noen profesjonell karriere som spiller og ventet på meg, sier Svendsen.
  Fotballinteressen mistet han derimot aldri, og han arvet farens forkjærlighet for engelsk fotball generelt og Derby County spesielt.
  – Interessen for engelsk fotball førte til hyppige turer over til England igjennom tenårene og det var kanskje dette som la grunnlaget for interessen til å studere i England da den muligheten dukket opp.
  Derfor ble det England i stedet for Telemark da Erik Svendsen startet studeiløpet sitt i 2011.
  – I 2011 flyttet jeg til England for å studere Sport psychology and coaching sciences ved Bournemouth University. Samme året kom jeg også inn på idrettslinjen ved Universitet i Telemark, men grunnen til at jeg valgte England var nok mest lysten på å prøve noe helt nytt, samt at jeg så muligheten til å følge fotballen i England enda nærmere, sier Svendsen.
  Og med studiene kom også forsterket interesse for treningslære, toppidrett og fysisk trening – og til slutt har det ført ham inn Premier League-døra hos Watford.

Bratt læringskurve

– Det å ha muligheten til å jobbe i en liga som Premier League gjør at man har tilgang på veldig mange ulike og store ressurser både når det gjelder personell og utstyr. Dette gjør læringskurven enormt bratt.
  – I tillegg jobber jeg i et miljø som til en hver tid både forventer og presser alle til å yte sitt absolutte maksimale for å nå de nødvendige resultatene. Dette ser jeg på som veldig positivt siden det har hjulpet meg å utvikle meg både personlig og profesjonelt, mener Erik Svendsen.

Til tider tøft

Samtidig legger han ikke skjul på at hverdagen tidvis kan være tøff og at dette er en jobb som også har noen baksider og ulemper.
  – Det er for eksempel ugunstige arbeidstider og store arbeidsmengder til tider. Det følger også en del press med jobben. Det gjelder å levere. Det forventes.
  Men det plager ikke Erik Svendsen, som derimot er veldig glad for at samboeren har flyttet over fra Norge – det bøter godt på savnet av familie og venner hjemme i Norge.
  – De fleste yrker har nok sine baksider, men så lenge du er interessert og brenner for det du jobber med, så oppveies ulempene ganske enkelt av de mange fordelene.

Flaks og hard jobbing

– Jeg hadde aldri trodd at det var en mulighet for meg å få jobbe med fysisk trening i en Premier League klubb, men med litt flaks og hard jobbing finnes det alltid muligheter, sier Svendsen videre.
  – Det er ikke alltid enkelt å få inngang til en klubb, men det er flere muligheter hvert år via såkalte internships, slik som jeg fikk første gangen. Dessuten er det mulig å søke på trenerjobber og andre stillinger, enten deltid eller fulltid. Det kan også være en vei inn å starte som frivillig i akademier, sier Svendsen som et lite tips til andre som eventuelt kunne tenke seg et karriereløp lik det han sjøl har gått.
  Han understreker at det ikke nødvendigvis er nødvendig å reise til England for å tilegne seg kunnskap og erfaring som trener.
  – Det jobbes veldig godt på flere områder i Norge, og finnes absolutt mange gode muligheter til å tilegne seg mye god erfaring der.
  – Personlig har jeg troen på at det å hente erfaring og inspirasjon fra forskjellige steder i verden er utrolig viktig for at man skal utvikle seg i denne industrien. Jeg har vært heldig på det området og fått jobbet med flere utrolige dyktige trenere og andre profesjonelle med forskjellige bakgrunner.
  – Det har betydd mye for min utvikling som trener, men det betyr ikke at man nødvendigvis må til utlandet for å jobbe. Har du ambisjoner innen fotballen, uansett hvilken fagretning det er, så er mitt råd å prøve å tilegne seg så mye praktisk erfaring som mulig – og supplere det med teori og akademisk forsking på området. Lær av andres erfaringer, vær nysgjerrig på kunnskap og erfaring. Som fotballtrener blir man aldri ferdig utlært, avslutter Erik Svendsen.

 

-- annonse --