-- annonse --
Fagartikler
HVORDAN BLI FOTBALLTRENER: Øyvind Nordtveit er trener i Toppserien for Sandviken. FOTO: DIGITALSPORT
Teddy Moen
Teddy Moen
Daglig leder Norsk Fotballtrenerforening

918 85 123

Den tidligere Os, Øystese og Voss-treneren har en master grad fra Norges Idrettshøyskole (coaching og idrettspsykologi). I dette intervjuet med utdanning.no (som NFT har bidratt) forteller han mer om trenerjobben, trenergjerningen og hvorfor han valgt å satse på ett yrke som profesjonell fotballtrener.

ON Art 2017

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har alltid spilt fotball selv. I tillegg valgte jeg å ta idrettsutdanning gjennom et toårig trenerstudium på Idrettshøgskolen (NIH). Det føltes naturlig å kombinere interessen for å spille fotball med en utdanning innen fotball.

Jeg spilte opp til andre divisjon, men da jeg skjønte at jeg ikke kom til å bli verdens beste fotballspiller, valgte jeg å bli fotballtrener i stedet. Da var jeg plutselig en ung trener med karrieren foran meg. 

Hvilke arbeidsoppgaver består yrkeshverdagen din av?

- Vi har fellestreninger, det er det viktigste. I tillegg har jeg en del dagtreninger eller morgenøkter med enkeltspillere. Da jobber de med individuelle ferdigheter. Jeg trener Sandvikens damelag, og de fleste har jobb eller studier utenom fotballen. Derfor stiller jeg når de har tid og kan trene. Jeg kan for eksempel ha ei økt klokka ni om morgenen og ei klokka elleve.

I tillegg til trening på feltet, går arbeidet mye ut på planlegging og forberedelse. Jeg lager uke-, måneds- og årsplaner, men forbereder også kamper. Da begynner jeg tidlig i uka med å analysere egne kamper og studerer motstanderen på video. Utfra det legger jeg opp en kampplan og treningene frem mot kamp.

Hvilken utdanning og/eller kvalifikasjoner er nødvendig for å bli fotballtrener?

- Jeg er utdannet lektor med opprykk, men du trenger ikke å være det for å bli fotballtrener. På den annen side er det utvilsomt en fordel å ha tatt pedagogikk som trener.

Det er to hovedveier å gå for å bli trener: Du kan ta trenerutdanningen ved Norges Idrettshøgskole. Den gjelder for alle typer idretter, men du spesialiserer deg innen idretten du ønsker å jobbe med. Det andre alternativet er å bli kurset som fotballtrener. Det er nok det mest vanlige og det krever ikke at du har trenerutdanning fra før. Fotballforbundet gir kursene NFF C-lisens/Grasrottreneren (består av fire delkurs á 16 timer), UEFA B-lisens (består av en ukes pluss en weekend-samling i tillegg til ett oppgavesett), UEFA A-lisens (består av en ukesamling, to weekend-samlinger over ett år pluss en ganske omfattende oppgave) og UEFA Pro-lisens (går over mer enn ett år og 240 timer til sammen).

For å komme inn på UEFA A-lisenskurs, som jeg har tatt, kreves det erfaring som fotballtrener. Det er tett samarbeid mellom Idrettshøgskolen og Fotballforbundet, derfor får du UEFA B-lisens som del av trenerutdanningen. Skal du trene tippeligalag eller lag ute i Europa må du ha UEFA PRO-lisens, som er veldig vanskelig å komme inn på. For førstedivisjon og for toppserien for kvinner holder det med UEFA A-lisens.

PS! Siden dette intervjuet ble gjort, har Øyvind Nordtveit også tatt Norges høyeste trenerutdannelse gjennom NFF, UEFA PRO-lisens. Og mottatt dette i 2017.

Hva er det beste med yrket ditt?

- Jeg liker å jobbe med mennesker. Jeg liker også kombinasjonen med å jobbe med spillere som virkelig vil noe og at jeg får tid til å bruke kompetansen min som trener. Det er kanskje en motsetning til læreryrket der jeg hadde litt for mange elever å følge opp. Nå får jeg nå en unik mulighet til å følge opp hver enkelt spiller veldig tett.

I tillegg har fotball vært interessen min i alle år. Jeg føler meg veldig privilegert som får jobbe med det jeg brenner for. Gjennom fotballen får jeg møte mange folk, på godt og på vondt. Det er mye spenning knyttet til selve spillet, livet er aldri kjedelig som fotballtrener.  

Hva misliker du mest ved yrket ditt?

- I grunnen ikke så mye. Det som kan være litt spesielt med å være fotballtrener er alle faktorene som du ikke har kontroll på selv. Selv om du forbereder deg godt og minimerer usikre faktorer, så vet du likevel aldri hva motstanderen gjør, hvordan dommeren dømmer, eller om spillere er syke. Det blir feil å si at jeg misliker det, for det er jo en del av det som trigger meg også.

Å være fotballtrener er på ingen måte et A4-yrke. Arbeidstidene er ikke åtte til fire, det er mye kveldsarbeid. Helgene går med til kamp, og av og til reiser vi på treningsleir. Som familiefar med to barn, kan det være et minus, men det har blitt en slags livsstil. Du må være der det skjer, og du teller ikke timer. Det er viktig å reflektere over før du går inn i et treneryrke. På den annen side har jeg mye frihet og fleksibilitet på dagtid. Jeg har det på ingen måte vondt. Stresset i jobben er knyttet til resultater og prestasjoner, ikke i tidsbruk. 

Hvilke andre arbeidsområder/muligheter finnes innenfor ditt yrke?

- Dersom du kun har UEFA-kursing uten annen utdanning i bunn, kan du for eksempel jobbe inn mot fotballkretsen eller jobbe i tilknytning idrettstilbudet i kommunen. Har du tatt trenerutdanning på Idrettshøgskolen, vil du få større valgmuligheter. Da kan du jobbe som instruktør på treningssenter, eller for eksempel i administrasjon, som daglig eller sportslig leder i idrettsklubber.  

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Jobber du som trener på heltid, kan du ta utgangspunkt i minimum en lærerlønning, som ligger rundt 450 000 kroner i året. De som gjør det virkelig bra, særlig innen herrefotball, kan tjene flere millioner kroner i året.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Sjansen for å få jobb som fotballtrener er stor. Spørsmålet er hvor stor stilling du vil ha. Du må gjennom et nåløye for å få heltidsjobb som trener. Det er bare 16 lag i Eliteserien og 16 lag i OBOS-ligaen og 12 i Toppserien. Legger du det sammen, blir det ikke så mange klubber. Det er snakk om noen hundre stillinger, maks 500 jobber i Norge.

Trenere som kommer inn i yrket fordi de har vært fotballproffer selv, får litt gratis og kommer lettere inn. Hvis du ikke har vært proff, må du jobbe knallhardt for å komme på et høyt nivå som trener. Jeg jobbet som lærer kombinert med trenerjobb i mange år. Jeg har måttet ofre mye for å komme dit jeg er i dag. Målet mitt er å bli involvert i et landslag etter hvert.  

Les mer om hvordan du skal bli fotballtrener. Del 1.

Les mer om hvordan skaffe seg en trenerutdannelse på Norges Idrettshøgskole.

Kommentarer (0)

There are no comments posted here yet
-- annonse --