-- annonse --
Spillerutvikling
SAMTALE: Tore André Flo snakket om Chelseas arbeid med unge talenter på Cupfinaleseminaret. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551
  • Artikkelen er hentet fra Fotballtreneren nr. 1/2020.

Fra sin base utenfor London er han tett på utviklingsarbeidet i engelsk fotball. Derfra følger han også det som skjer i norsk fotball – med et blikk litt fra utsida. Han har sine meninger om det, og mer om det lenger nede i artikkelen.

– På det meste har vi hatt 33 spillere på engelske aldersbestemte landslag og 13 spillere på andre lands landslag, sier Tore André Flo.
  Han har ansvaret for de spillerne Chelsea til en hver tid har på utlån til andre engelske og utenlandske klubber. Spillere som Chelsea ser potensiale i, men som ennå ikke er modne for Frank Lampards førstelagstropp. På Cupfinaleseminaret var Flo invitert for å snakke om hvordan London-klubben jobber med å klargjøre talenter for profesjonell toppfotball, i samtale med Stig Arve Sæther. 

Omvei mot målet

På det meste har Chelsea hatt opp mot 50 spillere på utlån rundt om i Europa. Det sier litt om hvorfor klubben ønsker å ha en egen person til å følge opp spillerne.
  – Det er flere strategier og grunner til at Chelsea har så mange utlånsspillere. Klubben har hatt suksess med akademiet, og produsert mange gode spillere. Likevel er det bortimot umulig å gå rett fra akademiet til Chelseas A-lag. Chelsea er ikke likevel ikke interessert i å gi vekk spillerne. Det er viktig å ta vare på dem og utvikle dem videre gjennom utlån, slik at de kan komme tilbake som førstelagsspillere, sier Flo.
  Akkurat det er det mange eksempler på Chelseas A-lag denne sesongen, der en rekke egenutviklede spillere er inne på laget, etter en omvei som utlånsspiller i en eller flere sesonger.

Individuell oppfølging

For Tore André Flos handler jobben om individuell oppfølging av hver enkelt spiller på utlån.
  – Vi har 27 spillere ute nå. Alle de kommer ikke tilbake til vårt førstelag, men min jobb er å bidra til at de blir så gode som mulig. Så avgjør vi etterhvert om de er gode nok for oss, eller om de skal selges. Spillersalg er også et viktig element i dette, det er avgjørende for akademiets økonomi, forteller Flo.

Spilletid avgjørende

Han forteller videre at Chelsea bruker mye tid på å finne «riktige» klubber for den enkelte spiller. Alle spillere er forskjellig, og kartleggingsarbeidet rundt klubbvalg er omfattende.
  – Spilletid i klubben de lånes ut til er alfa og omega. Den klare hensikten med at vi låner ut spillere er at de skal få spilletid. For meg og vår avdeling er spilletid viktigere enn på hvilket nivå de spiller, understreker den tidligere landslagsspissen. 
  – Det betyr også at vi må være litt forsiktig når vi velger klubb. Det gjelder å finne så høyt nivå som mulig, men av og til har vi gått for høyt og spilleren har blitt sittende på benken. Da prøver vi å ta ham ut og omplassere ham.

Tålmodighet

Flo påpeker også at tålmodighet er viktig i prosessen. 
  – Spillerne vil fort opp og fram, og de påvirkes ofte av både foreldre og agenter. Det er da vi må sette oss ned og si «stopp en halv», du er i Chelsea-systemet.
  Han bruker Mason Mount (nå fast inventar med stor suksess i Chelseas A-lag) som eksempel. Han var på utlån i Vitesse, men satt lenge på benken.
  – Jeg merket at folk rundt spilleren begynte å bli utålmodig. Jeg snakket med manageren hans, som sa han kom til å være fast på laget før jul. Så sa jeg det samme til Mason. Managerens spådom holdt stikk og han ble kåret til årets spiller da sesongen var over.

Differensiér på nivå

Fra sin base i England følger Tore André Flo norsk fotball litt fra utsida, men han ser debattene rundt både tidlig spesialisering og spilletid og han har sine oppfatninger.
  – Jeg har fått med meg at i Norge er det en stor diskusjon. Det er viktig å ta vare på alle som vil spiller, og jeg skjønner godt foreldre som skriker ut når deres barn bare får fem minutter spilletid i en kamp. Alle må spille omtrent like mye, men alle trenger ikke spille på samme nivå, mener Flo og viser til hvordan det gjøres for eksempel i Ascot utenfor London, der han bor.
  Der er lagene i hver årsklasse delt i 4-5 nivåer, slik at de beste spiller mot de beste og så videre nedover. 
  – Slik blir alle fornøyd. Det ville vært håpløst om min sønn skulle spilt på førstelaget om han ikke var god nok, sier Flo. Han ser samtidig at dette kanskje er litt enklere i England, der det er flere folk, men mener likevel det kan løses gjennom hospitering.

Holdning trumfer talent

Tore André Flo forteller videre at Chelsea jobber systematisk med det mentale hos spillerne, allerede fra de kommer inn i akademisystemet.
  – Holdning trumfer alltid talent, sier han.
  – Vi har sendt ut mange spillere med et enormt talent, men uten de rette holdningene. Og du skal ikke snakke lenge med en spiller før du merker om de er mentalt sterke eller trenger justeringer. De som ikke får til dette bremser resten, og hvis de ikke får justert seg må de ut. Vi må ha de spillerne som har lyst til å bli gode og som er positive, er sterke mentalt og har gode holdninger.

Trening og mer trening

– Hva er de viktigste egenskapene for unge spillere i dag? spurte Stig Arve Sæther
  – For å nå verdenstoppen kreves utrolig mye trening. Og for å trene så mye må du ha kjempegod motivasjon. Av og til er det nødvendig å lete litt etter den, kanskje må ungene skubbes litt på for å komme seg ut av TV-stolen og ut for å trene. Jeg tror ikke alle er klar over hvor mye trening som virkelig må til, svarte Flo og var ikke i tvil om at det går an å være norsk og bli god.
  – Det skal ikke være noe i veien for at nordmenn kan bli best i verden. Forskjellen er at vi er mange færre i Norge, men i utgangspunktet er det like lett å bli god her, kanskje til og med lettere sa Flo og relaterte det til sin egen karriere i Stryn og Sogndal. 
  – Det er ganske lett å trene ekstra. God tilgang på anlegg sammenlignet med for eksempel England.

Han minnet i tillegg om viktigheten av å terpe teknikk for unge spillere. 
  – Det er utrolig viktig, og noe som ofte har stoppet norske spillere på veien. Mange er ganske gode, men mangler litt på å nå helt opp. Men det skjer mye spennende nå, med mange fine typer på landslagene, understreket han. 

-- annonse --