-- annonse --
Spillerutvikling
PRESSER HØYT: Under Jürgen Klopp er Liverpool blitt en av de fremste eksponentene for høyt press i dagens fotball. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Etter hvert kom dette inn i engelsk fotball men da som «pressing». Begrepet begynte å synliggjøres tidlig på 1960-tallet, men selve utførelsen har variert etter hvert som fotballen utviklet seg i stor grad ut fra nasjon, klubb og trenerne sin filosofi. 

Skjøt fart på 70-tallet

Bevistgjøringen skjøt fart på starten av 1970-tallet og kom tydelig til syne under VM i 1974, hvor Nederland stod frem med en enorm aggresiv «forecheking». Dette for å nekte motstander å bygge opp angrepet bakfra. Nederland ble nummer 2 etter 1-2-tap for Tyskland i finalen.
Nederland, med sin trener Rinus Michels, fremførte en fantastisk men oppsiktsvekkende fotball under mesterskapet. Nederlands spillestil ble benevnt som «Totalfotball» Landslagstrener Rinus Michels nektet å bruke dette begrepet, han ville kalle det for «pressfotball», og her skulle de ti utespillerne alltid ha  en ekstrem «pressfotball» fremover på banen.
For å få et tilbakeblikk  i historien kan du se Nederland sin utrolige og overraskende «pressfotball» fra 1974 i et klipp på som fortsatt finnes på YouTube. 

Hunting okEKSTREMT PRESSFOTBALL:  Nederland kom til VM-finalen i 1974 med en ekstrem pressfotball, men tapte for Tyskland. Bilde: Skjermdump You Tube

• Klikk på bildet eller her for å se hvordan Nederland utførte den ekstreme «pressfotballen» til trener Rinus Micels, og som media kalte «hunting for the ball».

Utviklet seg videre i klubbfotballen

Ettersom dette ble skapt og utviklet i Nederland var det vel naturlig at Johan Cruyff, som spilte i 1974, tok dette med seg videre til FC Barecelona (1973-1978). Det kom tydelig frem da han tok over som hovedtrener fra 1988-1996.
Da var det naturlig at Pep Guardiola, som spilte under Cruyff, viderførte denne filosofien da han ble trener i Barcelona i 2008. Det endte med 14 trofeer i løpet av fire år, deriblant flere serie-, cup- og mesterligatriumfer. 
Pep Guardiola og FC Barcelona har vært den klubben i Europa som har stått frem som «ledestjerna» for denne spillformen de siste 20 årene, og som er godt kjent i trenerstanden verden rundt. 

Guardioala gjorde teori om til praksis og begynte å presse kollektivt og aggressivt så fort de mistet ballen høyt inne på motstanderens halvdel for å hindre hurtige kontringer mot. Men samtidig var hensikten å gjenvinne ballen innen seks sekunder. For Guardiola handlet det om to ting samtidig. Først den defensive tanke om å hindre kontringer, så den offensive tanke om å gjenvinne ballen hurtigst mulig høyt oppe på motstanders halvdel.
Guardiola har utviklet sin filosofi og spilleform fra FC Barcelona (2008-2012) til Bayern München (2013-2016) og videre nå i Manchester City. At den virker er vel en ubetingen sannhet etter at han snart nærmer seg tilsammen 30 titler i tre klubber på 12 år.

Intervju okINTERVJU: Her intervjues Guardiola av Gary Neville, Jamie Carragher and David Jones om sin filosofi som har ført til suksess i tre av Europas tøffeste ligaer det er det verdt å lytte til. Bilde: Skjermdump Sky Sports Football.

Dagens fotball

Pep Guardiola kom til Manchester City i 2016, og det er vel ingen tvil om at han har lyktes med å utvikle sin filosofi
Men det er flere trenere som har satt fokus på «høyt press». Blant dem  er Mauricio Pochettino og Jürgen Klopp, som med sine særpreg har benyttet «høyt press» i Tottenham og Liverpool.
Selvsagt retter media sitt fokus mot den klubben som til enhver tid «topper Europa», og for øyeblikket er det Liverpool og trener Klopp.
Her bringer media inn enda et nytt  bregrep for «høyt press» - nemlig «heavy metal-fotball», og for å gjøre begrepsforvirringen enda mer komplett, så gikk dette under begrepet «gegenpress» under Klopp sin sin tid i Tyskland. Det er selvsagt flere kjente trenere som har dette begrepet i sin filosofi, så ønsker du mer påfyll i din "verktøykiste" så anbefales å se denne  video 3 min på denne linken. YouTube eller trykk bildet.

Gegenpressing OKGEGENPRESSING: Skjermdump You Tube

Med alle disse begreper som handler om det samme tar vi med en munter kommentar fra «Glade Harry» Redknapp, da han fikk spørsmålet rundt «pressing», «gegenpress» «forechecking» osv.:
– Alt dette snakket om  «press» er noe tull, det er ikke noe nytt. Alle lag som har suksess løper mye og må jobbe hardt hele tiden.

Men fra ord til handling

Førts får vi fremheve at her er det en norsk klubb som står frem med som utmerket eksempel med høyt press, nemlig Odd som du kan se i linken under.
Etter denne innledningen er det på tide å vise enda noen noen klipp på de ulike filosofier for «høyt press» . Deretter kan du selv som trener reflektere og vurdere, gjerne med trenerkolleger, de ulike formene som her kommer frem deretter er det opptil deg som trener å plukke ut det som kan passe inn i din filososi, til ditt lag på ditt nivå.
Da starter vi med et Europas beste lag for øyeblikket, Liverpool med Klopp sin filosofi i pressfasen. ca 7 min.
Trykk link eller bildet.
• Liverpool pressing analyse Noumann

Klopp 0k

-- annonse --