-- annonse --
Spillerutvikling
DIFFERENSIER: – La barna få trene mer, la de som ikke vil trene like mye få lov til å være med de også. Det er plass til alle. Han eller hun som ikke vil trene mer enn en gang i uka får det ikke noe verre om klassekameraten vil trene fire ganger, skriver Gjermund Holt i denne artikkelen. Foto: IVAR THORESEN
gjest

Norge A taper 0-3, U21-landslaget taper 1-6 et par dager senere. Det norske landslaget har neppe vært dårligere enn akkurat nå. Det skrikes og klages. Det skyldes på kunstgress og det skyldes på at det er for mange lag i Tippeligaen. Det er sikkert mange ting som spiller inn, og at vi er et lite land med vinterklima halve året spiller nok også en rolle.

Jeg har lyst til å stikke fingeren inn i det vepsebolet dette egentlig dreier seg om. Om målet er å bli så gode som mulig da?

For en del år siden ble det bestemt at man ikke skal måle resultater før det året man fyller 13 i fotball, de beste bremses, og de som ikke er like gode, de skal «pushes fram». Når stoppeklokka viser innbytte skal spilleren inn, enten han/hun vil eller ikke. Vi må for guds skyld ikke trene mer enn en times tid i uka, pluss kamp. I hvert fall til barna er 10-12 år. Det er jo så mye annet barna skal rekke. De må ikke brennes ut.

For å ha sagt det med en gang: Jeg er fullstendig for å se alle og la alle få sjanser, og helt imot å toppe lag for å vinne i ung alder. Men å la de ivrigste trene sammen for å matche seg mot likesinnede derimot, og gjerne hospitere opp en årsklasse, det er jeg stor tilhenger av.

Men til problemets kjerne. Barna læres opp til at «det er synd å vinne», at man skal spille like mye om du møter opp på alle treninger eller bare en gang i blant, og innsatsen din på trening spiller ingen rolle for hvor mye man får spille i kamp. Helt til året de fyller 13 skal det være sånn. Så tror man at man kan lære de samme barna vinnerkultur og treningskultur ved å knipse i fingrene?
Tre år etter at de ikke fikk lov til å vinne, skal de være aktuelle for A-lagsfotball! Så klart det ikke funker sånn. I hvert fall ikke i praksis!
Derfor møter de aller fleste 14-17 åringer opp på treninger uten noen som helst forståelse for hva det faktisk kreves for å bli skikkelig god. Det går unge gutter med seriøse drømmer om å spille for Real Madrid, men de trener et par ganger i uka. Kan jo ikke brenne seg ut, må vite. Jeg trener et G16-lag. Der er det gutter som ikke bryr seg om laget vinner 5-a-siden eller ikke, før kanskje siste kamp da taperen må rydde utstyr. De første 7 årene de spilte fotball ble de jo lært opp til at å vinne eller tape ikke betyr noe.

Det er omtrent umulig å se hvilke 8-åringer som kan bli gode. Men om noen virkelig vil trene mye, så må vi jo gi dem mulighetene til det, selv om han andre 8-åringen, som ikke vil trene like mye, også til slutt kan bli like god. Sistnevnte har vel akkurat samme forutsetningene for å nå toppen senere, og det spiller jo ingen rolle hvor mye kameraten trener? La barna få vinne og tape, la dem trene mer, legg forholdene til rette. Det vil fortsatt være plass til alle. Vi skal fortsatt se alle, det er viktig.

Jeg vet mange sier at om ungene får vinne og tape, trene mer, differensiere tidligere, så vil frafallet komme. Jeg tror ikke det. Frafallet i dag er klart størst når barna kommer i tenårene. Ikke så rart. Plutselig er det resultat og tabeller, og en trener som faktisk sier at du ikke starter kampen fordi du har vært ukonsentrert på de fire siste treningene. Hadde de vært vant til det fra tidligere så ville de visst at sånn må det faktisk være. Kanskje vi mister en og annen 9-åring, men frafallet når de blir større ville blitt mye mindre.

I dag reiser G10 og J12 til Sverige på cup. Det er jo så moro å vinne, og jammen tåler de et tap også. Her hjemme må vi passe på at alle er like. Like dårlige?

Spørsmålet må stilles. I hvert fall om målet skal være å få fram noen gode seniorspillere. Er målet «sunn fostring og absolutt likhet for alle», så er det liten vits å endre noe.

La barna få trene mer, la de som ikke vil trene like mye få lov til å være med de også. Det er plass til alle. Han eller hun som ikke vil trene mer enn en gang i uka får det ikke noe verre om klassekameraten vil trene fire ganger?

Dette er jeg helt sikker på at er en mye større grunn til at Norge ikke har vært i et sluttspill siden 2000. Om det er 16 lag i Tippeligaen eller om kunstgressbanen bremser ballen litt, det tror jeg er ganske underordnet.

 

-- annonse --