-- annonse --
Spillerutvikling
MYE Å JOBBE MED: Tidligere Rosenborg-trener Per Joar Hansen har reist Europa rundt på klubb- og forbundsbesøk på oppdrag for Toppfotballsenteret og konstaterer at norsk toppfotball er akterutseilt på de fleste områder. Foto: DIGITALSPORT
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Vi må høyne statusen det er å trene barn og ungdom. Der ligger noe av det viktigste. I mange av klubbene jeg besøkte hadde rutinerte trenere de aldersbestemte lagene. De hadde kanskje hatt A-laget, men nå trente de 12-åringene. Men det handler om prioritering. I mange av klubbene er ikke foreldrene velkomne på treningene. De må vente utenfor, sier Per Joar Hansen til VG om noe av det han har oppdaget på sin rundreise.
  Den tidligere U21-, Rosenborg-, Aalesund-, Ranheim- og Sundsvall-treneren har besøkt spanske Valencia og Real Sociedad, Nottingham Forest i England, Legia Warszawa i Polen, Ajax og Heerenveen i Nederland, de fem svenske klubbene AIK, IFK Göteborg, Häcken, Brommapojkarna og Malmö FF, samt FC Købehnhavn, Brøndby og Midtjylland i Danmark, og til slutt Stjernan og Breidablikk på Island, sammen med Det islandske fotballforbundet.
  Perry har også tatt turen til ni av 16 Tippeligaklubber.

Må se nedover

– I debatten som pågår nå er antall lag og kunstgress det store problemet. Det er mye synsing, hyling og skriking, men ikke fakta og en erkjennelse av at vi er akterutseilt på de fleste områder, fra spillerutvikling til ledelse, til klubber og landslag, til det ferdige spillet 11 mot 11, sier Hansen til Aftenposten når han oppsummerer inntrykkene.
  Han mener det er viktig å se hva som skjer nedover i systemet, og sier videre til Aftenposten:
  – Jeg tror vi kanskje er for dårlige til å ta innover oss de brutale fakta. Vi har det bra, vi koser oss, vi har det trivelig. Men hvor viktig er det for oss å skape gode fotballspillere? Det er mange klubber som jobber godt, men vi må bli bedre på alt. Verden er annerledes utenfor oss.

Bedre utdannede trenere

Per Joar Hansen oppsummerer punktvis noe av det han har funnet på sine reiser. Det handler blant annet om at trenerne har langt bedre utdannelse enn i Norge, at det nesten ikke er foreldretrenere, at de beste spiller mot de beste fra de er 8 år, at det er systematikk bak alt som gjøres og at det trenes på riktige tidspunkter av dagen, som gjør at både kvalitet og konsentrasjon blir optimal. Toppklubbene i både Sverige og Danmark kombinerer fotball og skolehelt fra ungdomsskolen etter egne modeller.
  Han konkluderer også med at garderobekulturen er undervurdert i Norge sammenlignet med andre land i Europa og at treningsregimet allerede fra ung alder preges av disiplin, taktikk, mental trening og metodetrening.

Må takle å bli valgt bort

–  I Norge er vi best på «lengst mulig». Vi har et mål om å ha flest mulig lengst mulig. Der er vi i verdensklasse. Vi har vinter halve året, alle skal med. Vi har syv divisjoner, vi viser 5. divisjon på TV, der er vi i verdensklasse. Vi kan jo stille spørsmålet: Har vi syv divisjoner i for eksempel svømming? Eller dans, orientering, alpint, langrenn eller friidrett? Der er vi ganske tidlig differensiert og selektert, sånn er det i alle idretter. Er du ikke god nok som 14-åring i alpint, så blir du ikke med. Hvorfor er det ikke slik i fotball? Ikke pakk ungene inn i bomull, en del av livet handler det om å takle det å bli valgt bort, sier Per Joar Hansen til Aftenposten.

God nok modell?

Overfor VG stiller Hansen spørsmålet:
  – Er vår idrettsmodell god nok, for å utvikle fremtidige fotballspillere?
  Han svarer selv:
  – Etter min mening utvikler Norge akkurat de samme spillerne i 2016 som vi gjorde i 2006. Sammenlignet med andre er det ingen endring. Fotball-diskusjoner i Norge er fattige. Vi debatterer sjelden hvordan vi skal bli bedre. Men hvis vi skal nå sluttspill i fremtiden, så må vi finne flere verktøy. Fotballen utvikler seg hele tiden, men på Kick-off før Tippeligastarten får vi stadig høre at alt er så bra, at det nå er så mange talenter.
  – Men hvordan vi kan bli bedre?, det er egentlig det eneste viktige. «Alle skal med» er viktig i norsk fotball. Likevel må vi også våge å diskutere hvordan de beste blir enda bedre. Og det er det jeg har prøvd å finne noen svar på via besøk i klubber som drives veldig godt, sier Per Joar Hansen til VG.

• Les hele artikkelen i Aftenposten
• Les hele artikkelen i VG

-- annonse --