-- annonse --
Spillerutvikling
TOPPSCORER: Erling Braut Haaland var ikke med i NFFs spissprosjekt, men har blitt en toppscorer på topp internasjonalt nivå – senest i Champions League mot Liverpool på Anfield for RB Salzburg. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

– Vi ser i internasjonal fotball at keeperrollen er en matchvinner bak på banen og spissen er en matchvinner framover på banen. Keeperprosjektet var en suksess og derfor vil vi gjøre dette. Vi har en drøm om at vi kan dyrke fram en ny Zlatan (Ibrahimovic) i Norge også, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til NRK.no. i september 2013.
Videre fremhevet NFF at de ville skape framtidige norske toppspisser gjennom et spissprosjekt hvor KFUMs Eivind Arnevåg ble prosjektleder og hadde med seg Tore André Flo, Arild Sundgot, Jan Åge Fjørtoft og Sigurd Rushfeldt som erfarne bidragsytere. Her skulle spisskompetansen være på plass med den mestscorende spilleren i norsk fotball, Sigurd Ruschfeldt.
  – Dette handler om å gi de største talentene i Norge den kunnskapen de trenger for å bli bedre. Både jeg og andre tidligere spisser skal hjelpe til med dette. Toppspisser er noe norsk fotball skriker etter, sa Arnevåg til NRK.no.

Talentfulle spisser selektert inn

NFF valgte ut flere talentfulle spisser til prosjektet - først ble det plukket sju spillere i 2013, deretter ble det fylt på med ni spillere i 2015, til sammen 16 talentfulle spisser, hvor minst en av disse som er på bildet, i følge målsettingen skulle bli A-landslagspiss, og ikke minst oppfylle drømmen om en ny Zlatan fra Norge. Følgende spillere skulle komme i fotsporene til Zlatan:
Veton Berisha (Viking), Bård Finne (Brann/Köln), Mohamed Elyounoussi (Sarpsborg), Zymer Bytyqi (Sandnes Ulf), Runar Espejord (Tromsø), Håkon Lorentzen (Brann).

spissprosjektetSPISSPROSJEKTET: Bak fra v: Eivind Arnevåg (prosjektleder), Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo, Sigurd Rushfeldt og Arild Sundgot. Foran fra v.: Zymer Bytyqi, Runar Espejord, Håkon Lorentzen, Mohamed Elyounoussi og Bård Finne under starten av Norges Fotballforbund sitt «Spissprosjektet» i Valhall i 2013. Foto: NTB scanpix

Utvidet prosjektgruppa

Senere ble gruppa utvidet. Følgende talentfulle spisser kom til i november 2015: Magnus R. Grødem (Bryne), Birk Risa (FC Köln), Martin Samuelsen (West Ham), Henrik Bjørdal (Aalesund), Julian Kristoffersen ( FC København), Agouda Abdul-Basit (Srømsgodset), Andreas Helmersen (Rosenborg), Sander Svendsen (Molde).
De fleste har siden 2013 og 2015 spilt i andre norske/utenlandske klubber.

Hva har skjedd frem til 2019?

Vi skriver nå oktober 2019 (seks år har gått), har noen av disse spisstalentene slått til som forventet i Norge eller på den internasjonale arenaen? Har noen av dem stått frem som notoriske målscorere på respektive landslag, hvem har kommet seg inn på toppscorerlista i norsk Eliteserie, eller på sine klubblag? Hvem er nærmest til å oppfylle NFF sin drøm om en ny Zlatan?
Så langt har vel ingen blitt «notriske målscorere» for sine klubber, heller ikke for landslag, og heller ikke i nærheten av å fylle skoene til Zlatan.

Hvem har stått frem så langt?

Så langt er det bare tre spillere som har kommet inn på topp-20 lista over målscorere i Eliteserien, nemlig Mohamed Elyounoussi nr. 9 (12 scoringer), Veton Berisha nr. 11 (11 scoringer) begge i 2015 - og Bård Finne nr. 8 med 10 scoringer i 2018. Sander Svendsen ble nr. 25 med 8 scoringer i 2015.
De som skiller seg mest ut er Mohamed Elyounoussi og Runar Espejord, om  vi tar med snittet for målscore for klubb-/landslag (iht. Wikipedia pr. 29. september 2019)

• Mohamed Elyounoussi
Landskamper: 47 kamper, scoret 12 mål (0,25)
Klubbkamper: 152 kamper, scoret 52 mål (0,34)
Til sammen: 199 kamper, scoret mål 67 mål (0,33)

• Runar Espejord
Landskamper: 31 kamper, scoret 17 mål (0,54)
Klubbkamper: 73 kamper, scoret 14 mål (0,19)
Til sammen: 104 kamper, scoret mål 33 mål (0,31

Runar (17) hadde som målsetting ved prosjektets start å bli Norges neste storscorer tar vi med at tidenes Norske toppscorer Sigurd Rushfeldt står med 172 scoringer i norsk Eliteserie.
• Sigurd Rushfeldt
Landskamper: 38 kamper, scoret 7 mål (0,18). NB! Rushfeldt hadde ikke aldersbestemte landskamper.
Klubbkamper: 497 kamper, scoret 263 mål (0,52)
Til sammen: 527 kamper, scoret mål 270 mål (0,51)

Når NFF sin drøm var å utvikle en ny Zlatan har vi et  håp, men har liten tro på at scoringsrekorden til Rushfeldt blir slått med det aller første?

Prosjektet ble lagt ned

Ifølge Eivind Arnevåg, som hadde hovedansvaret, ble prosjektet lagt ned etter tre år sin i daværende form. Det skulle da overtas av NFF og legges inn i NFF Landslagsskolen hvor landslagstrenerne skulle følge opp spissrollen på samme måte som de øvrige rollene.
Arnevåg oppsumerer prosjektet på denne måten til fotballtreneren.no:
  – Min erfaring med prosjektet var både lærerikt og inspirerende. Spesielt første helgesamling med to økter i Valhall og tre teori/samtalebolker der vi var fem trenere og seks spillere sammen, ga en helt spesiell opplevelse av å kunne tenke spissrollen over to dager i strekk.  
  – Å lære av tidligere toppspisser i Norge; hvordan de har tenkt og trent for å score alle målene, er en stor verdi som jeg håper man ikke slutter å bruke i NFF. Det var en utfordring å samle spillere på et tidspunkt som passet for alle i tillegg til klubb og landslagsaktiivtet, men da vi klarte det fikk jeg mange gode tilbakemeldinger fra spillerne at dette ville de ha mer av!
  – Jeg håper NFF og norsk fotball generelt vil få mer fokus på spesialkompetansen det er å score mål, og også kunne utvikle scoringstrenere på lik linje med keepertrenere, avslutter Arnevåg til fotballtreneren.no

Det største spisstalentet var ikke med

Den talentfulle 15-åringen Erling Braut Haaland kom ikke med i NFF-prosjektet i 2015, da han dette året spilte på U15-landslaget i fire kamper og scoret fire mål.
Videre ble det Landslagsskolen med U16, U17, U18, U19, U21  og med debut på A-landslaget i 2019.
Talentet Haaland har utviklet seg enormt ved å ha gått hele landslagsskolen før han kom inn under Ole Gunnar Solskjær sin ledelse i 2017. Haaland hadde også en flott utvikling under G19-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen. 
For øyeblikket topper han toppscorerlista i den østerrikske Bundesliga etter 8 kamper med 12 scoringer, det er et snitt 1,38 og det høyeste i Europas beste ligaer. Fortsetter han sin fantastiske fremgang tror jeg Erling Braut Haaland vil nå NFF sin drøm om å bli Norges nye Zlatan om noen år. Hans egen målsetting er å bli blant verdens beste, og alt er mulig om han fortsetter utviklingen og kanskje står han som  toppscorer på landslaget om noen år.

Les også:
• NFF drømmer om å dyrke fram en ny Zlatan (NRK)
• Minst en av dem skal bli A-landslagspiss (Nettavisen)
• Spisslegender skal dyrke norske goalgettere (abcnyheter.no)
• Hjelper Runar Espejord (17) til å bli Norges neste storscorer. (itromso.no)

 

-- annonse --