-- annonse --
Spillerutvikling
SAMLING: De beste jentene fra 2004- og 2005-kullet har vært samlet i Sarpsborg i fire dager denne uka. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no
Gjest
Av Thomas Brekke Sæteren, fotball.no

– Her er det mange gode fotballspillere som vi ønsker å se i en internasjonal kontekst og da må de møte tid- og romforhold som ligner det de vil møte i landskamper. Derfor har vi hatt mye fokus på forsvarsspill på denne samlinga. Lagene skal være vanskelige å bryte gjennom og da får vi også sett hvem som har det lille ekstra for å bryte gjennom angrepsmessig, sier fagansvarlig for landslagsskolen, Håkon Grøttland.
  – Vi har hatt det samme opplegget for guttene og jentene den siste uka. Vi har en kjønnsnøytral spillerutviklingsmodell.

J16 til La Manga

J16-landslaget spiller årets første kamper neste uke. Deler av troppen ble tatt ut forrige uke, men ytterligere seks spillere vil bli tatt ut etter at Equinor Talentleir er ferdig.
  – Dette er den siste finsiktinga inn mot uttaket. Her er det mange gode fotballspillere som får vist seg frem og som er med i kampen om de siste plassene i troppen.
  Motstandere på La Manga er Slovakia, Costa Rica og Italia. Første kamp spilles 14. februar.

- Mye kan skje på et halvt år

Mens 16-åringene er godt i gang med landslagskarrieren drøyer det litt før 15-åringene kan ta på seg landslagsdrakta for første gang.
  – 15-åringene har sine første kamper til høsten, men skal ha to samlinger før det. De har mange muligheter til å vise seg frem før den første kamptroppen blir tatt ut. Mye kan skje på et halvt år utviklingsmessig. På denne samlingen har vi to jevne tropper, men på samlingen vi skal ha i mars blir det et slags førstelag og andrelag, forteller Grøttland.
  – Disse samlingene er et steg opp fra hverdagen. Her møter de litt bedre spillere og får et profesjonelt opplegg på og utenfor banen. Konkurransen internasjonalt blir bare større og større og det gjelder å henge med i svingene, men vi er fortsatt i Europa-toppen på jentesida når det gjelder aldersbestemte landslag. Det har vi som mål å være også i fremtiden.

– Mange har bidratt på veien

Det er mange som legger ned en innsats for at spillerne skal lykkes.
  – Fellesnevneren for alle som gjør det bra, om det er Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg, Martin Ødegaard eller Erling Haaland, er at mange har bidratt på veien. Det gjelder alle som er på plass her også.
  – Det er viktig å få frem hvor mange som gjør en jobb for at vi skal utvikle gode fotballspillere. Det er klubb- og kretstrenere og ikke minst familie som har støttet opp og tilrettelagt på veien. Spillerne blir gode fordi de har gode folk rundt seg over tid.

– Takle en nedtur eller to

Grøttland sier at det er nå jobben på mange måter begynner.
  – Alle som er her skal være stolte av at de har blitt tatt ut, men skal samtidig være klar over at det er nå jobben på mange måter begynner gjennom fortsatt mye trening, fullstendig tilstedeværelse i den daglige øvinga, fortsatt evne til å utfordre seg selv og ikke minst evnen til å takle en nedtur eller to.
  – Alle kommer til å oppleve motgang på en eller annen måte. Mange som er her vil oppleve å ikke bli tatt ut til en samling. De kan bli skadet eller oppleve stagnasjon. De må håndtere mye i de neste årene og det som skiller klinten fra hveten er hvordan de takler nedturene. Noen bukker under og skylder på andre, men de som virkelig har det lille ekstra, bruker det til å kanalisere ekstra energi og jobber enda hardere. Det er de som blir best til slutt.

 

Equinorjenter2HJELPERE: Denne gjengen har hatt ansvaret for jentenes Equinor talentleir i Sarpsborg. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

-- annonse --