-- annonse --
Spillerutvikling
TALENTLEIR: De største talentene i 2004- og 2005-kullene har vært samlet i Sarpsborg de siste dagene. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no
Gjest
Av Thomas Brekke Sæteren, fotball.no

De siste dagene har de 97 beste 15- og 16-åringene i Norge vært samlet på Equinor Talentleir i Sarpsborg. Dette er det nest øverste nivået i NFFs spillerutviklingsmodell, der det neste steget er å spille landskamper.
  – Dette er en viktig kartleggingsarena. For 16-åringene begynner det å dra seg til, dette er den siste samlinga før de skal til La Manga for å spille tre kamper senere i februar og til høsten skal de spille sin første EM-kvalifisering, sier fagansvarlig for Landslagsskolen, Håkon Grøttland.

– 16-åringene er inne i sin andre sesong på landslaget, men vi har tre samlinger i året der vi tar ut større tropper og har både en landslagstropp og et skyggelandslag. Det gjør at vi får sett flere spillere. Det skjer mye i denne alderen og plutselig er det noen som har tatt store steg, det ser vi på denne samlinga også. Det er små forskjeller mellom landslaget og skyggelandslaget og det er ikke så mye som skal til før flere spillere tar steget opp på landslaget. Utviklinga går i bølger.
  – Når det gjelder 15-åringene har vi tatt ut to jevnbyrdige tropper til denne samlinga, men til neste samling, som er i mars, blir det også tatt ut et landslag og skyggelandslag på det kullet. Dette formatet er et konkurransefortrinn for oss. Vi har kommet langt med en nasjonal modell der vi får fanget opp de beste.

– Står ikke med lua i hånda

De siste årene har de yngre landslagene slått flere av de tradisjonelt store nasjonene og kvalifisert seg til både G17-, G19- og U20-mesterskap. I tillegg har spillere som Martin Ødegaard, Erling Haaland, Sander Berge og Kristoffer Ajer fått sitt internasjonale gjennombrudd.
  – Det er mye som kan bli bedre, men vi gjør mye rett og har tatt store steg de siste årene. Vi har spillere på den øverste internasjonale scenen som alle har vært en del av denne modellen. Det er ikke mange år siden de var på disse samlingene, sier Grøttland.
  – De yngre landslagene våre begynner virkelig å bite fra seg. Vi begynner å venne oss til å slå store nasjoner og de siste årene er Norge den nasjonen som har klatret mest på G17/G19-rankingen. Det er en «go», tro og mye selvtillit i norsk spillerutvikling nå. De gutta som er på samling her står ikke med lua i hånda. Det er en helt annen mentalitet hos spillerne vi får frem nå. Det er noen som har brøyta vei for dem og vist at det er mulig. Dette lover godt for fremtiden og vi kommer til å få bedre og bedre spillere.

– Det viktigste er det som skjer i klubbene

Grøttland kaller utviklingen som har skjedd de siste årene for en revolusjon.
  – Når noen lykkes er det mange faktorer som har virket samtidig. Det er summen av mange bidrag i norsk fotball gjennom mange år som gjør at vi nå begynner å få frem bra spillere og gode lag. Det viktigste er det som skjer i klubbene, det er der spillerne utvikler seg. Vi i forbundet kan stake ut en retning og gi inspirasjon. Her kan spillerne få gode referanser som de tar med inn i hverdagen.
  – Det vi har fått til på klubbsiden de siste årene skal norsk fotball være stolte av. Det har vært en revolusjon de siste ti årene når det gjelder systematisering og ressurser som blir brukt på spillerutvikling både i toppklubber, i breddeklubber, i Landslagsskolen og på aldersbestemte landslag. Summen av dette gjør at vi utvikler bedre fotballspillere enn noensinne.

Får kartlagt bredden i kullet

Til høsten skal G16-landslaget spille EM-kvalifisering for første gang. På Equinor Talentleir får landslagstrener Jan Peder Jalland sett mange spillere i aksjon før de første landskampene spilles om to uker.
  – Disse samlingene er veldig viktige. Her får vi kartlagt bredden i kullet og vi har sett i kampene vi har spilt her at det er mange gode spillere på både landslaget og skyggelandslaget. Vi er et langt land og det er viktig at vi har disse nasjonale samlingene både så vi får sett spillere opp mot hverandre og for at spillerne skal få med seg referanser tilbake til klubbhverdagen. Det er i klubbene utviklinga skjer. Det er der de trener hver dag så det er det å overføre det inn dit som er nøkkelen i et større utviklingsperspektiv.
  –  Vi gleder oss veldig til resten av sesongen. Vi skal ha mange samlinger før kvalifiseringen starter og vi ser frem til å se hvor gode vi kan bli som lag.

  • De neste dagene er de største talentene i 2004- og 2005-kullene på jentesida samlet på Equinor Talentleir i Sarpsborg. 

 

TalentleirStortapparatSTORT APPARAT: Det er et stort støtteapparat involvert når landets beste 15- og 16-åringer samles til Equinor Talenttleir. Foto: Thomas Brekke Sæteren/fotball.no

-- annonse --