-- annonse --
Spillerutvikling
ADVARSEL: Klare advarsler mot utviklingen i barnefotballen fra Ståle Solbakken. Foto. IVAR THORESEN
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

– Jeg snakket med noen ungdommer som sa «vi møtte Liverpool forrige uke». Jeg sa «ja, men dere kommer ikke til å spille mot dem som voksne», sa FCK-manager Ståle Solbakken foran over 200 barnefotballtrenere på Det store barnefotballCupfinaleseminaret.
  Han er redd det skal bli en nedtur å møte «vanlige lag» i hverdagen, og tok et oppgjør med det han benevner som «Barcelona-syken» - at ungdomslag fra Skandinavia reiser Europa rundt for å møte topplag.

Advarer mot tidlig selektering

København-manageren får følge av Molde-trener Ole Gunnar Solskjær. Mens Solbakken tok opp temaet på Cupfinaleseminaret, snakket Solskjær om det samme da spillerutvikling var tema på NFFs ledermøte, som gikk parallelt med Cupfinaleseminaret.
  I følge Aftenposten sier Ole Gunnar Solskjær at han mener det er en fare for at han selv aldri hadde blitt toppspiller om han hadde vokst opp med dagens ungdomsfotball. Han sier han er glad for at han aldri var en del av et akademi da han var yngre.
  – Jeg var avhengig av trygghet og mestring. Jeg var bare ikke laget for den selekteringen i ung alder, forklarer han.
  Solskjær forteller videre at han forsøker å forankre sitt tankegods i hvordan Molde jobber med spillerutvikling.
  – Selv om hver dag er en mulighet til å bli bedre, er det også viktig at trenere i klubben vår ser bak resultatet og ser potensialet til spilleren. Det gjennomsyrer hele tankegangen i klubben, sier han til Aftenposten.

Flere vinnere, flere tapere

Ståle Solbakken frykter tidlig selektering og spesialisering gjør at tenåringer fortere blir mette, utbrente og leie av fotballen.
  – Faren er at du skaper flere vinnere og flere tapere i ung alder, og at for mange dermed føler at de har hatt en lang karrière før de i det hele tatt har begynt, utdyper han overfor Aftenposten.
  – Det viktigste blir liksom at du som ni- eller tiåring spiller på det beste laget eller får den beste utviklingen der og da. Ja, det er viktig at du får utfordringer i hverdagen, men det må ikke bli slik at når du er 17 år, så er du utslitt fordi du allerede har hatt så mye nervøsitet og så mange gode og dårlige opplevelser. Det er jeg redd for, sier FC København-sjefen videre.

-- annonse --