-- annonse --
Spillerutvikling
HVEM BLIR BEST: – Trenere må være forsiktige med å avskrive spillere i tidlig alder, advarer Stig Arve Sæther, universitetslektor i idrettsvitenskap ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Foto: Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Ivar Thoresen
Redaktør/Journalist Fotballtreneren

907 40 551

Sæther fulgte ett årskull aldersbestemte landslagsspillere fra 2006 til 2010, fra U15-lag til U19-lag, og blant annet undersøkt hvorfor spillerne blir valgt ut, i en studie publisert i tidsskriftet Science & Sports.
  – Spørsmålet er: Hvordan kan vi skape seniorspillere av de beste spillerne blant talentfulle barne- og ungdomsspillere? Det handler ikke om å se hvem som er best underveis, men hvem som ender opp som en profesjonell fotballspiller til slutt, sier Stig Arve Sæther til nettstedet gemini.no, som presenterer forskningsnytt fra NTNU og SIntef.

Flere lengre

– Utviklingen til spillerne går i rykk og napp, og det er mange momenter som påvirker den. Teorien sier at spillerne utvikler talentet sitt fra de er 13 til 19 år. Trenere må derfor være svært forsiktige med å avskrive spillere i ung alder. La heller flere få muligheten til å prøve seg lengst mulig, og ta en oppsummering når spillerne når slutten av tenårene, sier fotballforsker Sæther.
  – Gode ferdigheter er lett å identifisere. Vi ser hvem som har den beste teknikken, hvem som skyter hardest og dribler best. Men det er vanskelig for en trener å identifisere et talent og se hvilke unge spillere som kommer til å bli best som seniorer. Gode ferdigheter i ung alder betyr ikke nødvendigvis gode ferdigheter i voksen alder. Hvilke spillere som klarer å utvikle disse ferdighetene over tid, slik at vedkommende blir enda bedre – det er det vanskelig å se, påpeker han.

Mange faktorer

Han underbygger dette med at selv blant de beste av de beste – på aldersbestemte landslag – går utviklingen i ujevn takt.
  – Det er veldig mange faktorer som påvirker talentutviklingen, både på og utenfor banen. Noen spillere mister motivasjonen, andre trener ikke nok. Noen har tilgang på bedre trenere og treningsfasiliteter, andre har foreldre som støtter dem på en god måte – og noen har et bedre samarbeid med skolen enn medspillerne. Spillere som er født tidlig på året har en fordel, men vi ser også at yngre spillere ofte tar igjen eldre spillere i utviklingen.

Må se motivasjonen

Sæther studie viser at det er fullt mulig å være i toppen som 19-åring, selv om du ikke er det som 15-åring.
  – Det er ikke spillerne med de beste ferdighetene i ung alder som har størst sjanse til å oppfylle drømmen om å bli fotballproff, men spillerne som klarer å opprettholde motivasjonen over tid, sier Sæther.
  Han understreker hvor viktig treneren er i dette bildet – ikke bare med tanke på å forstå spillerutviklingen, men også hvordan de identifiserer og utvikler talentene.
  – Etter mitt syn er det viktigste hvordan dette budskapet blir kommunisert, enten det dreier seg om en seleksjon eller mangel på seleksjon. La spillerne få muligheten til å utvikle seg og vise at de er motivert – også om de ikke får spille på aldersbestemte landslag. Dette er like viktig for trenere på både topp- og breddenivå.

-- annonse --