-- annonse --
Spillerutvikling
VERDENSKLASSE: I Martin Ødegaard har Norge en dribler i verdensklasse. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Når vi tenker oss om, hvem er de beste driblerene i Norge i dag , som kan gjøre helt utrolige ting med ballen, lure motstandere trill rundt så de ligger strødd på banen?
Hvem er i nærheten av å utføre dette på en kunstnerisk måte som trollbinder det norske publikum?
Har vi problemer med å liste opp flere enn Martin Ødegaard, Joshua King ,Samuel Adegbenro med flere om vi sammenligner de med de aller beste? Jeg  regner «dribling» som en liten, men viktig del av den helhetlige fotballferdigheten.
Da er det kanskje på tide å reflektere om hvilke utfordringer vi har med å produsere flere gode driblere på internasjonalt nivå i norsk fotball, eventuelt hva er grunnen til det?  

Gamle dager

I riktig gamle dager, det vil si på 50-tallet, fantes det spillere i Norge som utmerket seg som fantastiske driblere.  Mange av disse fikk sine klengenavn nettopp på grunn av dette. Det var «Kniksen» Jensen,  «Drillo» Olsen, «Snæbbus»  Kristoffersen, «Matta» Mathisen, Arne Kotte, Harald Sunde, Tom Lund med mange flere.
Etter at jeg stilte spørsmålet til FB sida til Norsk Fotball- historie og statistikk har det kommet inn over 100 forslag til "gode driblere" i Norsk fotball, enn noe tilbake i tid  da. Så det var ikke mangel på personligheter i "forna dager".

Den siste rangeringen som jeg finner ble gjort av Dagbladet i 2001.

Hva innebærer driblinger ?

Dribling i ballspill er det å manøvrere seg forbi motspillerne, hele tiden med ballen nær og under kontroll.
Start - stopp, retningsforandringer, fartsforandringer er framtredende (Øyvind Larsen)
Hvor mange finter har Messi på sitt reportorar, svaret er ingen!
Hans eminente ballkontroll. Det vil si «sjef over ballen» handler kun om tygdeoverføringer, ekstrem balanse, styrke, timing og et hurtig rykk, akslerasjon med ballen.
Har noen sett Messi foreta 2-3 kjappe overstegfinter som Ronaldo gjør, nei!

Refleksjon underveis

For at vi skal komme videre på disse spørsmålene, ønsker jeg at dere i fred og ro og ser på verdens beste driblere. Hvilke refleksjoner gjør du deg, når tror du disse startet å utviklet sine egenskaper?
Hvordan og hvor skjedde det?  Fikk de lov å utføre sine driblerier i aldersbesteme klasser? Hvilke fotballkulturer/-land kommer de fleste fra? Har vi noen i Norge i dag som du vil sammenligne med de aller beste ?

Verdens beste driblere

Her i den første videoen vil dere se mange kjente spillere utføre driblinger som vi skulle ønske vi kunne se mer av i norsk fotball. Mot de beste etablerte forsvar som «parkerer bussen» kommer de seg alltid igjennom med sine driblegenskaper, og det fører ofte til scoringer. Driblerne er som oftest også notoriske toppscorere (Messi, Salah osv)
De beste drar på seg opptil 4-5 spillere rundt seg, da må det skapes mye overtall andre steder på banen? (bildet)
Hvem mener de er egoister, Messi har flest assist også i FC Barcelona!

Her ser dere følgende spillere, noen eldre og noen fra i dag, i aksjon:
Robinho, Belluschi, Henry, Neymar, Rooney, Jones, Giovinco, Aguero, Ronaldinho, Ronaldo, Alex Sandro, Bolasie, Lampard, Luka Modric, Messi, Capoue, Cabella, Jean Kevin, Taddei, Cheryshev, Ricarlison, Kaka, Bergkamp, Hazard, Lucas, Ronaldo Fenomeno, Cafu, Suarez, Zlatan.
Tror du at du vil få frem slike spillere ved ikke å la dem drible i barnefotballen, når tror du disse lærte seg dette da?
 Se video - klikk linken eller bildet: YouTube Sportshdfan.com 

dribler bestPARKERER BUSSEN: Du skal være en god dribler for å komme deg i gjennom godt etablerte forsvar, her en mot seks. Foto: YouTube Rafael Football

Tar med en video til også, med han som pr. i dag er verdens beste dribler og målscorer. Oftest er det en klar sammenheng her mellom de to spissferdighetene.
Se video 7 min  - klikk linken eller på bildet:

You Tube:LeoIIV: Lionel Messi - Close Ball Control HD

Messi klar okVERDENS BESTE DRIBLER: Kommentarer unødvendig. Foto: YouTube Rafael Football

Har Norge en av verdens beste?

Det mest ekstreme dribleraidet jeg har sett i norsk fotball på mange år kom i NM-kvartfinalen mellom Aalesund og Viking. Her startet AaFKs venstre back Sondre Fet  på egen halvdel, setter inn et høyintensietsløp med ballen (ca. 65 meter), utforder først to spillere deretter deretter dribler han av og setter ut sju motspillere før han blir taklet rundt femmetersstreken og får straffespark. Dette var i verdensklasse, men ble knapt nevnt i norsk presse, unntatt på NRK TVselvsagt.
Dette dribleraidet er en svært sjelden vare i norsk fotball og burde vært laget et videoklipp av.

dribleraid i verdensklasse okVERDENSKLASSE: Sjelden vare i norsk fotball, men her dribler Sindre Fet setter ut sju Viking-spillere, hadde det endt med scoring hadde det vært i Messi-klasse. Foto: Skjermdump NRK TV

Til slutt vil jeg ta med en et videoklipp som viser Martin Ødegaard sammenlignet med de som vi har sett til nå.
Jeg tør påstå at Norge har et forbilde, en dribler som holdet meget høy internasjonal klasse, og som helt sikkert fikk lov å gjøre det i barnefotballen, det meste i form av egentrening, eller sammen med kompiser på løkka.
 Se og vurder selv.
  • Se video - klikk linken eller på bildet: YouTube, Martin Odegaard - Magic Skills Show - 2018
Relatert artikkel : nettavisen.no/sport Ødegaard magisk, strålende og eksepsjonelt.

ødegaard OKNORGES BESTE DRIBLER: Påstand: Martin Ødegaard er på høyde med noen av verdens beste driblere. Foto: YouTube – TalentHunters

Refleksjon og ettertanke

Hva er dine umidelbare tanker, har vi noe å ta tak i, her i norsk fotball?
Hvordan prioriteres dette i dine treningene, hvor langt får spillerne slippe seg løs i spillsituasjoner i forhold til pålagte touchbegrensninger ? Hvorfor skal man trappe ned "Sjef over ballen" når man blir 12 år?
Når må vi starte å utvikle slike spissferdigheter, hvordan skal vi gjøre det?  Er det noe som hindrer oss i å utvikle «driblere» i norsk fotball?  Er det enkelte land som skiller seg  ut når det gjelder hvor disse spillerne kommer fra, hvorfor er det slik mon tro?
Så jeg en gang en artikkel som ville forby «driblere» slike egoister vil vi ikke ha?
Dette kan dere drøfte i trenerteamene og se hva dere kommer frem til. Antar at dere har mange gode svar og tiltak  når dere har fått gjorte dette. Om dere skulle sette opp en rangeringsliste over de 10 beste driblere i Norsk Toppfotball i dag , hvordan hadde den sett ut og sammenlignet med verdens beste?
Dere må gjerne gi deres konstruktive kommentarer. 

Lykke til på trenerutviklingsveien!

• Les også: 

Relatert artikkel: «Driblerne er borte fra Brann. Det er ikke tilfeldig» i aftenposten.no/100% sport

«Man danser den dansen man blir budt opp til. Det er en fornuftig rettesnor både i selskapslivet og i fotballen. Lagspillet fotball avhenger av at man er lojal mot spillestil, formasjon og kampplan. Dersom det ikke er ønskelig med lange baller, forsøker spillerne andre måter å angripe på.»
  Det skriver kommentator Anders Pamer i bergens Tidende i denne artikkelen.
  Sånn skal det være. Sånn må det være.

-- annonse --