-- annonse --
Spillerutvikling
TIDENES TOPPSCORER: Sigurd Rushfeldt er tidenes toppscorer på øverste nivå i Norge, med 172 mål for Tromsø og Rosenborg. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Av disse er det kun tre spillere som har gjenskapt prestasjonen med over 20 scoringer flere ganger. Det er Odd Iversen, Harald Martin Brattbakk og Sigurd Rushfeldt, som forøvrig er Norges mestscorende med 172 mål.  
Felles er at alle spilte i Rosenborg sin storhetstiden, som vant serien år etter år. Samtidig spilte de mange år sammenhengende i Europa. Harald Martin Brattbakk må fremheves da han gjentok  prestasjonen som toppscorer hele fem ganger.
Disse kan en trygt benevnes som notoriske målscorere? I en tidligere artikkel satte vi fokus på «driblerne», denne gangen setter vi fokus på utviklingen av norske toppscorere.
Fortsatt står Jørgen Juve (1928-1937) med flest A-landslagsscoringer, 44 kamper 33 scoringer selv om det i dag spilles langt flere landskamper enn den gang.

Våre fremste toppscorere på 90-tallet

Hvilke norske toppspillere i dag har scoringsegenskaper som gjør oss henrykt og i ekstase med sine scoringer? Selvsagt ser vi «drømmescoringer» i norsk fotball fortsatt. Men er vi i ferd med å miste disse særegne «notoriske» spillere som gjenskaper prestasjonen gang på gang, år etter år og som vi ynder å se i fotballens teater. Har vi utfordringer med å få frem spillere som Odd Iversen, Harald Martin Brattbakk, Sigurd Ruscfeldt, Petter Belsvik, Ole Gunnar Solskjær, John Carew, Thorstein Hellstad, Frode Johnsen, Bengt Sæternes, Gøran Sørlot for å nevne noen? 
Alle gjentok prestasjonen som førte til dusinvvis av drømmescoringer vi sent vil glemme? Harald Martin Brattbakk er den neste spiller i Norge som har tatt toppscorer tittelen hele 5 ganger. Hadde vi hatt slike i 2019, ville da i norsk fotball vært på et enda høyere nivå nasjonalt/internasjonalt? Spørsmålet lar vi henge i lufta.

toppscorere OKTOPP 100 I TOPPFOTBALLEN: Her det kun sju notoriske toppscorere som har gjenskapt prestasjonen 3-5 sesonger, vi føyer til Petter Belsvik – som aldri ble årets toppscorer men som er på 3. plass med 157 scoringer. Fra Wikipedia.

Eliteserien Norge 2018

Tar vi for oss norsk Eliteserie 2018 med 30 spilte kamper, hvor Rosenborg BK ble seriemester, ble følgende fem toppscorere:
Frank Boli 17 (Molde), Marcus Pedersen 14 (Strømsgodset), Erling Braut Haaland 12 (Molde), Patrick Mortensen 12 (Sarpsborg), Thomas Lehne Olsen 12 (Lillestrøm). 
Merk at Molde hadde to spillere som til sammen stod for 29 av målene.
Seriemester Rosenborg sin toppscorer kommer først på 16 plass – Alexander Søderlund med åtte scoringer. Det ble scoret til sammen 706 scoringer, de fem toppscorere alene scoret til sammen 67 av disse, det vil si 9,5 prosent. 199 spillere scoret mer en ett mål. (all statistikk hentet fra altomfotball.no)

eliteserien 2018 OKRANKINGTABELL:  Litt oppsiktsvekkende at ikke årets seriemestre RBK hadde sin toppscorer inne blant de 15 beste, Alexander Søderlund på 16.plass med åtte scoringer. (statistikk fra altomfotball.no)

Noen av verdens notoriske toppscorere.

Sammenligner vi dette med fire notoriske målscorere i La Liga og Premier Leauge (38 kamper) i samme sesong (2018) så endte Messi med 36 mål og Suarez med 21 mål til sammen på 57 scoringer, begge i FC Barcelona.
Sadio Mané 26 mål og Mohamad Salah 22 mål, til sammen 48, begge i Liverpool.
Til sammen scoret disse spillerne 105 scoringer, de er notoriske målscorere og de gjentar prestasjonen år etter. Det er vel ikke da så rart at disse to klubbene ligger i toppen av sine respektive ligaer for øyeblikket.
NB! Disse ligaene spiller 8 flere kamper enn Eliteserien.

Toppscorere OK ferdigTOPPSCORERE: Messi, Suarez, Mane og Salah er notoriske målscorere i sine respektive ligaer, tar en med landskamper, cuper, turneringer ligger dem mellom 30-50 scoringer pr sesong. (statistikk fra altomfotball.no)

Hver eneste uke ser vi verdens beste spillere servere de aller største øyblikk gjennom praktfulle driblinger, magiske frisparkperler og skudd, fantastiske scoringer som alle ender opp i konkurransen om å bli «årets scoring»
Dette gjelder både for kvinne- og herrefotballen.
Det hersker vel ingen tvil om at Messi er verdens ultimate målscorer. Messi har hatt et snitt på mer enn 40 scoringer i serien i elleve strake sesonger på rad ( i samme klubb), ref. statistikkleverandøren Opta. Høyeste antall scoringer i en sesong 2011/12 er spinnville 73 scoringer i La Liga, til sammen ble det 92 scoringer om en tar med cuper, turneringer og landskamper..
Anbefaler  å se de beste scoringer i Champions Leauge 2018/19 
YouTube DreamerEleven II :  Video: Best Goals Champions League 2018/2019 13 min        

Fremtidens norske «notoriske målscorer»

Som tidligere nevnt i en artikkel om spissprosjektet, så har Norge helt klart en notorisk målscorer på gang og som allerede har vist seg fram på den internasjonale arenaen , nemlig Erlig Braut Haaland . Jeg tørr å satse mye på at han vil bli en av verdens mest notoriske målscorere om utviklingen fortsetter og prestasjonen gjentas og gjentas. Reflekter når dere ser denne vidoen, hva gjør han, er det mulig å kopiere oppskriften, finne frem til riktige spisstyper somHaaland samt gjenskape hans egenskaper? Blir han den første som slår Jørgen Juve sin rekord siden 1937.
Siste pr 29 okt: Etter 3 CL kamper står han nå med utrolige 6 scoringer så langt i CL og laget er fortsatt med, til hvor skal dette ende? I en artikkel hvor Daily Mail oppsummerer mesterligaen så langt denne sesongen kårer de norske Haaland til turneringens beste spiller. Erling Braut Haaland har etter tolvte runde i østerriksk Bundesliga toppscorer med 12 mål på ti kamper – og han har i tillegg vært nest sist på ballen ved fire anledninger, samt skaffet tre straffespark. Han er helt klart på vei å bli en "notorisk målscoerer"

Erling okTOPPSCORER: Erling Braut Haaland er godt på vei å bli vår neste en notoriske målscorer.  Bilde: skjermdump YouTube irakli khvedeliani
• Her kan du se YouTube-klipp av  Erling Braut Haaland med to målgivende og tre scoringer da Red Bull Salzburg slo TSV Hartberg 7-2.

 

-- annonse --