-- annonse --
Spillerutvikling
SPILLERUTVIKLING: Ståle Brandsrud skriver om hvordan bli en goalgetter i fotball. Foto: http://kfummjr.blogspot.com/
Gjest
Av Ståle Brandsrud, Kretsansvarlig spillerutvikling, NFF Buskerud

 

  • ØNSKE/GLEDE om å score mål.
  • Trening, teknisk/taktisk
  • Match 
  • Egentrening 
  • Evaluering

ØNSKE/GLEDE om å score mål

Det må i bunn ligge en indre glød om å virkelig ønske om å score mål, uansett om det er på trening eller i match. Gleden og følelsen når man scorer må få lov til å spilles frem helt. Følelser gir mer kunnskap, heter det  i holdningsverden. Den må komme frem her, da følelsen og kunnskapen om hvordan man scorer mål, forsterker goalgetteren. 

Trening teknisk/taktisk

Det å trene på å bli en goalgetter i fotball, mener jeg er trenbart, selv om noen sier at det medfødt. Teknisk så er det viktig at man bruker sine beste ferdigheter i selve avslutningsteknikken, for eksempel innsideavslutning med begge ben, og dyrker dette gjennom treningen. Ved skudd, ha alltid hendene nede, hofter/kropp på mål, standfoten lengst mulig i bakken, og la hodet bli med skuddet inn i mål. I spill med motstand vil alltid dette ha best resultat, det er det som er mest kamplikt, men gjerne terpe på teknikken gjennom ekstra trening. Men husk, ha alltid med deg keeper og mål på slike treninger. Husk også her i spill og på ekstra trening, å registrere hvordan du scoret i hodet, slik at det blir en automatikk neste gang.
  Taktisk på trening blir å tenke at keeperen står alltid i sentrallinja i mål, dvs. i midten av målet gjennom kroppen til der hvor ballen befinner seg til enhver tid. Goalgetteren har disse tankene/ser/vet hvor keeperen er før han/hun tar valget hvor man setter ballen med sin beste teknikk oftest mulig. Goalgetteren kan være usynlig i 90 minutter, før man er tungen på vektskålen, da muligheten kom på overtid. Da kommer goalgettermentaliteten som ligger innbygget, frem. Bommer man på en mulighet, så tenker goalgetteren at muligheten kommer igjen.
  Husk at å registrere hvordan scoringen kom igjen gir automatikk = goalgetter.

Matchen 

I selve matchen så er tankene og det taktiske viktig med tanke på hvordan man har tilegnet seg treningene, registreringene når man scorer på treningen og foregående matcher. En viktig sak synes jeg, og som jeg gjorde under min karriere, var når hver gang ballen passerte midtstreken, gikk jeg alltid på motsatt midtstopper-skulder for alltid være i vinkel på mål ved gjennomspill, innlegg, og mulige returer. Gikk alltid på mulige returer ved skudd uansett fra mitt eget skudd, eller andres skudd = «enkle» mål. Hurtige rykk og sprint ved innlegg, både foran og bak midtstopper, på første stolpe som spiss/goalgetter - og/eller ut i 45 grader. Selve avslutningen, gjør din beste avslutningsteknikk så ofte som mulig. Det vil alltid være en best mulig forutsetning for å lykkes. Råskapen mentalt at den ballen skal i mål, samt alltid gå for en ny scoring når man først har scoret, er en egenskap goalgettere har. Juble  sammen med lagkamerater, og vise indre glede = følelser, som igjen gir bedre kunnskap = goalgetter.

Egentrening

Ta med deg en kamerat/spiller(e) eller flere på egentreningen, ingen kjegler før avslutninger slik at man er klar mentalt/fysisk og teknisk, men mål og keeper er avgjørende for om egentreningen skal ha noe for seg. Husk, at ved å trene så kamplikt som mulig i egentreningen, vil detaljene komme frem for utvikling av goalgetteren.
  Skuddteknikk innside/utside fa rullende ball fremover, sidelengs, 45 grader, halv volley, hel volley, samt masse innlegg som gjør deg bedre i hodespillet i avslutningen.
  1vs1/1vs2/2vs1/2vs2/3vs2 -og/eller kortbanespill 3vs3/4vs4 med masse avslutninger hele tiden er fruktbar egentrening. Scoring – (se på keeper og sett ballen rolig med din beste teknikk i det åpne hjørnet/mål). Scoring (sett ballen kontrollert med din beste teknikk i det åpne hjørnet/målet). Scoring + (sett ballen hardt med din beste teknikk i det åpne hjørnet/målet). Bruk begge føttene. Husk, hold overkropp/hofter på mål, hendene nede, stand-foten lengst mulig i bakken, og trykk til på beste tekniske ferdighet.
  Husk å registrere hvordan man scorer = goalgetter.

Evaluering 

Hvordan man scorer, har man sett på keeper/vet hvor han/hun er, hvilken teknikk og ikke minst gleden/jubelen over scoringen, gjør at man bygger seg opp til en å bli en notorisk goalgetter, og ikke bare en vanlig spiss som scorer innimellom. Da kommer situasjonene igjen i hodet avhengig av hvilke situasjoner man kommer opp i på nytt foran mål. Man kjenner seg igjen, gode bilder som forsterkes gjennom gjentagelser over tid. Se gjerne på video etter trening/matcher hvordan goalgetteren opererer = bevisst læring.

Goalgetteren tenker alltid at den neste oppgaven er den viktigste, også i forhold til å gå for en ny scoring.

-- annonse --