-- annonse --
Spillerutvikling
VM-FINALISTER: NFTs daglige leder Teddy Moen presenterer Ugo Klinger fra Dinamo Zagreb-akademiet på Nordisk Fotballtrenerkonferanse i januar 2018. Foto:Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Så stolte og glade ble de at myndighetene straks vedtok at mandag den 16. juli skulle være offentlig fridag for hele Kroatia, og feiringen ville ingen ende ta. Kroatia har nå for alltid skrevet seg inn i fotballhistorien.

Et stolt folkeslag

Stolthet og nasjonalfølelse betyr så uendelig mye for dette landet, som var det rikeste og mest industrialiserte delen av det tidligere Jugoslavia. Etter harde krigshandlinger klarte de å løssrive seg fra den jugoslaviske unionen i 1991. Det å samle landet i kampen for selvstendighet har ført til en særegen vinnermentalitet blant kroatene. Det gjelder innen utdanning og mange andre områder, men også innen idretten. Det er ingen overraskelse at landet er et av Europas beste innen flere lagidretter, men også i individuelle idretter hevder de seg i verdenstoppen. Stolheten til landet ser vi tydelig når «alle» synger med i nasjonalsangen med hånda på hjertet.

hånda på hjertetSTOLTHET: Kroatene er et stolt folkeslag Foto: Skjermdump

Vinnervilje og mentalitet

Under VM i Russland har Kroatia vist en enorm lagånd, dette viste seg spesielt i sluttspillet frem til finalen.
I alle de fire første kampene kom de under med 1-0, men med en fantastisk vinnevilje og mentalitet kjempet de seg tilbake i hver eneste kamp.
Offerviljen til å kjempe til «fløyta går» viste de gjennom de tre ekstraomgangene mot Danmark, Russland og England. Her stod de på til «krampa tok dem» og viste mental styrke i alle straffekonkurransene.

14 spillere fra Dinamo Zagreb

Når hele Kroatia er stolte er de ikke mindre stollte i klubben Dinamo Zagreb, som hadde hele 14 spillere i troppen som har vært oppdratt/utviklet i klubben sitt akademi – og klubben er rangert som nummer 4 i Europa når det gjelder utvikling av toppspillere.
Et av kriteriene for at en klubb skulle regnes for å ha bidratt til spillerens utvikling, var at spilleren skulle ha vært i klubben minst tre år i alderen mellom 15 og 21 år.
Når så mange spillere kommer fra samme klubb er det vel lettere å få til en god samhandling, klubbånd og mentalitet i landslaget.

SCENARIET: Tenk om det norske landslaget i et VM består av 14 spillere med fortid fra Rosenborg (utviklet fra eget akademi) og spiller seg helt frem til en VM finale. Hvordan hadde Norge og Trondheim tatt av? Alle husker vel de ville tilstander i hovedstaden da vi slo Brasil i VM i 1998 og ble klare for åttendedelsfinalen.
Da skjønner man virkelig hvor stort dette må være for Kroatia, klubben Dinamo og byen Zagreb.

• Les også relatert artikkel: Verdens beste

SpillereEGENUTVIKLET: 11 spillere fra Dinamo Zagrebs eget akademi spilte i VM. Til daglig spiller de i europeiske toppklubber. Foto: Fra presentasjon av DZ akademi

Hva er det som har ført Dinamo Zagreb så langt?

Under den nordiske fotballtrenerkonferansen i Göteborg i januar 2018 var Ugo Klinger som er profesjonell trener for G11-laget på Dinamo Zagrebs akademi invitert – et akademi som er rangert som det fjerde beste akademiet i  Europa.
Der var også FC Midtjylland (rangert som nummer 33 i Europa) representert, ved Kenneth Andersen.

• Les også tidligere artikkel om FC Midtjylland: Talentfabrikken en av de aller beste i Norden

Da skal vi ta et lite «dykk» inn i Dinamo Zagreb sitt kjente fotballakademi for å få et innblikk hvordan de utvikler så gode fotballspilere at de fyller Europas toppklubber, samt et helt landslag med VM-spillere.
  Det vi kan innlede med er at «da må de faktist ha gjort noe riktig».

Organiseringen av akademiet

Klubbens akademi holder til i Maksimir Sportsenter, som ligger i tilknytning til Maksimir stadion i den kroatiske hovedstaden.
Klubbens akademi er det som har lavest budsjett av sammenlignbare klubbakademier i Europa. Årsbudsjett er på ca. 1 million Euro, noe som er 5-7 ganger mindre enn de største klubbene. Likevel har de en organisasjon som er fylt med all den kvalitative kompetanse som er nødvendig for å drive en profesjonell spillerutvikling.

Ny OrganiseringILLUSTRASJON: fra presentasjon av akademiet til Dinamo Zagreb

Selve akademiet består av 11 lag fra 8 år og opp til rekruttlaget.
Før de kommer inn til akademiet arrangerer klubben det de kaller OPEN SCHOOL, der de tar inn spillere i U6-U7 (opp til U12). Herfra kommer kun de aller beste inn til U8-laget.

 Akademilagene nyILLUSTRASJON: fra presentasjon av akademiet til Dinamo Zagreb

Selektering, topping, foreldrenekt

Klubben har mange speidere rundt i hele regionen som vurderer og henter inn de beste spillerne til årsklassene fra U9 til U11. De som ikke viser seg gode nok blir tatt ut i tur og orden og her er det knallhard selektering som gjelder. Foreldre til disse gruppene har ikke adgang til akademiet. Det blir arrangert enkelte åpne treninger hvor foreldrene blir innvitert. Kommunikasjonen skjer kun via e-post (ikke telefon) og her gjelder ikke «Hva kan dere gjøre for vår spiller, men omvendt; Hva kan dere gjøre for klubben?».

Selektering og «topping» er jo en evigvarende «het potet» her i Norge, hvor vi er styrt av idrettspolitiske vedtak som gjelder hele norsk idrett. Slike bestemmelser gjelder ikke i Kroatia, de som vil bli gode får like god oppfølging som de som ikke er så gode, eller de blir anbefalt å finne seg en annen idrett som passer dem bedre.
Alle er er ikke «nødt» til å spille fotball og de har ikke regelen «flest mulig-lengst mulig».
Kroaten Mario Jovic trener for Follo og sier følgende til VG:
 «På Balkan er ikke konkurranse noe man skjuler. Fra ung alder ønsker vi å konkurrere mot alle. Det er derfor vi setter de beste spillerne sammen tidlig. Det handler ikke om gode forhold eller utstyr, men om hvem som presterer best»

• Les hele artikkelen i VG: Follos kroatiske trener om fotballen i hjemlandet – selektering i ung alder
• Les også: Solbakkens oppfordring: – Foreldre må holde kjeft

Hvilke kvaliteter ser de etter?

Når det gjelder hva som kjennetegner et talent så er det ingen vesentlig forskjell fra det Dinamo Zagreb, FC Midtjylland og det vi i Norge anser som talent. Dinamo Zagreb har et meget stort speiderkorps i eget land, men også i andre land som søker etter gode talenter til sitt akademi. De har sågar etablert underliggende akademier i enkelte land. 

Følgende egenskaper de spesielt ser etter:

1. Fotballhurtighet
2. Basisferdigheter/ballkontroll
3. Høy kreativitet
4. Meget god fotballforståelse
5. Vil trene mye

Treningsplanen for de ulike aldersgrupper i Dinamo Zagreb

Som en ser så er det forskjell fra Norge når det gjelder antall fellestreninger pr. uke, særlig for de to yngste gruppene. Det som er den største forskjellen er at hver aldersgruppe har profesjonelle trenere med høy utdanning – for eksempel UEFA A-lisens. En kan trygt si høyere «kvalitet» i fellesøktene. Det fremkom ikke hvor mye egentrening som kom i tillegg, men utdanning og skole hadde høy prioritet og krevde mye tid. Ref. tidligere artikkel fra FC Barcelona, som viste det samme.

Det er fokus på «teknisk trening» for de yngste lagene, men det er også mye spillrelaterte aktiviteter hvor den relasjonelle/strukturelle/kamp-dimensjon kommer tidlig inn.

For å vise hva som vektlegges i treningsplanen vil den presenteres i utvalgte bilder (på engelsk) og vi tar med et eksempel på for U8 og U9 . Dere vil helt til slutt i artikkelen få tilgang til en link med treningsplanen for alle årsklasser i akademiet. Her vil dere kunne se ulike aktiviteter også på video.

Generelle mål i utdanningenILLUSTRASJON: Fra presentasjon av akademiet til Dinamo Zagreb

Krav i utdanningenILLUSTRASJON: Fra presentasjon av akademiet til Dinamo Zagreb

 Treningsinnhold KopiILLUSTRASJON: Fra presentasjon av akademiet til Dinamo Zagreb

TeknikkILLUSTRASJON: Fra presentasjon av akademiet til Dinamo Zagreb

Ettersom Hans Erik Ødegaard presenterte treningsplanen til sønnen Martin fra han var 5-6 år og til han var 15-16, kan det være greit å avslutte med den for sammenligningens skyld. En ting er klart: "Skal man bli god må man trene mye" og det er mulig å bli god uten at man går "akademiskolen", men det skal mye egentrening til og man må trene på de riktige tingene.
Martin hadde som målsetting å komme opp i over 20 timer pr. uke med egentrening pluss fellestrening fra 11-12 årsalderen. For å kompensere for vintertiden trente Martin ca. 12 timer innendørs (fire økter) og 12 timer utendørs pr uke = 24 timer. Målsettingen var at han uansett årstid alltid skulle trene like mye som spillere i Brasil og Argentina (har ikke vinter).
Her på bildet ser vi planen til Martin Ødegaard som han fulgte gjennom hele perioden.

• Les også: Intervju med Hans Erik Ødegaard i VG

Martin treningsplanTRENINGSPLAN: Bilde fra presentasjonen til Hans Erik Ødegaard.

Avslutning

Norsk Fotballtrenerforening prøver alltid å ligge foran og og sammen med sine nordiske foreninger innviterte de nettopp Dinamo Zagreb til sin nordiske fotballtrenerkonferanse i Göteborg i januar 2018. Hvem trodde da at Kroatia skulle spille seg frem til VM-finalen 7 måneder senere?
Det er ingen tvil om at Kroatia og Dinamo Zagreb er svært interesant for Norge å sammenligne seg med. Ugo Klingor presenterte klubbens akademi på en meget god måte og var meget imøtekommende for å ta imot besøk fra NFT for å utveksle erfaringer. Kanskje legger NFT neste trenertur til dette flotte landet og spesielt til en av Europas aller beste beste klubber når det det gjelder å utvikle spillere til den internasjonale arenaen.
Merk: Bladet Fotballtreneren nr 2 2017 hadde en fyldig aryikkel rundt et tidligere besøk ved Dinamo akademiet.

• Her kan hele presentasjonen av Dinamo Zagreb sitt akademi lastes ned.

Her kan du gå direkte til en videolink som viser vektleggingen av "Sjef over ballen":  Coerver Coaching @GNK Dinamo Zagreb, 

 Siste nytt les:

 artikkel aftenposten.no Marius Dahl: 
-Det er ingen grunn til at vi ikke skal ha like mange toppspillere som Kroatia, sier Øyvind Iversen, fungerende sportssjef i Norsk Toppfotball.Kroatia har gjort mye bra. Blant annet har de over tid hatt en veldig tydelig skoleringsplan for sine aldersbestemte spillere. De har tydelige prinsipper for hvordan ting skal gjøres på banen og hvordan de skal trene på dette. De har bestemt seg og deretter gått inn for det hundre prosent.
Han roser utdannelsen av kroatiske fotballspillere og mener Norge er inne i år tre av en lignende syklus som Kroatia begynte på for ti-tolv år siden. • 

-- annonse --