-- annonse --
Spillerutvikling
GJENVINNINGER: Martin Ødegaard var en av de som hadde flest gjenvinninger i Heerenveen i 2017. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Da hadde vi hatt en klinkene klar 1. forsvarererrolle som tar ansvar for det balltapet han selv utsatte laget for, og som ikke minst viser høy lagmoral.
Alt for mange som mister ballen gir opp, blir liggende, slår ut med armene, klager på dommeren, klager på medspilere og overlater jobben til andre og hente ballen tilbake.
Her finner vi nok mange ekempler uten å nevne navn på slike spillere både internasjonalt, nasjonalt eller i eget lag skulle jeg anta?

Et perfekt bilde på gjennvinning

Som innledning på dette ønsker jeg å vise en video som forsterker dette, fra et av verdens beste lag som har hatt/har en klar regel på dette. At en spiller av «verdensklase» viser at gjør han feil og mister ballen, så gir han absolutt alt for å rette opp feilen for å hente ballen tilbake raskest mulig. Dette viser at man skal «kjempe og blø» for laget sitt i gjenvinningsfasen hvor det er en klar regel om gjenvinning for eksempel innen fem-seks sekunder. Hvor mange norske spillere er det som gjør dette?

Messi som 1F nyBALLVINNING: Messi i rollen som 1F, viser en enorm vilje og moral for å vinne tilbake ballen etter eget balltap. Foto: Youtube/skjermdump

• Klikk på bildet for å se videoen (varighet 6 minutter).
 Se, reflekter og vurder om du finner noe her som du kan øve og forsterke ditt eget lag på gjenonnom øving, øving og atter øving?

Regel i gjenvinngsfasen

Ut fra videoen ser vi at FC Barcelona har en klar regel om at den som mister ballen, er den som «henger seg på» for å kjempe/hindre eller henter tilbake ballen hurtigst mulig. At det er lagets beste spiller «Messi» vi her ser i aksjon som 1F, viser hans enorme lagmoral, noe som bør smitte over på de andre som mister ballen unødvendig. Hvordan vinner han ballen tilbake, klarer han å vinne ballen uten å takle?
Hvor mange norske lag har en klar regel på dette? Det er vel slik at den som mister ballen er den som er «nærmest ballfører» som tok over ballen uansett på hvilken side han befinner seg ved balltapet? Han er den soleklare 1F i mine øyne.
I dagens «explosive» fotball hvor ballen skifter eier svært ofte vil vel alle være 1F om ballvinningen skjer høyt opp i banen.
Er det mulig å få inn denne «regelen» ved balltap allerede i barne-og ungdomsfotballen «æ berre spørr»?

• Relatert artikkel: NRK.no (2011):
«Barcelonas forsvarsspill er en undervurdert del av suksessen, og også en av grunnene til deres glimrende angrepsspill. Dette fordi de vinner ballen i så gunstige situasjoner at de har kort vei til mål, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.» 

I bacheloroppgaven«Defending in a winning team» av Anders Mortensholm fremgår følgende:
«i Barcelona er det alltid en medspiller tett opp til ballfører, om han så misser ballen, så er begge straks klar for gjenvinning av ballen»

Flest gjenvinninger

Under den Nordiske trenerkonferansen i Gøteborg nevnte far til Martin Ødegaard, Hans Erik  at Martin nesten aldri trente på taklinger i oppveksten. Mye skyldes at han var liten av vekst og mangel på fysikk og for å kompensere dette måtte han satste på «ekplosiv hurtighet» i gjenvinningen av ball.

Lynkjapt hente inn ballfører, leste hans bevegelser, komme foran han og vinne ballen. Dette krever også «hurtighet og klokskap» i hans handlingsvalg.
Etter en analyse i Heereveen i 2017, var Martin Ødegaard den som hadde desidert flest gjenvinninger ved balltap først og fremst ved å komme foran ballfører og vinne ballen» lik «Messi» på denne videon. Fortsatt hadde Martin få taklinger i sine gjenvinningsforsøk. Dette forsterker igjen viktigheten av «ekplosiv hurtighet» både i hodet og i beina i internasjonal fotball. Martin Ødegaard hadde selvsagt Messi som sitt store forbilde og benyttet videoer av sitt idol i sine treninger
Vi tar med og forsterker viktigheten av dette gjennnom hva landslagsskolen fremhever i gjenvinngsfasen og som presisereres ved «beinhard spurt» etter balltap» Landslagskolen presiserer 1F i for ulike roller slik:

Gjennvinning nyLANDSLAGSSKOLEN: ulike rollebeskrivelser i gjenvinningsfasen.

«Valg og handling som 1F»
Hvordan er balansen i laget? Bør du forsøke å vinne ballen, eller oppholde/lede/forsinke?
Hvis laget er i balanse, har man følgende prioriteringer (graden av suksess avhenger av forarbeidet).
Merknad: Her var det jaggu mye man skal tenke igjennom på kort tid som 1F.

Mitt forslag til pkt 1 for 1F ved balltap klart og tydelig:

  1. Gjennvinne ballen straks, henge seg på stresse ballfører så lenge han makter (ref. Messi)
  2. Prøv å «snappe ballen» i det han forsøker å slå en pasning (ref. Ødegaard)
  3. Takle
  4. Nekte fremoverpasning eller bli passert av ballføre
  5. Hvis laget er i ubalanse, så handler det om å lede 1.-angriper vekk fra farlige områder (ofte sentralt), og samtidig hindre fremoverpasninger.

Dette må vi trene og øve på

Hvor mange andre «verdensklasse»-spillere ser du fremstår på denne måten som Messi? Bruk dem som eksempler for ditt eget lag, la dem få se eksempler på videoer, så er det å øve og øve og øve igjen. Dette kan man gjøre i enhver spillaktivitet mellom to lag og coache «beinhard jobbing» etter hvert balltap.
Lykke til videre på din trenerutviklingsvei.

-- annonse --

Cron Job Starts