-- annonse --
Spillerutvikling
ALLSIDIG: Morten Thorsby mener han tjener på en allsidig idrettsbakgrunn. Foto: DIGITALSPORT
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det er Heerenveen-spilleren Morten Thorsby, som nå debuterer på det norske A-landslaget, som fremmer dette før kampen mot Makedonia i et intervju med aftenposten.no.

Utsatte spesialiseringen

– Jeg var veldig ivrig med fotballen og synes det var kjempegøy, men jeg synes også det var utrolig gøy å gå langrenn, kjøre alpint, spille bandy eller tennis. Ballsport generelt var veldig gøy, forklarer Heerenveen-spilleren til aftenposten.no.

Prioritere fotballen 14-15 årsalderen

– Jeg tror du tar med deg veldig mange fine ting fra en allsidig idrettsbakgrunn. Du får et bredt motorisk grunnlag som jeg tror er viktig for en lang fotballkarrière, og alle typer bevegelsesmønstre som du kanskje ikke får gjennom fotballen sier Thorsby til aftenposten.no
  Han hadde et stort potensial i langrenn, men til slutt ble det til at han valgte fotballen.
  På spørsmål om han anbefaler dette sier Thorsby:
  – Den viser iallfall at det er mulig å være allsidig lenge og spesialisere seg senere enn hva som kanskje er normalt. Samtidig ser jeg at akademiene i Nederland, som spesialiserer veldig tidlig, får frem noen spillere som blir ekstremt gode teknisk. Jeg tror det er plusser og minuser ved begge.

Spesifisitetsprinsippet er kjernen

– Vi tenker at jo mer aktivitet du holder på med i barne- og ungdomsårene, jo bedre er det. Da er det vanskelig å bare drive med fotball. Det er flott med andre idretter, det bygger en motorisk plattform som også er bra i fotballen, sier NFF Håkon Grøttland til aftenposten.no.
  – Jeg kjøper ikke at du nødvendigvis blir god i fotball av å gå mye på ski. Du må trene og spille mye fotball om du skal bli god. Det er kjernen, sier Grøttland.
  – Vi tenker at jo mer aktivitet du holder på med i barne- og ungdomsårene, jo bedre er det. Da er det vanskelig å bare drive med fotball. Det er flott med andre idretter, det bygger en motorisk plattform som også er bra i fotballen, sier Grøttland blant annet.

Uorganisert trening er viktig

Vil du lese mer om denne saken hvor Thorsby kommer innpå betydningen av uorganisert trening trykk denne linken til aftenposten.no

-- annonse --