-- annonse --
Spillerutvikling
SAMHANDLING: United med sin trio med notoriske målscorere, Marcus Rashford, Anthony Martial og Mason Greenwood i samhandling med resten av laget. Foto: NTB/scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Dette var et av mange «postulater» som la grunnlaget for Rosenborg sin storhetstid, blant annet med  13 seriemesterskap på rad 1994-2004, samt kvalifiserte seg til Mesterligaen hvert år i perioden 1995-2007, med unntak av 2003/04. Noe som gjør RBK til et av de mest deltakende lag i UEFA Champions League.

I denne artikkelen vil jeg fylle på med flere av Nils Arne Eggens postulater/sitater i boka «Godfoten» gitt ut i 1999. Det viser at de fortsatt er gyldige på veien til sportslig suksess, både nasjonalt og internasjonalt, og at de bør inngå i unge trenere sin verktøykasse og anbefales tatt i bruk.
I norsk fotball er det for øyeblikket Bødø/Glimt som fremstår med de aller beste relasjoner og samhandlinger når de topper Eliteserien og allerede har scoret 30 mål etter sju kamper.
På folkemunne sies det at de viser «glimt» fra RBK sine glansdager, noe jeg kommer tilbake til.

Notoriske målscorere i samhandling

På den internasjonale «stjernehimmelen» er blant annet Liverpool og Manchester United for øyeblikket. De gir et godt drømmebilde med de beste relasjoner og samhandling for å spille,
sitat godfoten: «artig, attraktiv og publikumsvennlig fotball, sett flest mulig spillere i flest mulig situasjoner som de behersker best mulig,  da blir resultatet også best mulig».
Dette ser fortsatt ut til å fungere både nasjonalt og internasjonalt.
Det som kjennetegner de to klubbene er først og fremst at de benytter opptil tre-fire notoriske målscorere samtidig ute på banen enten de spiller 4-3-3, 4-4-2, 3-5-2 eller andre systemer eller formasjoner de benytter.

Begge klubbene har hver sin «trio» som står frem sammen med å score flest mål for laget og i ligaen. For øyeblikket leder Liverpool scoringskampen med 43 ligascoringer av Mohamed Salah, Sadio Mané og Roberto Firmino, mens Uniteds trio Marcus Rashford, Anthony Martial og Mason Greenwood har notert seg for 41 scoringer i ligaen til sammen.
For å klare dette må det skapes gode relasjoner og samhandlinger med resten av laget, ikke minst med kloke playmakere og assistkonger. United med Bruno Fernandes og Paul Pogba, Liverpool med Trent Alexander-Arnold og Andrew Robertson med flere. 
Et godt bilde på å «spille hverandre gode» er at to av «toppscorerne»; Rashford og Salah også topper assistlista.

Sitat Godfoten:
« Det er viktig å gå på banen for å være best mulig sjøl. Men det er langt viktigere å gå på banen for å gjøre medspillere gode. De relasjonelle ferdigheter i ei gruppe er langt høyere enn summen av de individuelle isloert»

Bodø/Glimt på høyde med United?

Som nevnt i innledningen har vi i Eliteserien i vår «et lysende eksempel» med Bodø/Glimt, som bør være et forbilde for alle norske klubber også når det gjelder allerede nevnte postulater.
Jeg tar meg den frihet å sammenligne Glimt med de nevnte engelske klubber. De tilfredstiller alt som skal til for å spille, sitat: «artig, attraktiv og publikumsvennlig fotball». De har «satt flest mulig spillere i flest mulig situasjoner som de behersker best mulig, da blir resultatet også best mulig».
Bodø/Glimt skrev norsk fotballhistorie da AaFK ble filleristet på Color Line Stadion. Aldri før har noe lag i den øverste ligaen - siden omleggingen til én avdeling i 1961 - scoret flere mål etter syv serierunder.

De har minst en «firer» med toppscorere: Kasper Junker, Philip Zinckernagel, Ulrik Saltnes og Jens Petter Hauge,  tre av dem er også inne bland de seks beste  i poengligaen til nå. De har knekt koden med relasjonell samhandling og «spille hverandre gode». Det er tydelige signaler på at «Godfoteorien» er godt inkludert i klubbens filosofi.

Firern i Bodø GlimtSPILLER HVERANDRE GODE: «Firer» med toppscorere i Bodø/Glimt med  Ulrik Saltnes, Philip Zinckernagel, Kasper Junker, Jens Petter Hauge, her sammen med kaptein Patrick Berg som også har tegnet seg på scoringslista . Foto: NTB scanpix

Vi har også Molde, som i flere sesonger har hevdet seg i toppen nasjonalt og hatt en fin utvikling internasjonalt og som  tilfredstiller mange av de nevnte postulater.  Molde ligger på andreplass, men for øyeblikket ligger deres toppscorere, Leke James, Ohi Omoijuanfo og Magnus Wolf Eikrem på 17., 18., og 21. plass med til sammen 6 scoringer så langt mot Glimt sine totale 30 scoringer.

Kampen om seriemesterskapet blir vel å stå mellom Molde og Bodø/Glimt i 2020 om ikke Rosenborg finner tilbake til sin historiske «Godfot»  og samhandling?  

Jeg ønsker å avslutte med dette sitatet fra «Gofoten»: 
«Det første prinsippet er en erkjennelse at all dyktighet er komplementær: Du er god eller dårlig sammen med noen. Det å være dyktig er ingen soloprestasjon. Med denne erkjennelsen i botn utvikler vi relasjonelle ferdigheter»
Amen. 
Nils Arne Eggen

Samhandling - å spille hverandre gode: her noen gode eksempler fra YouTube:
 Samhandling og scoringer av Rashford x Martial x Greenwood 2019/2020 frem til mars.  
• Samhandlig og scoringer av Sadio Mané, Mohamed Salah & Roberto Firmino - The Best Trio in Football  

 

-- annonse --