-- annonse --
Spillerutvikling
MESTER: Få skrur ballen som Lionel Messi - både fra firspark, men også i stor fart. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det er dette vi skal sette fokus på denne gangen, hvor du må se, reflektere og bevistgjøre deg hvordan skal du overføre dette  til dine treninger. Du vil også få kjennskap til «magnusffekten» – en forskning om hvorfor ballen får en slik vanvittig skru enkelte ganger. 

Toppidretsutøvere gjør det

Toppidrettsutøver Ole Einar Bjørndalen, «Kongen av skiskyting» og mestvinnende skiskytter i verden, uttalte at han tok ca. 10 000 «tørravtrekk» gjennom hele sesongen (uten skarpe skudd i våpenet). gjerne innendørs med en blink over sofaen. I tillegg kom tusenvis avtrekk med skarpe skudd i tillegg i trening og konkurranser. Bjørndalens karriere har gjort ham til tidenes mestvinnende vinteridrettsmann i verden.
Dette kan godt sammenlignes med fotball ved å sette «skuddet» i mål, men hvor mange norske fotballspillere øver og trener 10 000-vis av ganger på å skru ballen i mål?
Jeg er ikke så opptatt av 10 000 timersregelen, men det å gjøre de små-tinga
10 000-vis av ganger, det vil føre til utvikling. Hvor mange norske spillere står frem med denne ekstreme ferdigheten? 
Det jeg vet er at Vegar Eggen Hedenstad i 2012 ( i FC Freiburg) brukte enormt med tid på å lære seg "ronaldoduppen"  noe TV2 gjorde opptak av (videoen er borte) og  hvor Vegar imponerer de andre U21 spillerne under landslagets trening og spisser som Markus Pedersen og Jo Inge Berget ble mektig imponert av Elverumsgutten. Nå har han "skrudd" et 20 tosifret målgivende cornere til scoringer i Rosenborg de siste sesongene.

Men som alltid må vi fortsatt slå fast følgende:
«Spesifisitetsprinsippet: Det du vil bli god på, må du øve og trene mye på»

Stod igjen på treningene

Da Solskjær kom til Manchester United (1995) var det få spillere som stod igjen etter at treningene var ferdig. De kom seg raskt i bilene og dro hjem, i følge Ole Gunnar. Ettersom han var vant til å drive egentrening gjennom hele oppveksten ble han stående igjen å terpe og terpe avslutninger på mål. Han endte opp med 127 scoringer for United , nesten 80 % var etter «one touch».
Etter hvert kom flere med på egentreningene, midtbanespiller David Beckham øvde og trente mest på å skru ballen i mål på frispark, noe han senere ble verdenskjent for.
Deretter fulgte Cristiano Ronaldo, som hver eneste dag på øvde på frispark som senere ble nevnt som «Ronaldoduppen». Dette er vel også det vi benevner som en «toppskrudd» ball, en effekt vi kommer tilbake til.
Wayne Rooney fulgte også i samme fotspor, og endte med et utall av spektaktulere scoringer, han er den mestscorende spiller i Manchester United så langt med 250 scoringer.

SkruRonaldo«RONALDODUPPEN»: Ronaldo har terpet og terpet på sin spesialitet - spektakulære frispark. Foto: NTB scanpix

Verdens beste på å skru ballen i mål

I dag har «trollmannen» Messi tatt dette et «skudd videre». Han har en høy treffprosent på skrudde frispark, men han fører også ballen i meget høy fart og curler inn ballen fra alle ulike vinker. Derfor er han verdens beste i dag.
Det er ingen vits å prøve forklare i ord hvordan man skal «skru» en ball. Men her bør vi merke oss kroppsstillingen, armene, og ikke minst det siste "kicket, krafta" Messi gir ballen, kanskje noe av hemeligheten ligger her?
Her har jeg større tro på visualisering om og om igjen ved å se hvordan de beste gjør det. Dette må skje gjennom implisitt/oppdagende læring gjennom egentrening, terping og atter terping, tusenvis av ganger – ref. omtalte Ole Einar Bjørndalen.

Reflekter ved å se denne videoen mange ganger.
Her gjelder også spesifistetsprinsippet for deg også, du må den mange ganger for å skjønne hva som skal til for å «skru» ballen i mål. Deretter må du la spillerne få tilgang til linken å se det samme, da er det bare å starte terpingen på egen hånd, tusenvis av ganger.

Messi besteSKRUR BALLEN I MÅL: Messi skrur ballen i mål på sine frispark gang på gang, det samme gjør han fra ulike vinkler når han kommer i fart. Foto: You Tube "Messi Magic" skjermdump.

• Se Lionel Messi YouTube 14 Ridiculous CURVE Goals No One Expected: «Messi Magic»

Det var selvsagt ingen overraskelse at «trollmannen» med sin 600. scoring skrudde et frispark utagbart for Liverpoolkeperen da de møttes i Champions Leauge-semifinalen 1. mai 2019.
Lionel Messi har scoret 42,8 mål i snitt per sesong siden han scoret sitt første mål for Barcelona 1. mai 2005.

 Klikk og se klippet her på You Tube

Det umulige målet

SkruCarlosMAGISK: Roberto Carlos hadde en magisk skuddfot, det er muskler i de beina, rekord  skuddhastighet 138 km/t. Foto: NTB scanpixMen verden har sett mange spillere som har omsatt spektatulere frispark etter å ha «skrudd» ballen utagbart i mål. Den som svært mange husker er vel Roberto Carlos sitt «frispark» mot Frankrike i  1997.
Skuddet, som tilsynelatende er på vei så langt mot høyre at ballgutten som står langt til side for målet instinktivt dukker, forandrer plutselig retning og går i mål via stanga. Det er vel litt det samme med «ronaldoduppen» – den får først en bane som ser ut til å gå over mål, plutselig dupper ballen ned og under tverrliggeren.
Hvordan dette kan skje? Dette blir nevnt  «magnuseffekten» som er blitt forsket på helt siden på 1800-tallet (wikipedia), og det gjelder også for andre ballidretter som golf og bordtennis. Du kan lese mer om "magnuseffekten" i en link til slutt i artikkelen.
Carlos sitt  frispark kom fra langt hold (35 m) og med en skuddstyrken på 138 km/t , dette  ga ballen nok fart til å gå i en nesten rett linje bort fra mål,  for deretter brått å endre retning. Jeg antar at noe av hemmeligheten ligger i den kraften som både Messi og Ronaldo legger i selve skruen er svært avgjørende?

 
På linken under kan du lese mere om denne "magnuseffekten" samt se scoringen i reprise.
• Les og se denne scoringen på nrk.no: Det umulige målet»  

Instruksjonsmessig innføring

Om noen savner en mer instruksjonsmessig innføring i hvordan skru ballen har jeg funnet et eksempel som på en enkel måte beskriver dette med ord, samt viser det med kommentarer (engelsk tale) i en video.  Ved å visualisere og studere denne er jeg overbevist om at man er istand til å øve dette i barne- og ungdomsfotballen samt på høyere nivå.

Curve besteFoto: Skjermdump fra UNISPORT sin instruksjonsvideo

• Klikk på bildet eller denne linken for å se videoen på YouTube.

Europas 20 beste

Four-Four-Two har laget en artikkel som viser de 20 beste spillerne til «å skru ballen». Denne statistikken er hentet fra statistikkbyrået STATS, som har sett nærmere på alle frisparkene i de fem øverste divisjonene i Europa (England, Spania, Tyskland, Frankrike og Italia) siden 2013/14-sesongen frem til januar 2018.

Spillerne på topp 20-lista må ha hatt minimum 20 forsøk på mål og må fortsatt spille aktivt.
Så hvem er den mest effektive frisparkskytteren blant stjernespillerne i Europa? Han er kanskje ikke den første du tenker på, men han er i følge denne undersøkelsen den mest kliniske  frisparkskytteren basert på effektivitet de siste fem sesongene 2013-2018. Han er fortsatt aktiv.
Er det en tilfeldighet at flere av de beste er venstrebeint?
Du blir kan kanskje overrasket om du ikke finner tre stjernespillere på lista?

Dette var dagens fokusteama, nyt og reflekter, deretter ut å øve, terpe og atter terpe.

SkruMataTOPPER LISTA: Juan Mata topper lista over spillere som er mest effektive når det gjelder å skru frispark i mål i de fem store europeiske ligaene. Foto: NTB scanpix

• Her kan du se rangeringen og alle 20 i aksjon hos fourfourtwo.com

• Her kan du lese mer på illvit.no «magnuseffekten»

-- annonse --