-- annonse --
Spillerutvikling
IKKE TILFELDIG: Det var ingen tilfeldighet at Frankrike kunne juble for VM-gull i fotball i Moskva søndag. Foto: NTB scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Det ble den mestscorede finalekampen i VM-historien siden 1966, og vi fikk se offensiv og severdig forestilling med hele seks scoringer - akkurat slik vi drømmer at en fotballkamp skal bli.

Europas beste på spillerutvikling

Det er ofte en del tilfeldigheter som avgjør hvem som kommer til sluttspillet i slike mesterskap, men ser man litt bak hvorfor nettopp disse to lagene møtes i VM-finalen så kan man legge følgende til grunn:
Frankrike og Kroatia er av de beste i Europa på spillerutvikling og begge landslagene består av spillere som spiller i Europas aller beste klubber. Grunnlaget til spillerne baserer seg på langsiktig og god sportslig utvikling av «hjemmelagde spillere» blant toppklubbene til de to nasjonene. Derfor kan en hevde at det ikke er noen overraskelse at det var nettopp Frankrike og Kroatia som møttes i VM-finalen nå 2018.

Analyse av spillerutvikling  i 2014

Allerede i 2014, etter forige VM, foretok fotballavdelingen til Det internasjonale senteret for sportsstudier (CIES) en analyse av de 31 beste ligaer i Europa for å se hvilke klubber som hadde bidratt til utviklingen av de beste spillerne i de respektive ligaer. Et av kriteriene for at en klubb skulle regnes for å ha bidratt til spillerens utvikling, var at spilleren skulle ha vært i klubben minst tre år i alderen mellom 15 og 21 år.

Av de 100 beste klubbene i Europa var det Frankrike som stod fram som et klart foregangsland i spillerutvikling. Hele 14 franske klubber var blant de 100 beste i Europa som til sammen hadde utviklet 377 spillere fra henholdsvis : Lyon (40), Paris Saint-Germain (35), Monaco (30), Auxerre (28), Lens (28), Rennes (27), Montpellier (26), Metz (26), Le Havre (26), Bordeaux (25), Toulouse (22), Caen (22), Nantes (21) og Lille (21).
Deretter fulgte Nederland og Spania med åtte klubber hver. Nederland kom denne gangen ikke til VM og Spania ble slått ut av Russland (straffespark) i åttendelsfinalen.
På fjerdeplass i denne undersøkelsen kom årets finalist Kroatia, et av de minste landene som deltok i VM i 2018, med ha ha utviklet 50 «hjemmelagde spillere». Plassen delte de med Ukraina - der Sjakhtar Donetsk også hadde utviklet 50 toppspillere til europeisk fotball.

Ut fra denne undersøkelsen kan en vel trygt slå fast at det ikke er noen tilfeldighet at begge finalistene Frankrike og Kroatia møttes i årets VM-finale.
Begge landene og klubbene der har nok jobbet ufortrødent videre med sin spillerutviklingsfilosofi i mellomperioden frem til årets VM og resultatene har latt seg påvise.

Norge ikke på 100 på topp-lista

Kroatia er mindre enn Norge både i arael og innbyggertall (cirka 4 millionerI og er derfor sammenlignbart med oss. I følge nevnte analyse fra 2014 er Norge er ett av fire land uten en eneste klubb blant de 100 beste i undersøkelsen. De andre er Tyrkia, Romania og Kypros.
Når de gjelder de øvrige nordiske land hadde VM-farerne Danmark tre klubber på lista – Midtjylland (30), Brøndby (26) og AaB (22). Sverige hadde med 3 klubber – Malmö (27), Brommapojkarna (26) og Elfsborg (26). Island var ikke på lista i 2014.
• Her er kan du se hele lista

Men vi legger til at Norge er helt klart på riktig vei, og håpet om et VM er selvsagt innen rekkevidde. Spennende å følge G19 i Finnland i disse dager, målet er er spille seg frem til SM finalespill men i åpningskampen mot Portigal ble 3-1 tap, Finnland neste på torsdag (Tv sendt)
• Les også: G19-sjefen om norske talenter: - Mektig imponert

Dinamo Zagreb med flest spillere i en VM-finale

I årets VM-finale er det 14 spillere som har tilbrakt en betydelig del av sin karriere i Dinamo Zagreb. Ti av disse spillere har gått gradene i «GNK Dinamo Zagreb verdensberømte akademi», Dinamo fra de var mellom 15 til 21 år og som tilfredsstiller FIFA sine kriterier for «hjemmelagde spillere».
På denne listen finner vi blant annet Luka Modrić, Mario Mandzukic, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko, Marcelo Brozović, Domagoj Vida, Mateo Kovacic, Vedran Corluka, Milan Badelj, Andrej Kramarić, Joseph Pivarić, Marko Market, Tin Jedvaj og Dominik Livaković

Kroatia er et land med færre innbyggere enn Norge, men de har utviklet europeiske toppspillerre, og det er toppklubben Dinamo Zagreb som har stått bak de aller fleste. Dinamo Zagrebs ungdomsakademi har konsekvent blitt rangert blant verdens beste for å utvikling av spillere og er rangert i toppen sammen med Ajax og Barcelona.
Her er «10 på topp» lista til Dinamo når det gjelder overganger(flere spillerere er nå i andre toppklubber)
1. Marko Pjaca – Juventus 2016 – €23 milioner
2. Luka Modrić – Tottenham 2009 – €21 milioner
3. Eduardo da Silva – Arsenal 2008 – €13.5 millioner
4. Vedran Ćorluka – Manchester City 2008 – €13 millioner
5. Mateo Kovačić – Inter 2011 – €11 millioner
6. Josip Brekalo – Wolfsburg 2016 – €10 millioner
7. Dejan Lovren – Lyon 2010 – €8 millioner
8. Jozo Šimunović – Celtic 2015 – €8 millioner
9. Boško Balaban – Aston Villa 2001 – €7.8 millioner
10. Mario Mandžukić – Wolfsburg 2010 – €7 millioner

Når du er en fotballklubb fra en by som har en befolkning på bare rundt 800 000 mennesker og selger Luka Modrić for 210 millioner kroner, så vet klubben at dem gjør noe riktig i sin spillerutvikling. Senere har Dinamo solgt Marko Pjaca (23) til Juventus for € 23 millioner, som til nå er den dyreste solgte fotballspiller i klubbens historie.

Mye å lære av Dinamo Zagreb

Etter alle VM står fotballverden i kø for å lære av av «de beste» i sine forberedelser til neste VM i Qatar i 2022. Det som er sikkert er at de «beste» forbereder seg nå videre fra sitt nåværende ståsted til neste VM. Men mange av de som ikke kom så langt forbereder seg utfra «det VM som nå har vært» og altså fortsatt litt på etterskudd, men alt er mulig selvsagt nå står en ny kvalikk for tur.

Norsk Fotballtrenerforening prøver alltid å ligge foran og og sammen med sine nordiske foreninger innviterte de nettopp Dinamo Zagreb til sin Nordiske Fotballtrenerkonferanse i Göteborg i januar 2018. Der fikk vi et lite «dypdykk» i klubbens filosofi, som vi vil komme raskt tilbake til i en egen artikkel.
Der er det er to ting vi vil komme inn på: Det ene er selektering det andre er at alle foreldre nektes adgang til klubbens akademi.

Kenneth og Ugo 3KOMPETANSEUTVEKSLING : To Coacher fra hvert sitt akademi som utdanner flust med talenter Ugo Klingor Dinamo Zagrep og Kenneth Andersen FC Midtjylland (høyre) Foto: Reidar Schjei

 

-- annonse --