-- annonse --
Spillerutvikling
GJENVINNING: USAs Megan Rapinoe er et godt eksempel på en spiller som gir alt med tanke på gjenvinning etter balltap. Kvinnenes VM i Frankrike har vist mange eksempler på at dette er et område hvor det har vært stor utvikling. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Er det mulig å endre metaliteteten samt å lage noen «enkle klare regler» for å vinne tilbake ballen raskest mulig?
Det ser ut til at noen av verdens beste lag har funnet svaret på dette.
Blant annet kan vi se hvordan FC Barcelona med verdens mestscorende angrepsspiller spiller, Lionel Messi, opptrer når han/laget mister ballen. Det samme skjer i Manchester City. Vi har nettopp sett det i VM for kvinner i Frankrike.
Har vi noe å hente her?
Det er vel en klar oppfatning at det er større sjanse for å vinne kamper ved «å ha ballen» mest mulig, selv om det finnes unntak ved det.

Mentalitet, vilje og tæl

Dette er noe av det som kjennetegner to av verdens beste lag, FC Barcelona og Mancester City samt de beste lagene i kvinnenes VM i Frankrike.
To av lagene er påvirket av samme trener sin filosofi, Pep Guardiola. Det vil si at han har klart å innprente sin filosofi og regler i to forskjellige lag, i to forskjellige ligaer, i to forskjellige land.   Dette slår fast at dette er mulig å skape forbedringer og utvikling selv med etablerte profesjonelle spillere fra ulike forskjellige fotballkulturer.
Da har vi vel gode muligheter for å bli bedre på dette i Norge også?
Det er kanskje mulig å starte denne påvirkningen og adferden allerede i barne- og ungdomsfotballen; viljen og tælen til å vinne tilbake ballen?

Enkle klare regler

Utfra det vi observerer av nevnte lag, og ikke minst i VM i Frankrike, så ser følgende regler ut til være gjeldende:
 • Ballfører som mister ballen, for eksempel etter føring, skal STRAKS  gjøre alt han/hun kan som 1. forsvarer for å hente tilbake ballen uansett hvor det skjer på banen
  • Spilleren skal «ta straffen» ved å gi alt i «innhentingen» , selv hvor håpløst et tilbakspill til keeeperen ser ut til å være, skal det være et maksimalt høyintensitetsløp inn mot keeper for å stresse  mest mulig.

Hva ser vi når Messi, Silva,  Rapinoe når de prøver å gjenvinne ballen?
Blir de stående, liggende og slår ut med armene, dette er ikke mitt ansvar?
Et fantastisk eksempel  i VM var da Rapinoe prøvde å vinne tilbake ballen, for deretter å bli svinetaklet så ankelen stod i 90 graders vinkel (så jo ut som et brudd). Hun går ned, men er lynraskt opp for å ta innkastet. 
Hvor mange spillere hadde ikke blitt liggende og skreket, dettte handler om en enorm mentalitet og «vinnerskalle» som har kjenntegneet mange av de  kvinnelige spillere nå  i VM. 

Ut fra dette ser det ut til at det er tre klare regler ved balltap (vi har dem i Norge også)

  1. Vinne ballen raskest mulig tilbake
  2. Snappe ballen fra ballfører (komme seg foran)
  3. Takle/vinne ballen tilbake

Følgende adferd kan observeres:

  1. Starter et eksplosivt maks høyintensitet løp etter 1.A ballfører (over 30 km/t)
  2. Vinne tilbake ballen for enhver pris, selv om han må helt tilbake til egen forsvarsone, for så straks å gå i angrep igjen.
  3. Vise «verden» at dette var «min feil» og tar helt og fullt ansvar for å rette opp balltapet, enkelt og greit

Er det flere medspillere i nærheten (det er det alltid ) på grunn av trekantposisjoneringen i angrepfilosofien, skjer det kollektivt at flere kommer inn mot ballfører i ulike vinkler for å ta tilbake ballen. Her er også Manchester City helt ekstrem.
 • Sjekk linken til slutt i artikkelen.

Så enkelt kan det gjøres:
Ta deg tid å se dette videoklippet av verdens beste spiss når han mister, eller gjenvinner ballen.  
 Reflekter:
 • Hvor mange gjenvinninger skjer på egen halvdel, til dels helt ned i egen forsvarsone, hvor han umidelbart går i angrep, noen ganger avslutter han dette ved å score.
  • Hvordan er mentaliteten, viljen og tælen?

Vinner tilbake ballenBESTE FORSVARER: Verdens beste spiss er verdens beste forsvarer, dette har verdens beste trener Pep Guardiola uttalt til media. Foto: Skjermdump You Tube ved «Breathe Messi»

• Se video: Lionel Messi - You Tube ved "Breathe Messi" ca 4 min  

Verdens beste forvarer

Er det ikke litt bemerkelsesverdi  at verdens beste trener Pep Guardiola flere ganger har uttalt til media at den «lille kortvokste 1,69 meter lange» Messi er «verdens beste forsvarer» og samtidig har personlig rekord med 90 scoringer på en sesong for klubb og landslag.
Står år etter år med flest assist også.

Refleksjon:
• Kan vi som trenere innarbeide og utvikle denne mentaliteten allerede i barne- og ungdomsfotballen samt videreutvikle den i enda større grad i norsk toppfotball, jeg bare spør?
• Når så du denne mentaliteten og den fandenvoldiske egenskapen  av norske spillere, for ikke å nevne våre toppspisser?
Må få lov å fremheve det jentene har vist i VM, de har tatt et langt steg frem når det gjelder dette.

Landslag med positiv utvikling

Det er så positivt å se at våre aldersbestemte landslag fremhever fremgangen på det å gjenvinne ballen raskest mulig. Dette kommer selvfølgelig etter at landslagsskolen har hatt svært høy prioritering på dette over flere år.
Utrolig positivt å se kommentaren til landslagstrener Harry Hansen etter at  J16-landslaget feide Danmark av banen i åpningskampen i Nnordisk turnering og vant hele 5-0 (nå 2. juli)
 – Vi har jobbet mye med høyt press og med å gjenvinne ballen med en gang om vi mister den. Det lyktes vi 100 prosent med, sier landslagstrener Harry Hansen til fotball.no

J16 mot Danmark bestINNFRIDDE 100 %: J16-landslaget med høyt press og gjenvinning av ballen førte til 5-0 seier over Danmark. Foto: Jeanette Kristiansen Ringstad/ NFF, fotball.no

Oppsummering refleksjon

Neste gang du ser kamper fra norsk toppfoball, følg med hva som skjer når det blir balltap, hva gjør «balltaperen», hvordan setter man inn det kollektive presset for gjennvinning? Er forutsetningen i posisjoneringspillet i angrep til stede (skape trekanter) for gjenvinning, komme inn fra ulike vinkler?
Har vi den mentaliteten og viljen til å ta ansvar for balltapet, eller slår vi ut armene, lunker avgårde, sitter med bøyd hode og overlater ansvaret til resten av laget ?
Hvor mye jobber du selv med dette i ditt eget lag, er du klar for å starte umidelbart for å forbedre dette med laget ditt?

Relatert sak: USA har stått frem med en enorm mentalitet og mange «vinnerskaller» under VM. Her et eksempel på når gjenvinningen og presset mangler. 
• Se video: USA mot Frankrike: et eksempel på «dårlig press på ballfører» blir scoringer»

Et eksempel på trekanposisjonering i Manchester City en forutsetning for rask gjenvinning av ballen.
Link: You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=Pko4JV-A4jw&t=281s

 

-- annonse --