-- annonse --
Spillestil
GODE: Pep Guardiolas Manchester City er blant de fremste eksponentene på god frispilling bakfra. Foto: NTB
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Soccer Football - Premier League - Manchester City v West Ham United - Etihad Stadium, Manchester, Britain - February 27, 2021 Manchester City manager Pep Guardiola speaks to Gabriel Jesus Pool via REUTERS/Martin Rickett EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club /league/player publications.  Please contact your account representative for further details.Dette er vel drømmebildet vi alle ønsker oss i en fotballkamp?
  Frispilling, også benevnt som bearbeidingfasen, ble først satt i fokus av Pep Guardiola som trener i FC Barcelona. Han utviklet den videre inn I Bayern Munchen og nå i Manchester City,  som det beste laget i Premier Leauge. Det har aldri vært hensikt med overdrevent ballbesittelse. Snarere tvert i mot, hensikten  handler om gjennombruddshissighet, hurtigst mulig spill i lengderettningen gjennom ledd, scoringer  og inkassering av en mengde trofeer. Guardiola nærmer seg et tredvetall snart?

En kunne nevne flere lag som sliter med frispillingen, uten å henge ut noen så ser vi mange eksempler på frispilling som fører til brudd og en farlig kontring som kan ende med scoringer.
Tror lesere har mange eksempler på dette fra TV-ruta.
Denne fagartikkelen bør være midt i blinken akkurat nå hvor vi fortsatt har tid på å øve på dette før fløyta setter i gang årets sessong.  

Hvilke forutsetninger bygger man på?

Frispilling bakfra har som forutsetning at det starter med i gangsetting fra keeper og at motstanderlaget er på vei, eller har kommet seg tilbake  i «etablert forsvar». Den andre utfordringen er når motstanderlaget setter kollektivt høyt press med mange spillere i sitt første- og andre pressledd.

Fra keeper

Dette «bildet» må keeper kunne se og vurdere hurtig utfra sin fotballforståelse. Han må kjenne eget grunnsystem, posisjonering i hvert ledd.  Det er de aller beste keepere som handler kjapt og tar de klokeste valgene, keeperen er absolutt den viktigste brikken i denne fasen.

Keeper valg ferdigFRISPILLING: Når motstanderlaget setter høyt press vil keeper ha mange handlingsvalg, dette krever fotballforståelse og mye øving. Bilde: Skjermdump 2Vfootball.

Kommentar: Den beste keeperen (junor) jeg noen gang har hatt som frispiller, var en som var håndballkeeper (toppdivisjon) og  tennisspiller, og som hadde presise kast opptil 35-40 meter. Han var den mest pasningsikre spilleren med beina (henda)  samt lynhurtig i hodet  og tok de beste handlingsvalgene (fotballforståelse).
Senere ble han den beste midstopperen jeg har hatt noensinne for noe lag.

Posisjonering, relasjonell samhandling og øving

Skal man lykkes i frispillingsfasen må spillerne kjapt ut i sin posisjon og formasjon klare for mottak og utnytte overtallet  i forhold til motstander sine pressledd.
Det aller vikigste, frispillingen må øves, terpes hver eneste uke på feltet (med/uten motstand). Dette for for å skape den relasjonell samhandling mellom keeper og alle ledd helt frem til det endelige gjennombrudd som ender med scoring (gjennombruddhisighet).
Når trener har valgt sin «frispilling vei» for laget , anbefales alle spillere å visualisere de valgte handlingsvalg for bearbeiding  bakfra minst en gang i døgnet. Dette skaper involvering og eierforhold og ikke minst diskusjoner for å komme frem til beste løsninger utfra kampanalysene.
Hvor mye øves på dette da? 
I følge mine observasjoner av treninger de siste årene har ikke dette vært særlig fremtredene, men noen Eliteserielag ser ut til å ha tatt dette mer innover seg enn andre.

Gode eksempler:

Som et godt tips på utviklingsveien, har jeg «skannet» internett for å finne noen gode analyseeksempler som dere kan benytte,  tilpasse til eget lags spillestil.

-- annonse --