-- annonse --
Spillestil
ÅPENHET: FA viste stor åpenhet da de presenterte England sitt DNA for 40 nasjoner. Skjermdump presentasjon AEFCA symposium,Foto Reidar Schjei
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

Historisk har vel de nordiske landene også stått frem med ulike former for fotballkulturer. Dette skal den norske fotballegenden og journalisten Jørgen Juve ha beskrevet på følgende måte i 1936, med tittelen: Fotball, nasjon og mentalitet
  «Spillet utvikler hos tyskeren hans hurtighet, hans sans for systematikk. Hos sydamerikaneren holdes det varmblodige temperament i tømme, mens hans kjærlighet til hasarden og spenningen får leve fritt. Hos engelskmannen styrkes den stoiske ro, hans taktiske klokskap, hans fairness. Hos dansken økes hurtigheten, gleden og humøret, hos nordmannen farten, kraften, og skippertakene.»

Hva bygger man DNA på?

DNA er selve grunnmuren i fotballutviklingen, som først og fremst bygger på arv, historie, miljø, kultur, verdier, erfaring, resultater, stolthet og integritet.
Produktet inkluderer fotballferdigheten, spillerlogistikk, tilpasset spillestil, og ikke minst hvordan landslaget ønsker å fremstå for sitt publikum både på - og ikke minst utenfor banen.
Vi kan ta med at hvert menneske sitt DNA er unikt og består av 23 000 gener.

England tidlig ute

Det Engelske Fotballforbundet (The FA) var tidlig ute da de, i desember 2014, presenterte sitt DNA på St.Georges Park, nasjonalanlegget i Midlands.
Fotballens hjemland» har slitt med å gjenskape sitt DNA, og vi minner om at England ikke har vunnet VM siden i 1966. DNA-et som ga nasjonen stolthet har blitt borte på veien.
Trenerforeningen var på studiebesøk på St. Georges Park litt senere og fikk da et innblikk i starten på denne prosessen.

«Den gyldne tråden»

The FA beskrev sitt DNA som «en gylden tråd for alle sine landslag»." 
Pete Sturgess, som var FAs leder i prosessen, hadde fremhevet at DNA-et ble skapt for å peke ut strategiske mål – bestemme retning, gjenskape nasjonal stolthet samt å forsterke England sitt avtrykk på verdenskartet.
Resultatene skulle vise seg å komme ganske raskt noen år senere for de aldersbestemte landslag.

Europeisk trenersymposium i Tyrkia 2018

Det engelske FA var selvsagt representert under det europeiske trenersymposiet i Tyrkia i 2018, hvor rundt 140 trenere fra over 40 land var representert, deriblant NFT med to representanter.
FA hadde ingen betenkeligheter med å presentere dette for alle nasjoner som var til stede.

Der kunne FA fremheve at England har gjenskapt sitt DNA, og det så ut til å være en av nøkkelfaktorene bak Englands «suksess-sommer» i 2017, da Englands U20- og U17-landslag tok det gjeveste VM- trofeet i sine mesterskap. 
Det var nasjonens første triumfer i de to aldersbestemte klassene noensinne. De så også for seg en videre positiv utvikling de neste fem årene. 
Det var svært viktig at alle fotballsupportere, ja hele nasjonen skulle kjenne og vite hvordan England ønsket å fremstå på den internasjonale arenaen. 
Etter det vi oppfattet, skulle dette være grunnmuren og den «gylne tråden» for utviklingen av alle landslagene.
Til sammenligning vil vi fremheve at Norge har kommet svært godt i gang med innføringen av sitt DNA knyttet til «Landslagsskolen» og som videreføres inn i de enkelte aldersbestemte landslag. På tilsvarende måte har vel Norsk Toppfotball tatt tak i det samme.

England sitt DNA med fem hovedpunkter

Vi avgrenser oss til å vise noen bilder fra FA sin presentasjon fra nevnte symposium. Se hovedbildet.

  1. Hvem er vi?
  2. Hvordan skal vi spille?
  3. Fremtidens engelske spillere?
  4. Hvordan skal vi lede?
  5. Hvordan skal vi støtte?

Hvert hovedpunkt ble etterfulgt av en presisering som eksempel på bildet under.

Reidar2HVEM VI ER:  med stolthet, Nathanel Chalobah med 97 landskamper. Skjermdump presentasjon AEFCA symposium, Foto: Reidar Schjei

Kroatia sitt DNA – veien til suksess

Under samme symposium var selvfølgelig teknisk direktør i Kroatias fotballforbund, Sreten Cuk, invitert, samt landslagstrener Zlatko Dalić. Dette med bakgrunn i at Kroatia (på størrelse som Norge) overrasket verden ved å spille seg frem til VM finalen i 2018.
Både Sreten Cuk og Zlatko Dalić fremhevet at Kroatia sitt DNA var en klar medvirkende grunn til at Kroatia tok sølv, etter å ha tapt 1-2 for Frankrike i finalen.
En fantastisk prestasjon som Kroatia knapt hadde drømt om. 
Landslagstrener Dalić fremhevet at dette også hang sammen med klubben Dinamo Zagreb sitt DNA, klubben hadde rundt halvparten av spillere i landslagsstallen. Dette ga gode relasjoner og samhandling gjennom hele turneringen for et land som neppe var tippet å komme så langt i VM.

Skulle vi ut fra dette tolke at nasjonens DNA var styrende for klubbene også? 
Dette skapte en enorm nasjonal stolthet som kulminerte enda mer da Luka Modric samme året ble kåret til verden beste spiller. Kroatia var kommet inn på verdenskartet.
Presentasjonen var ikke så detaljert som England sin. Den foregikk mest gjennom video som viste gledesscener og nasjonens stolthet, noe vi kjente oss igjen fra suksesstiden i Norge under Drillo-epoken.

Reidar3NASJONENS STOLTHET: Det var med stolthet Sreten Cuk presenterte litt av Kroatia sitt DNA. Skjermdump presentasjon AEFCA symposium, Foto: Reidar Schjei

FA ønsker at klubbene kommer etter

Vi avslutter med at Premier League's Elite Player Performance Plan ønsker at alle Premier League-klubber med sine akademier skal bygge sitt DNA på nasjonens DNA. Hva ønsker man å oppnå med dette?
Det er også stilt spørsmålstegn ved innslaget av utenlandske managere i England, og hvordan de skal tilpasse seg dette? 
Det viser seg at enkelte managere prioriterer sitt eget DNA/filosofi og det skaper utfordringer for klubbene, men godt samarbeid med klubbledelsen og med en god porsjon tålmodighet har det vist seg å gi resultater.

Spørsmålet er, hva med Norges A- landslag sitt DNA? 
Er det mulig å gjenskape noe fra Drillo-epoken? 
Et av «genene» fra Drillo-epoken har landslagstrener Ståle Solbakken ubetinget slått fast skal gjenskapes og det er soneforsvaret.

Norsk Toppfotball har utformet et DNA som skal være styrende for norske toppklubber for å hevde seg i den internasjonale arenaen.
Hva med klubbenes DNA i forbindelse med ansettelse av trenere, hvordan henger dette sammen med de respektive akademier?
Dette vil komme tilbake til i en senere artikkel.

-- annonse --