-- annonse --
Spillestil
GOALGETTER: Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang er eksempel på en goalgetter. Foto: NTB scanpix
Gjest
Av Ståle Brandsrud, KA Spillerutvikling NFF Buskerud

 

  • Soneorientert forsvarsspill med innrømmelser til markering.
  • Gjennombrudshissig angrepsspill = scorer mål oftere.
  • Treningshverdagen.
  • Goalgetteren.

Soneorientert forsvarsspill

For å score mål er det viktig å ha et effektivt forsvarsspill, slik at forutsetningene for å få tak i ballen er til stede. Dermed vil mulighetene til å score mål oftere være til stede.

Soneorientert forsvarsspill med press på ballfører og/-gjenvinning (F1 omstillling/gjenvinning) (mentalitet til å vinne ball), sikring, sideforskyvning, balanse (F2 hindre motstanderen spill i prioriterte rom), pumping ved bra press på ballfører og støttepasninger hos motstanderen. Avstander mellom lagdelene, samt være på ballside og ha effektiv kommunikasjon er alle gode forutsetninger for gjenvinning så gunstig som mulig i forhold til å kunne score mål i etterkant. Hindre mål (F3 hindre mål).

Presshøyden er også viktig, og kan variere ut ifra hvordan motstander har ballkontroll. Men det å ha et godt gjenvinningspress ved balltap, samt presse høyt oppe og låse av motstanderen er effektivt for å vinne ballen så gunstig som mulig. Lavt press, ligge på egen halvdel og vente på motstanderen, spissen(e) starter presset på midtsirkelen kan være effektivt for å skape stort bakrom, men da vil det bli lenger vei til mål.

Den store utfordringen i norsk fotball er de rene 1v1-situasjonene defensivt, og det å vinne ball alene. Da er det viktig med mentalitet og sterkt ønske om å vinne ballen!

Innrømmelser til markering kan være å ta ut midtbaneleddet eller eventuelt en midtstopper som er god til å føre ball, og god på oppspill hos motstanderen (ta bort noe som de er gode på, evt. i en periode). Innrømmelser på innlegg og dødball imot.

Dette er gode forutsetninger til å vinne ballen defensivt, dermed mulighet til å score mål.

Gjennombrudshissig angrepsspill

For å kunne score mål er det viktig å ha en gjennombrudshissig spillestil, men laget kan gjerne holde ballen i laget når det er nødvendig for å få mer rom et annet sted på banen. Trenden i toppfotballen i verden er at det går veldig raskt fremover når det er mulig, samt de tekniske ferdighetene er på et meget høyt nivå. MEDTAK OG ORIENTERING!

Etablerte angrep deles ofte opp i angrepsfase 1 (A1). Der skal man skal spille seg ut fra egen halvdel med bevegelsesmønster i hele laget, slik at forutsetningene er tilstede for å komme opp i angrepsfase 2 (A2). Der er det viktig med oppspill til prioriterte rom fremover i banen, slik at man kommer inn i angrepsfase 3 (A3), true bakrom og avslutte med å score mål. TEMPO!

Kontringer (utnytte motstanderens ubalanse med raskt spil i lengderetningen), og dødball er også viktige forutsetninger for å score mål offensivt. 35% av alle scoringer kommer på dødball, og det er et høyt tall.
  Husk å vise GLEDE når laget scorer.

Treningshverdagen

Treningene med intensitetsstyrte uker, måneder og år med høyt tempo og kvalitet så ofte som mulig. Trene mye på 1v1 defensivt/offensivt (vi trenger spillere som tør å utfordre med ball, slik at vi får gjennombrudd på mål oftere), soner i lagspillet, aggressivt press og gjenvinning av ball. Ha alltid en retning av spillet med mål offensivt uansett tema for treningen. Spill motspill-kontekst med mål vil alltid gi scoringer, det må være målet på alle treninger. Legg inn scoringstreninger for å dyrke goalgetteren minst en gang pr uke. Da kommer det scoringer i kamp også. Husk også å ta med innkast på trening, da det er mye innkast og dødballer i kampene..

Krydrer man dette med konkurranser uansett alder, kommer utviklingen. Da blir det mye MÅL.

Goalgetteren

Det er stor forskjell på en sann goalgetter, kontra en spiss/spiller som scorer i ny og ne... Goalgetteren er bevisst på hvor målet står, og ser på keeper og vet hvor keeper er. Goalgetteren velger også hvor man setter ballen med sin beste teknikk. Råskapen foran mål i forhold til «den skal i mål-prinsippet», samt at goalgetteren klarer å registrere hvordan han/hun scoret målet. Da blir det automatikk, og gjenkjenner situasjonene. Da blir det mye mål = goalgetter. Scoring + Dette er absolutt trenbart, og trenes best med motstand i spill etter at man har blitt bevist på oversikten over målet, keeper og sin beste avslutningsteknikk. Legg også inn scoringstrening spesifikt. Nå blir det MÅL.

-- annonse --