-- annonse --
Trenerutvikling
I AKSJON: Ejdin Djonlicklar for omsette teori til praksis på feltet. Foto: PRIVAT
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318


 Under den Nordiske fotballtrener konferansen i Göteborg nå i februar kommer en gutt bort til meg og spør, husker du meg igjen? Kjapt sier han at han var på Toppfotballinja på Raufoss VGS og i spillgruppa på UEFA B-kursene som jeg hadde ansvaret for i 2010 og 2011, da husker jeg gutten.
 Gutten med navnet Ejdin Djonlic født i Gjøvik husker jeg var over gjennomsnittet til å vise frem talentet sitt. Han tok knapt en pause på de 3 timer lange øktene hver dag i en uke. Jeg husker godt at han på siste kursdag i 2011 kom bort til meg med et glimt i øyet og lurte på om han kunne få godkjent kurset etter 2 år med 144 praksisøkter med dyktige trenere, han var blitt hekta på å bli trener.

– Hva har hendt siden sist vi møttes da Ejdin?
Den historien Ejdin nå forteller er så utrolig og gjør meg så imponert at den fortjener spalteplass på Nordens største trenernettside. Han er en del av den «nye generasjon» av unge trenere som jeg har møtt de siste årene som tør å stå frem å ta utfordringer i så tidlig alder og i tillegg fortelle verden om sine ambisjoner og målsettinger offentlig.

Fotball har alltid vært alt for meg

– Jeg var alltid mest interessert hva som måtte gjøres relasjonelt, men også individuelt for å score og samtidig hindre mål, spillets grunnidé.
– Jeg innså tidlig i en alder av 14 år, og ved hjelp av min far, at fotball ikke bare handlet om å spille fotball, jeg fattet også interessen for å bli trener. Men allerede da ble jeg interessert i å skaffe meg erfaring gjennom å få reise å oppleve ulike fotballkulturer og toppfotball. Sammen med min far fikk jeg muligheten til å reise og oppleve fotball på toppnivå under VM, EM, Champions League, Europa League og kamper i de største ligaene

Utdanning og kompetanse er viktig

– Jeg begynte på Toppfotball linja på Raufoss VGS i 2010, men allerede da hadde jeg fattet interesse for trenerutdanning og den ble enda større da jeg visste at det hvert år ble gjennomført et UEFA trenerkurs der, forteller den unge treneren.
  – Jeg husker godt at Ole Gunnar Solskjær, som ennå var i Manchester United, startet sin trenerutdanning på UEFA B-kurset kurset i 2007 på Raufoss.  Raufosskurset som hvert år startet på cupfinalesøndagen var årets høydepunkt for spillerne på VGS og Raufossakademiet.
  – Det var alltid mange kjente spillere med, i 2010 var det stort å bli trent av Karim Essediri, Daniel Berg Hestad, Espen Haug, med flere som hadde ambisjoner om å bli trenere. Om jeg ikke husker feil kunne trenerne stille med et «tippeligalag» og vi utfordret dem til kamp på slutten av kurset.
  – Hvordan gikk kampen, Ejdin? 
  – Det husker jeg ikke tror de vant ved hjelp av en «dårlig dommer» som var kursansvarlig, sier Ejdin med et smil,

Fakkelen tent for trenerutdanning

– Det var vel etter dette kurset jeg bestemte meg for å bli trener og avslutte min spillekarriere. Husker godt at jeg spurte deg som kursansvarlig om veien videre på trenerutviklingsveien. Min første trenermentor Håkon Lihagen var veileder på dette Raufosskurset og jeg er meget takknemlig for den hjelp og støtte jeg senere har fått av ham. Han så mitt trenerpotensial allerede da jeg var 18 år. Håkon og jeg samarbeider veldig godt den dag i dag, vi kommer jo fra samme sted også, Søndre Land.

Første skritt på trenerutviklingsveien

– Jeg har alltid hatt en klar ambisjon og plan fra da jeg begynte som trener som 14-åring i egen klubb. Jeg fullførte NFF C-kurset på Vind da jeg 15 år. Jeg tok UEFA B-lisens i Larvik i 2013 da var jeg blitt 18 år, sannsynligvis en av de yngste på et slikt kurs, ikke vet jeg.
  – Etter UEFA B-lisenskurset i Larvik var planen å ta trenerutdanning i ulike land hente ideer, erfaringer, kunnskap, impulser oppleve kultur og bruke alt det til å forme min egen filosofi i å tenke og trene fotball på.

 Fra Hov på Søndre land til Southampton

– Etter å ha fullført videregående i 2014 med toppkarakterer fra videregående flyttet jeg for å studere ‘Football Coaching’ ved Solent University i Southampton Jeg har også gjennomført utdanning i analyse ved Prozone og har nå Prozone Level 3 sertifikat. Samtidig har jeg tatt scouting kurs i regi av PFSA (Professional Football Scouts Association). Skal bli ferdig med Bacheloren min nå til mai 2017. En kombinasjon av norsk, engelsk og balkansk utdanning kan vel ikke gå galt det? fortsetter Ejdin.

Tidenes yngste UEFA A-lisenstrener

- I 2016 bestemte jeg meg for å søke å ta UEFA A-lisens i Bosnia. Da var jeg blitt 21 år og jeg er den yngste i Norge med A-lisens og kanskje i hele Europa. Balkan har alltid vært kjent for å utvikle gode fotballspillere i verdensklasse, og ikke minst gode trenere som Miljan Miljanic, trente Jugoslavia, Røde Stjerne, Real Madrid og Valencia.  Ivica Osim Zeljeznicar, Jugoslavia, Sturm Graz og Japan. Og Slaven Bilic J Kroatia, Lokomotiv Moskva, Besiktas og er nå i West Ham, som de mest kjente.
  - På dette kurset fikk jeg muligheten å møte trenere fra Tyskland, Østerrike, Sveits, Nederland, Serbia, Kroatia og Spania ikke minst bli kjent med enda flere fotballkulturer.
Jeg anbefaler andre norske trenere med ambisjoner om søke UEFA A-lisens i andre land, for å oppleve og lære andre fotballkulturer.

erdin3BOSNIA: fra UEFA A-lisenskurset i Bosnia her forklarer Ejdin økta si for sine kolleger på kurset. Foto: PRIVAT

Har startet året med store trenerkonferanser

– Nå i januar fikk jeg anledning til å reise på verdens største trener konferanse i Los Angeles. Her representerte jeg universitet mitt på konferansen, en fem dagers konferanse for trenere fra hele verden. 
Deretter deltok jeg på den Nordiske trener konferansen i Gøteborg nå  ifebruar sammen med over 200 andre trenerkolleger fra Norden. Det var et meget godt sammensatt program hvor det ble en fantastisk mulighet å lære om spillerutvikling fra ulike Nordiske land og samtidig dele meninger og ideer. Gjennom en fantastisk presentasjon av Toppfotballsentret ved Raufoss-legenden Dag Oppjordsmoen fikk jeg et meget positivt inntrykk av at norsk fotball er på riktig vei. Det er uten tvil et behov for slike konferanser framover slik at vi kan benytte det som en plattform for kompetanseutvikling all honnør til vår Trenerforening som har vært drivkraften for konferansen. Så var det trivelig å treffe kjentfolk da.

– Jeg dro hjem fra Gøteborg til Southampton med gode inntrykk, nye kolleger og full av nye tanker angående spillerutvikling og hvor viktig det er å delta på slike konferanser. Trenerforeningen er utrolig viktig for oss unge trenere, ved at de er med og gjennomfører slike kompetanseretta tiltak for oss. Jeg er selvsagt medlem i Norsk Fotballtrenerforening og i den engelske trenerforeningen.

  – Hva skjer når du er ferdig I Southampton i mai?
  – Da ønsker jeg å dra hjem til Norge for å starte min trenerkarriere for fullt enten som trener eller spillerutvikler helst på heltid om det finnes mulighet for det selvsagt. Det er viktig for meg nå å få omsatt den teoretiske kompetansen i praksis.
  NFT ønsker Ejdin lykke til med drømmen om å bli den «nye Mourinho» og manager i Premier League en gang i fremtiden men det er kanskje viktig å ta noen utfordringer i Norge først.

• Her kan du kan du trykk og lese hva The Guardian.com skriver om Ejdin 

«When Ejdin Djonlic realised he wouldn’t make it as a footballer, he started studying for his coaching badges. By the time he was 21, he had become the youngest coach to earn the Uefa A licence. Next stop: the Premier League»

• Se video TV2 sport

 

 

 

 

 

-- annonse --