-- annonse --
Trenerutvikling
PÅ KURS: Erik Mykland, Geir Jordet og Daniel Fredheim Holm etter at 1.dag på NTF sport var over. Foto: Tor Asle Klveland
Gjest
Av Tor Asle Kleveland

Kursleder og professor Geir Jordet leder det 12 timer lange kurset der mentale prosesser som driver prestasjonsfremmende handlinger er satt inn i et laserstråle-fokus.

Hvem blir toppspillere? En studie av 65 nederlandske spillere fra Ajax-akademiet fra 14-18 år viste klare kjennetegn på at det var spillere som var mest læringsorienterte , mest dedikerte og hadde de mest effektive stress-mestringsstrategier.

Omfavner leken

Geir Jordet viste også til 11-er modellen som viste hva som kjennetegnet verdens beste spillere. To av disse 11 gjaldt blant annet de som lidenskapelig omfavner leken i spillet – på løkka, vil ha ballen, har sterk grad av innlevelse i spillet  og som søker intenst å lykkes.
  – Det starter med å lete etter det du virkelig liker. Å finne det er essensen, sa Jordet og understreket at treneren må få spillere til å ta selvbestemt posisjon. Det er den indre motivasjonen som er avgjørende, ikke den ytre som ofte handler om status, penger og  den peneste dama, sa Jordet til smil fra den fulltallige salen på NTF-sport sine lokaler på Ullevaal.

Tåle motstand og motgang

Samtidig berørte han ferdigheten i det å tåle motstand og motgang over tid, og stå i det og det å få kontrollerte traumatiske opplevelser kan hjelpe på slike prosesser når det er bygget en solid relasjon over tid og pakke dette inn i en god læringskontekst.
  Sult utgjør en forskjell, og det å være dønn utålmodig over tid.    

Trenerne og trenerutviklerne ble utfordret på ulike oppgaver. En av disse var hvordan du som trener kan stimulere en spillers motivasjon og egenskaper knyttet til å bli en som avgjør kamper.                                                 
  Kursdeltakerne fikk også en hjemmelekse som skulle besvares til dagen etter, om hvordan vi kan optimalisere motivasjon til enkeltspilleren ved å bruke brev som metode.

JordetCruyffCRUYFF: Geir Jordet viste hvordan Pep Guardiolas læremester Johan Cruyff lærte han viktige mentale prosesser for å prestere. Foto: Tor Asle Kleveland 

-- annonse --