-- annonse --
Trenerutvikling
FRA ØVERSTE HYLLE: Mark Nesti (venstre) fra Liverpool John Moores University, og Daniel Ransom fra Manchester United FC og Liverpool John Moores University. Foto: Privat
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

– En trener er ofte en dørlukker som sier at noen er gode nok, mens andre ikke er det. Vi må gi utøverne mulighet til å håndtere situasjonen de står i. Den mentale biten trekkes fram hos dem som utvikler seg og prestert. Er du i en god livssituasjon, klarer du å håndtere situasjoner bedre
  Dette sier forsker Stig Arve Sæther ved NTNU til adressa.no.

Nå har han gjort mental helse og stress blant fotballspillere til tema for et seminar i Trondheim som ble gjennomført lørdag 4, og søndag 5.mai i samarbeid med NFF Trøndelag.
  – Den ene dagen er du god nok, og en ung spiller får lovnad om en profesjonell karriere. Neste dag er du ute. Du er plutselig ikke god nok. Dette kan være ekstremt vanskelig å håndtere, sier Sæther.

Vil øke kunnskapen

Bakgrunnen er et forskningsprosjekt som ble startet 1. januar i år. Med hjelp av EU-midler vil forskere forbedre kunnskapen i fotballakademier om hvordan de legger til rette for at spillerne også får gode liv utenfor fotballbanen. Neste år håper NTNU-forskeren at de får plass i prosjektet.
  – Klubbene må forstå at de har ansvar for disse menneskene utover at de er fotballspillere. Da tar idretten et samfunnsansvar som er gull verdt, og det vil sannsynligvis få fram til bedre fotballspillere også, sier Sæther til adressa.no
  Han utdyper:
  – Forskning viser at betydningen av mentale ferdigheter er stadig viktigere innen fotball. Du må ha kvalitet i treningen, og det har du ikke uten å være mentalt til stede. Avspenning og visualisering er nyttige redskap.

Gode tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene fra seminaret var meget gode. 
– Jeg innledet seminaret med å utfordre deltakerne om å tenke på et kinderegg når de hørte de ulike foredragsholderne, sier Sæther:

  1. Hvordan påvirker denne kunnskapen min praksis som trener,
  2. Prøv å tenk overordnet bilde for spillerne (hvem påvirker og hvordan) og
  3. Sette dette inn i vår norske kontekst og våre rammer.

Foredragsholderne, som både var forskere og folk med praktisk erfaring som idrettspsykologer i toppklubber i England, Nederland og Danmark, viste i stor grad til betydningen av utviklingsmiljøet som helhet, og hvordan kultur og oppfølging av spillernes situasjon både på og utenfor fotballbanen var helt avgjørende.
  Selv om avstanden til for eksempel fotballakademier i Premier League føles stor for en trener i en utviklingsklubb (bredde), så foregår de samme mekanismene for utvikling.
  Når disse toppklubbene bruker mye tid og energi på å tenke på helheten i klubben, i form av samarbeid, helhet i utviklingsplan og individuell oppfølging, gir det en tydelig indikator på at også norske utviklings og toppklubber bør gjøre det samme.
  Dra i samme retning – det kommer garantert til å lønne seg!

Følgende gjesteforelesere deltok under seminaret:

• Sport psychology in English football: From academy to the Premier League: Mark Nesti, Liverpool John Moores University, Daniel Ransom, sport psychologist, Manchester United
• Sport psychology at the Danish youth national teams/at Ajax Amsterdam /at Brøndby football club: Carsten Hvid Larsen, University of Southern Denmark
• Mental health in football academies in Holland, England and Denmark: Vana Hutter, Vrije University

Ekstraseminar

Søndag 5. mai fortsatte alle UEFA B-lisenstrenere som trengte å gjennomføre den obligatoriske etterutdanningen (EtU) et spennende ekstraseminar. For å få godskrevet 10 timer EtU måtte man delta både lørdag og søndag.

Følgende forelesere var invitert rundt følgende tema :
  1. Kampanalyse - når og hvordan gi tilbakemeldinger til spillerne:  v/Stig Arve Sæther (NTNU), Hugo Pereira (ass.trener Colombia), Christer Basma (NFF Trøndelag).
  2. Status trønderske rolleferdigheter i 4-3-3 – Ranheimsveien: v/Tarjei Smågesjø (Ranheim Toppfotball).

Godt fornøyde

– Alt i alt er NFF Trøndelag godt fornøyd med helgen. Vi ønsker å etablere et samarbeid med NTNU i fremtiden for å holde oss oppdatert. I dagens fotball foregår det så mye på ulike plan så det å ha dialog og samarbeid med forskningsmiljøene er viktig, sier Christer Basma på vegne av. NFF Trøndelag..
  – For oss var helgens to dagers seminar en god start på et årlig seminar vi ønsker å ha.

– Vi hadde lørdag med oss et A-lag på området og det var spennende å høre deres analyser, kunnskap og erfaringer på området om mental helse. De er jo i starten av et stort prosjekt om mental helse i fotballakademiene rundt i Europa. Så det å holde oss oppdatert på hva som kommer ut av resultater av dette prosjektet er spennende for oss. Norsk Toppfotball, som er toppklubbene i Norge, er jo på vei til å bygge opp akademier i sine klubber så det å ta med seg kunnskap og følge dette prosjektet tenker jeg blir viktig. De er på vei til å sette i gang et utviklingsløp for veldig unge spillere som krever mye kompetanse. Så jeg regner med de kommer til å følge dette tett, fortsetter Basma og legger til: 
  – NFF Trøndelag så også muligheten til å bygge inn en dag til på søndagen slik at vi når vårt mål om å årlig kunne tilby trønderske UEFA B-lisens innehavere en mulighet til å ta 20 timers etterutdanning i vår egen krets. Det kan de nå i 2019 med dette seminaret og Trøndersk Fotballseminar som blir avholdt hvert år i november.

– Vi ønsker på sikt at dette seminaret på våren skal være et samarbeid mellom NTNU, NFF Trøndelag og våre toppklubber. Ranheim var i år med og bidro sterkt, og vi jobber med at også Rosenborg og Trondheims-Ørn skal få og ta et større eierskap til dette i 2020.

• Les mer: på adressa.no: «Den ene dagen er god nok, neste dage er du ute»
• Les mer: på adressa.no: Mer stress på lavere nivå, Advarer mot mental tøffhet
• Les mer: på fotball.no: Seminar om talentutvikling og mental helse.

 

 

 

-- annonse --