-- annonse --
Trenerutvikling
MESTER: Pep Guardiola er en mester i bruk av rondos for å utvikle spillere og spill. Foto: NTB Scanpix
Reidar Schjei
Reidar Schjei

932 57 318

I dagens fotball er det først og fremst Pep Guardiola som har ført denne arven videre, først i FC Barcelona, deretter i FC Bayern München og nå i dag i Mancester City. Så langt har dette ført til sju ligatitler i tre ulike ligaer, Spania, Tyskland og England. Ingen over, ingen ved siden.
Det bør vel i seg selv være en motivasjon å lære mer om Pep sin rondos-filosofi.

Intervju okINTERVJU: Her intervjues Guardiola av Gary Neville, Jamie Carragher and David Jones etter 2018/2019-sesongen. Link til video senere i artikkelen. Foto: Skjermdump Sky Sports Football.

Hva innebærer rondos?

Vi starter med en definisjon av et emne som vi trygt kan repetere i norsk fotball, hvorfor kan du lese senere i artikkelen.
Rondos er et fellesbegrep (def. som firkant wikipedia) for treningsaktiviteter som foregår innenfor avgrenset tilmålt område, kvadrat eller rektangel. Her skilles det klart mellom ulike temaer man skal trene på,  noen av dem kan være:

  • Det ene er kamprellaterte rondos/ posisjoneringsspill  med vekt på relasjon, struktur og samhandling i laget, handlingsvalg og utførelse (teknikk)
  • Det andre er å utvikle  individuelle ferdigheter som ballkontroll/ballbesittelse, pasningsferdighet, orientering,  begvegelse/posisjonering, gjøre seg spillbar, handlingsvalg og utførelse (teknikk)

Det meste av spillet i rondos bør skjer i lengderettning for å komme til det endelige gjennombrudd, pasninger igjennom ledd, skape målsjanser som ender i scoringer. Det er jo hele fotballspillet ide, som i alle andre spill relaterte idretter.
For å ta dette til treningsfeltet for å trene og øve på det må man kunne analysere og forstå «helhetsbildet» hva som skjer i kampen, både i angrep og i forsvar. I dagens fotball foregår dette med klubbenes egne analyseteam, som presenterer dette for trenerteamet.

Alt er spillrelaterte aktiviteter som kan gjennomføres i ulike rondos og som kan utgjøre opp mot 80 % av avsatt treningstid  (eks i FC Barselona akademiet) I barnefotballen har NFF satt 50 % av tiden.
Som alltid minner jeg på at spesifistetsprinsippet gjelder også for dette.
Les også: Spesifisitetsprinsippet går aldri ut på dato

Posisjoneringsspill i rondos

Etter flere år i Stabæk som hovedtrener og utviklingsjef i det suksessfyllte Stabæk-akademiet, ble spanjolen Toni Ordinas i 2109 ansatt som leder av utviklingsavdelingen  i Lillestrøm SK. Ordinas er vel den trener i Norge som besitter mest kompetanse rundt  «Barcelona og rondos filosofien», noe han viste mange eksempler på i sin meget gode presentasjon under årets «Bielsaseminar» med tema:
Norsk treningsmetodikk vs «latinsk» treningsmetodikk, hvor går skillelinjene ?

Mangler fortståelse

Her kom det frem at  Ordinas ikke trodde at rondos/posisjoneringsspill ikke er så mye benyttet i norsk fotball og at det skyldes forståelsen av filosofien, samt hvordan overføre den til treningsfeltet. Eller som han presiserte: 
 – People still think that rondo is to enjoy.  NO!
Her sikter han nok til «firkantoppvarmingen» som ofte brukes i norsk fotball,hvor «taperen» må krype rundt og nøffe som en gris?
Det samme kom frem  i et Barcelonaseminar i Trondheim, hvor 1/3 del av forsamlingen ikke hadde mye viten på hensikten med rondos første dag, da weekendseminaret var over var dette snudd til noe postivt.

Toni okPOSISJONERINGSSPILL: Toni Ordinas presenterte «barca-filosofien» samt forskjellige rondos  i posisjoneringsspill Illustrasjon/foto: Reidar Schjei

En tilnærming til sjakk

Josep Guardiola arvet,  i FC Barcelona 2008-2012, mye av filosofien til Johan Cruyff. Guardiola  gjennomanalyserte  alle spilets faser allerede da han var i Barcelona og ut fra det så han hvilke områder på banen hvor de fleste og beste relasjonelle/samhandlinger skjedde både i angrep og forsvar.
Ut fra kampanalyser delte han banen inn i fire vertikale og fem horisontale områder, hvorav to brede felter i områdene sentralt på banen (skyggelagt blekblå), på hver side av midtsirkelen (se bildet under).
Det er innenfor disse feltene han nå fordeler sine beste spillere med utgangspunkt i 1-4-3-3 men som han hele tiden varierer fra kamp til kamp, eller sågar flere ganger i løpet av kampen. Han flytter spillere som om det skulle være sjakkbrikker. Det sies at han ikke er nådig når man ikke holder reglene både i trening (rondos) og i kamp.

Ramma klar okILLUSTRASJONSBILDE: Ramma med følgende regler: ikke mer enn tre spillere i en horisontal sone; ikke mer enn to spillere i en vertikal sone. 

Det blir 18-20 ulike felter hvor slike gode relasjoner ofte oppstår, og som gir grunnlaget for trening og samhandling. Dette bekrefter at Guradiola ser på fotballbanen som et sjakkbrett (64 felter), og som vi kjenner til har han hatt en meget nær kontakt med sjakklegenden Garri Kasparov. Nå har han også tatt til seg vår egen Magnus Carlsen som forbilde i utviklingen av sin fotballfilosofi. Denne grundigheten har han også tilegnet seg gjennom et nært forhold til den argentinske trenerlegenden Marcelo Alberto Bielsa som nå er i Leeds. NB topper Chamionship for øyeblikket.

• Les også: Fagseminar om verdens mest myteomspunnende trener

Som eksempel, gjennom kampanalysen kan  «ramma» legges over kampbildet  for å se om alle er i de posisjoner som er ønskelig.

Ramma klar ferdigILLUSTRASJONSBILDE: Slik så kampanlysebilde( ramma) se ut da Manchester City spillte mot Tottenham. Guardiola i teknisk sone. Skjermdump: BT Sport

Hvordan blir da rondostreningen?

Fra kampanalysen planlegger Pep treningene og forsterker sin filosofi ved å øve og trene relasjonell/ samhandling, for hele tiden å utvikle det som skjer innen de ulike felter på banen og da gjennom trening i rondos og posisjoneringsspill.  Her råder absolutt ingen tilfeldigheter.
Denne grunnfilosofien har han selvsagt tilpasset kultur og spillere fra han forlot Barcelona til han kom til Tyskland og nå i England.

Merknad:
Jeg har vært i FC Barcelona i 2010 og i Manchester City to ganger (akademier/treningsanlegg) med Guardioala som trener, men har aldri fått sett Pep sine treninger på nært hold. Derfor må jeg referere til eksempler som er presentert på deres akademier eller som ligger på nettet.
Da har jeg funnet en god link (lenger ned) som gir mange gode eksempler på Guardiolas filosofi med fokus på valgte rondos. Her kan du lese deg opp i detalj, hva, hvorfor og hvorledes rondos kan se ut på treningsfeltet (på engelsk).

Fra hel- til del-aktiviteter

Utgangspunktet for treningen kan være 11 mot 11 (bildet under) eller man går videre og deler opp og avgrenser posjoneringspillet i mindre felter. Det vi legger merke til er at viktige posisjoner er tallfestet, det vil si rollene i sentrallinjen 5ér, 6ér, 9ér i samhandling med 7ér, 8ér, 10ér og 11ér med 4 motspillere. (7 mot 4)
Tar med noen eksempler fra helheten uten å gå nærmere inn med forklaringer, men som du kan klikke deg inn helt til slutt å lese mere mer i detalj hensikten, og begrunnelse for gjennomføringen.

Grunnfilosofien til Guardiola bygger på 1-4-3-3 samt bygge alt opp i et samhandlingsmønster ved å skape trekanter.

trekant 4 3 3 okILLUSTRASJON: Guardiolas filosofi  i 1-4-3-3 er å skaper trekantspill over hele banen ,denne er fra tiden i FC Barcelona.

Ut fra kampanlysen og det man ønsker å forbedre laget på settes det inn i «ramma» og overfører det til en rondos i 11 mot 11.  (bilder under).

RONDOS 11 mot 11 ok"SJAKKBRETTET" SOM BAKGRUNN:  Eksempel slik kan rondosen se ut når et lag i  1-4-1-4-1 skal øve og trene mot et 1-4-4-2 lag.

 

IllustrasjonsbildeILLUSTRASJON: Utfra helhetsbildet  blir det ulike varianter av rondos eks 7 MOT 4 i «ramma»,  du finner enda flere varianter i linken under. 

Her kan du fortsette og se og reflektere over samtlige varianter av rondos nå med engelsk tekst til. Men det beste er at det er tilgang til en video hvor du kan se eksempler med rondos trening.

• Les og se mer her: Soccer Awareness  ved Wayne Harrison Guardiola rondo using i 4-3-3

• Her en anbefalt link som gir et godt innblikk i Guardiola filsosofi i et intervju med blant annet med Gary Neville, Jamie Carragher and David Jones etter 2018/2019 sesongen.

Refleksjon så langt

Etter at du har gjennomgått dette og satt deg inn i hensikten og gjennomføring av rondosfilosofien samt hvor systematisk mange av verdens beste trenere jobber er jeg sikker på at du har tatt et steg videre på utviklingsveien.
Ut fra din egen filosofi samt en bevistgjøring av rondosfilosfofien som hva, hvorfor og hvorledes, er jeg sikker på at du vil løfte deg selv som trener samt utvikle laget ditt til et enda høyere nivå i tiden fremover.

Det er få fagtemaer som er omhandlet så mye som «Barcafilosofien» her på fotballtreneren.no. Derfor tar vi med noen tidligere artikler fra fotballtreneren.no som kan være til nytte som påfyll til de som enda ikke har de i kompetanse-verktøykassa. Min drøm er at Guardiola en gang kan komme til vårt cupfinaleseminar.

 Seminar om Barcelona-filosofien

Norsk treningsmetodikk vs «latinsk» treningsmetodikk, hvor går skillelinjene ved Toni Ordinas

Dypdykk i Barcelonas utviklingstanker

-- annonse --